Szatmári András aranyérmet szerzett a Gerevich-Kovács-Kárpáti kard világkupán

Hét év után nyert ismét Világkupát Szatmári András, ráadásul itthon, Budapesten!

Szatmári András folytatta a kivételes sorozatot! Az elmúlt két évben Szilágyi Áron tartotta itthon a világ egyik legrangosabb kardversenyének trófeáját, most másik egyéni világbajnokunk tette meg ugyanezt – számolt be szombaton a hazai szövetség. Méghozzá kimagasló vívással, a négyes döntőben kétséget sem hagyva afelől, hogy ezen a napon ki a legjobb a világon. Annyit talán tegyünk hozzá: egyszer, egyetlen egyszer azért remegett a léc az MTK kiválóságának, Gárdos Gábor tanítványának. A negyeddöntőig egészen simán jutott el, előbb a junior korú Dallos Benedeket verte – utóbbitól bravúr volt a főtáblára jutás -, majd az olasz Cavaliere következett, de a 15:13-as eredmény ellenére végig kézben tartotta az asszót Szatyi. A 16 között a világranglista harmadik helyén álló egyiptomi Elsissynek sem hagyott esélyt (15:10), majd következett az a bizonyos negyeddöntő.

A francia Sebastien Patrice ugyanis 14:11-re is vezetett, ám ez sem volt elég neki. Andris remek tusokkal fordított, és a 15:14-es sikerrel már a négyes döntőt ünnepelhette. Ahol aztán kérdés sem férhetett a győzelméhez. Az elődöntőben a nap meglepetés emberének, a török Yildirimnek esélyt sem hagyott (15:7), majd jött a döntő az olasz klasszis, Luca Curatoli ellen. Nos, a mindig vehemens olasz is csak gratulálni tudott az asszó végén Szatyinak, aki 15:10-re hozta az asszót, és ezzel aranyérmes lett, Világkupa-versenyek karrierje során másodszor.

(fotók: FIE / Bizzi Team)

Hét éve nyert legutóbb, Padovában. Most Budapesten győzött, ráadásul az olimpia évében. Nem csoda hát, ha elégedetten nyilatkozott a győzelmét követően.

“Hét éve egészen más volt minden, még a pást mérete is… Nagyon kellett ez a siker, és igazából nem éreztem napközben egyszer sem azt, hogy kikaphatok. Az egyetlen szoros meccsemen, Patrice ellen rossz taktikát választottam, de végül ott is sikerült fordítanom. Nagyon szeretek hazai környezetben vívni, a négyes döntőben nem is jutott eszembe, hogy kikaphatok. Örülök, hogy így alakult ez a nap, de ünneplés nem lesz, legfeljebb a csapatverseny után… Nyertem már világbajnokságot egyéniben, csapatban, most Világkupán győztem, egy nagyon fontos aranyérem azonban még hiányzik a vitrinemből…”

Gárdos Gábor visszafogottan, de azért nagy elégedettséggel nyilatkozott:

“Amikor Szatyi így vív, akkor mindenre képes. Ezt ma ismét bebizonyította. Gyakorolunk új dolgokat is, és ebből is láttam vissza a mai napon, aminek nagyon örülök. Idehaza, a szeretteink között, pláne nagy öröm ez az arany, de még nagyon sok munkánk van hátra a nyárig.”

A többiek közül Gémesi Csanád szerepelt a legjobban. Két, szép sikerrel jutott el gödöllői sztárunk a nyolcaddöntőig, legyőzve többek között a kiemelt tunéziai Ferjanit. A 16 között a budapesti egyéni világbajnok koreai Oh következett, és Csanád remek vívással 13:10-re is vezetett, ám a befejezés nem sikerült. Gémesi így is szépen teljesített, miként a másik junior korú főtáblásunk, Tóth Bertalan is, aki az olasz válogatott Torrét győzte le a 64-ben, és 8:8-ig tartotta lépést a tavalyi világbajnok amerikai Dershwitz-cel is. Rabb Krisztián ugyancsak itáliai csapattagot, Gallót verte egy remek asszóban, majd a honfitárs, olimpiai ezüstérmes Samelét is megszorongatta (12:15).

Nem említetük még Szilágyi Áront… Olimpiai bajnokunk ezúttal a 32 között búcsúzott, az olasz Repettitől szenvedett 15:13-as vereséget. Előfordul az ilyen, és természetesen nem kell ebből semmiféle következtetést levonni, bár klasszisunk korántsem volt közömbös.

“Bosszant ez az egész, már csak azért is, mert nagyon szeretek idehaza vívni. Ráadásul jó formában éreztem magam. Rossz taktikát választottam az olasz ellen, a végén pedig kockáztatott, és bejött neki. Ez van, majd vasárnap csapatban javítok!” 

Eredmények. Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard egyéni Világkupa, BOK Sportcsarnok, 268 induló.

A legjobb 32 közé jutásért:
Szilágyi-Péch M. 15:6
Szatmári-Dallos 15:5
Gémesi-Ferjani (tunéziai) 15:12
Rabb-Gallo (olasz) 15:11
Tóth B.-Torre (olasz) 15:14
Bányay-Pakdaman (iráni) 8:15

A legjobb 16 közé jutásért:
Szatmári-Cavaliere (olasz) 15:13
Gémesi-Josida (japán) 15:12
Rabb-Samele (olasz) 12:15
Szilágyi-Repetti (olasz) 13:15
Tóth-Dershwitz (amerikai) 10:15.

Nyolcaddöntő:
Szatmári-Elsissy (egyiptomi) 15:10
Gémesi-Oh (koreai) 13:15

Negyeddöntő:
Szatmári-S. Patrice (francia) 15:14.

Elődöntő:
Szatmári-Yildirim (török) 15:7.

Döntő:
Szatmári-Curatoli (olasz) 15:10.

Végeredmény:
1. Szatmári András (edző: Gárdos Gábor, válogatott edző: Decsi András)
2. Luca Curatoli (olasz)
3. Ali Pakdaman (iráni) és Enver Yildirim (török)
… 16. Gémesi Csanád
… 17. Szilágyi Áron
… 23. Tóth Bertalan
… 29. Rabb Krisztián
… 52. Dallos Benedek
… 60. Bányay Endre
… 63. Péch Miklós
… 71. Decsi Tamás
… 89. Péch Kornél
… 109. Noseda Szabolcs
… 134. Iliász Nikolász
… 140. Horváth Gergő
… 153. Máttyus Sebestyén
… 157. Vajda Oszkár
… 168. Kossuth Bálint
… 171. Tóth Patrik
… 174. Pápai Roland
… 179. Fülöp Zsombor
… 189. Kaiser Balázs
… 193. Csoba Botond
… 199. Urbán Tamás
… 203. Nagy Kristóf
… 219. Fröhlich Bálint
… 210. Vigh Benedek
… 242. Petrucz Mirkó

Fotó: FIE / Bizzi Team