A korelnök Sebestyén János a Nemzetek Ligája dobogójára tör

Hosszú idő után tér vissza az erősemberek Nemzetek Ligája sorozata Sárbogárdra, amelyet immár a Közép-Európai Erősember-szervezet (CESA) égisze alatt rendeznek meg. A magyar színeket Juhász Péter, Kovács Ferenc, Molnár Zsolt, valamint Sebestyén János képviselik majd – utóbbival nosztalgiáztunk a klasszikus megmérettetés „feltámadásának” apropóján.

Több mint három év elteltével rendezik meg ismét az erősemberek Nemzetek Ligája-sorozatát, amelyben a világ különféle pontjairól érkező négyfős csapatok mérik össze tudásukat, küzdtük több olyan külföldi versenyzővel, akiknek a neve a Prémium Strongman League első három fordulójából is ismerős lehet a nagyérdeműnek.

Mindegyik versenyzőnek külön feladatsor jut, a pontszámaikat pedig összesítik a kétnapos verseny végén. Igyekszünk a lehető legjobban felkészülni, mert bár a teljes mezőny még kérdőjeles, nagyon kemény holland és belga versenyzők érkeznek az ígéretek szerint, és akkor még a környező országokból érkező közép-európaiakról nem is beszéltem

– mondta a Prémium Média érdeklődésére Sebestyén, aki a CESA elnökeként az előkészítő munkálatokban is főszerepet vállalt.

Szombaton három, vasárnap újabb három versenyszámunk lesz. Az igazán különleges pedig az az egészben, hogy mindannyiunknak kell, hogy legyen számonként legalább egy érvényes kísérlete, így nem fordulhat elő az, hogy a kőgolyó pakolásnál hárman pakolnak, egy pedig csak néz. Mindez plusz taktikai izgalmat hoz, és erősíti az érzést, egymásért is küzdünk!

Az erősemberek között sokszor csak „Silverboyként” emlegetett mezőszilasi sportember az előzetes erőviszonyok alapján amondó, a magyar csapatnak minden esélye meg lehet arra, hogy dobogón végezzen. Mindez azt is jelentené, hogy Sebestyén pályafutása során már 250-nél is több hivatalos versenyt zárt a legjobb három között.

Nem véletlen a becenév, a trófeáim többsége ugyanis ezüst. Ne kérdezze, magam sem tudom, miért alakult így, de nagyjából annyi második helyem van, mint első és harmadik együtt. Arra viszont nagyon büszke vagyok, hogy csak elvétve fordult elő velem, hogy lemaradtam volna a dobogóról, legyen szó hazai, vagy nemzetközi megmérettetésről! Jól képzett, erős srácok lesznek hétvégén az ellenfeleink, de hiszek abban, hogy a jó sorozatom ezúttal is folytatódik

– tette hozzá.

A PSL állandó mezőnyében második legidősebb versenyzőnek számító Sebestyén a kétezres évek elején kezdte strongman-pályafutását, mint meséli, akkor még véletlenül sem gondolt volna arra, hogy két évtizeddel később a régió egyik legnagyobb szervezetének vezetője is lesz majd belőle.

Elég régen kezdtem… Akkoriban nem volt olyan elterjedt az internet, és kontaktokat szerezni is kalandosabb volt, mint napjainkban. A sportágat a tévében szúrtam ki, beleszerelmesedtem és gondoltam, miért ne próbálnám ki magamat benne. Csináltam előtte sok mindent, futballoztam és versenyszerűen szkanderoztam is. Elég nehéz volt összehozni akkoriban a versenyzőkkel egy-egy találkozót, hogy legyen egyáltalán kitől tanulni. Dunaújvárosban találtam végül Pinke Zoltánra, ő lett az első edzőm és mondhatom nyugodtan, ő vezetett be a sportág rejtelmeibe

– idézte fel a kezdeteket.

Hiába erős egy ember, ha nincs rutinja

– ez lett a munka mottója, fűzi tovább a gondolatot Sebestyén.

Versenyről versenyre tanultam meg mindezt, de még egyszer mondom, szerencsés voltam, mert a legelső versenyeimet leszámítva szinte azonnal dobogós helyezésekért tudtam küzdeni az aktuális szervezeteknél, ahol épp versenyezhettem. Teljesen más élmény, más az emberi boka mobilitása egy füves talajon, mint a betonon egy három-négyszáz kilós lengő alatt. Ez logikusnak hangzik mindenki számára, de meg is kell tapasztalni, hogy az ember rájöjjön, mit érdemes még bevállalni és mit nem verseny közben.

Mint mondja, az iWiW-korszak hozta el számára az áttörést.

A versenyek mellett a közösségi felületek is sokat segítettek abban, hogy híre menjen annak, amit csinálunk. Egyre több külföldi megkeresést kaptam és végképp beszippantott a sportág. Azóta is csak egyszer kellett komolyabb időre leállnom, három évvel ezelőtt, amikor elszakadt a rotátorköpenyem.

Sebestyén azonban ekkor sem sajnáltatta magát, inkább kihasználta az időt, hogy másképp legyen sportága és társai segítségére. Amíg nem tudott edzeni sportbarátaival közösen megalapította a CESA-t, amely az elmúlt időszakban hazánk legnagyobb szervezetévé nőtte ki magát, valamint nevének megfelelően a közép-európai régióban is gyökeret tudott ereszteni.

Nagyon szeretem ezt a sportot, és meg kell hagyni a természetemből is fakad, hogy szerettem ide-oda beleszólni a versenyek szervezésébe és lebonyolításába. Már csak azért is, mert külföldön sok tapasztalatot szereztem, illetve akkor is rendszeres követője voltam egy-egy nemzetközi sorozatnak, ha nem is indultam el rajta. Ezt a tudást szerettem volna többedmagammal megosztani. A CESA célja az volt, hogy mi, versenyzők saját kezünkbe vehessük a sorsunkat, és közösen tudjuk kijelölni a fejlődési irányt. Szeretnénk évről évre jobb és színesebb versenyeket szervezni, miközben mi magunk is fejlődünk. Rendben, én és Molnár Zsolt barátom talán túl vagyunk már a fénykorunkon, de hiszünk abban, hogy azért még sokat tudunk tenni, hogy a következő generáció még jobb, még erősebb legyen.

Ebből a szempontból komoly ugrás volt az idei esztendő, hiszen a korábbi magyar élvonal, a Prémium Liga helyét a nemzetközivé vált Prémium Strongman League vette át, mely egyúttal a Strongman Champions League (a sportág Bajnokok Ligája-sorozatának) hivatalos partnere is lett.

Hosszú ideje terveztük ezt a lépést, az első visszajelzések pedig rendkívül pozitívak – nemcsak idehaza, de a régiót tekintve is sikerült megmozgatnunk a legjobb versenyzőket, így pedig még színvonalasabb, izgalmasabb versenyeket tudunk lebonyolítani. A PSL egyéni küzdelmeihez hasonló, kemény összecsapásokra és óriási kihívásra számítunk a Nemzetek Ligájában is

– tekintett előre a mezőszilasi veterán.

Fotó: Prémium Média