Milák Kristóf volt a szószóló

Selmeci Attila elárulta, hogy Milák Kristófék miért nem utaznak el a dubaji edzőtáborba.

A világbajnoki címvédő és világcsúcstartó Milák Kristófnak nem sok jóval szolgált a tavalyi esztendő, így aztán elege is lett a világversenyek elhalasztásából, a kényszerszünetekből, és az edzésmunka folyamatos átszervezéséből. Ezért is meglepő, hogy most, amikor két edzőtársával, Biczó Bencével és Márton Richárddal a nyárias Dubajba utazhatna, a melegégövi edzőtábor előnyeit távolról sem helyettesítő Balatonfűzfőn folytatja a felkészülését – írta az SzPress Hírszolgálat.

„Telelés” Balatonfűzfőn

Amikor megtudtuk, hogy az úszószövetség elismerésre méltó munkájának köszönhetően a Dél-afrikai Köztársaság helyett Dubajba utazhatnánk edzőtáborba, összedugtuk a fejünket a fiúkkal, és számba vettük a kínálkozó lehetőségek előnyös és hátrányos oldalait. A társaság 24 óra gondolkodási idő elteltével úgy határozott, hogy inkább Balatonfűzfő felé vegyük az irányt, ahol minden kiszámítható, és akkor edzhetünk, amikor szeretnénk. Nem mondok újat azzal, hogy a kis csapatomban Kristóf a hangadó, ha valami az ő akarata és a tetszése ellenére történik, azzal nehezen békül meg és ez a munkáján, pontosabban a munkakedvén is tükröződik. Nem örült volna például annak, hogy ha Dubajban a reggeli edzések fél 6-kor kezdődnek, mert ilyen korai időpontokban soha nem tudta magát igazán jól összekapni. Jobb időbeosztást pedig a kintiek nem tudtak biztosítani. Szeretjük Balatonfűzfőt,  a tiszta és barátságos uszodáját, mindig is kedveltük Balatonalmádiban a Hotel Villa Pax szolgáltatásait és a Liget Étterem konyháját, az ottani edzőtáborokban otthon éreztük magunkat. Éppen ezért most sem dohogunk amiatt, hogy három hétig itthon lesznek az edzéseink” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Selmeci Attila.

Kárpótlás Madeirán

A Budapesti Honvéd mesterembere arra is emlékeztetett, hogy 2017-ben, amikor az akkor még csak 17 esztendős Milák Kristóf a budapesti vizes világbajnokságon úgy robbant be a világ élvonalába, hogy a 100 pillangón junior világcsúcsot javítva ezüstérmes lett, a nagy erőpróbának külföldi edzőtáborok nélkül futottak neki.

Természetesen az edzőtársaimmal együtt én is szükségesnek és hasznosnak tartom a melegégövi edzőtáborokat, de vallom, hogy a hazai lehetőségekre is egyre jobban lehet építeni. Úgy is fogalmazhatnék, hogy nem kerülünk hátrányba az ellenfeleinkkel szemben, ha az olimpiáig csak itthon edzünk. Mert amióta tavaly a vírusjárvány kitört, ez is benne van a kalapban. Nehezebben mondanánk le az erőfelmérő és az edzések egyhangúságát felváltó külföldi versenyekről, amelyek megadják a munkánk értelmét. Most például abban reménykedünk, hogy február elején meg tudják rendezni a nizzai versenyt, ahol visszajelzéseket kaphatnánk, Kristóf pedig „időtlenek idők” után újra külföldi vetélytársaival versenghetne” – mondta befejezésül Selmeci Attila, aki azt is elárulta, hogy az úszószövetségiek jelenleg azon dolgoznak, hogy február 20-tól egy madeirai melegégövi edzőtábor kárpótolja a tanítványait.

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)

Címlapfotó: Sportmenü / Róth Tamás