A lólengés kétszeres olimpiai bajnoka 70 éves lett

A Foci, sport és hagyomány című tévéműsor egyik decemberi adásának ki más lehetett volna a vendége, mint Berki Krisztián? A magyar sportban járatosak már a címből is kitalálhatták, hogy tulajdonképpen Magyar Zoltán az ünnepelt.

Mindketten a magyar tornasport legeredményesebb számában, a lólengésben lettek olimpiai bajnokok. Mikor is volt az első találkozásuk? Krisztián 1989-ben négy és fél évesen kezdett el tornázni, de ekkor még nem találkoztak, mert ebben az időszakban Magyar Zoltán állatorvosként dolgozott. Az emlékezetes pillanat 1997-ben következett be Gyomaendrődön, ahol Krisztián a Kőrös-kupa nemzetközi tornaversenyen megnyerte az egyéni összetettet, és meghívott vendégként ott volt Borkai Zsolt (szintén olimpiai bajnok lólengésben) és Magyar Zoltán is. A bajnokok a lóra is „felugrottak”, Krisztián arra is emlékezett, hogy az elnök úr (Dr. Magyar Zoltán) talán ollókat, Borkai Zsolt pedig Thomas köröket mutatott be, de csak később tudatosult benne, hogy mekkora bajnokok voltak ők.

Magyar Zoltán 1965-től 1980-ig a FTC (Ferencvárosi Torna Club) tornásza volt. Pályafutása alatt lólengésben három világ- és három Európa-bajnoki aranyérmet nyert. Részt vett az 1972. évi müncheni, az 1976. évi montreali és az 1980. évi moszkvai olimpián. 1976-ban és 1980-ban lólengésben olimpiai bajnoki címet nyert.

A magyar férfi tornászok közül két bajnoki címet előtte csak Pelle Istvánnak sikerült szerezni az 1932. évi olimpián. 1980-ban tagja volt a Donáth Ferenc, Guczoghy György, Kelemen Zoltán, Kovács Péter, Magyar Zoltán, Vámos István összeállítású, bronzérmes magyar tornászcsapatnak is. Háromszor – 1974-ben, 1978-ban és 1980-ban – választották az év magyar sportolójává. Az aktív sportolástól 1980-ban, moszkvai olimpiai győzelme után vonult vissza. Edzőjével, Vígh Lászlóval számos új technikai elemet dolgozott ki, nevéhez fűződik az orsó, a szökkenő-vándor és a róla elnevezett elem, a Magyar-vándor első bemutatása.

Berki Krisztián 2012-ben Londonban követte az elődöket megszerezve a lólengés ötödik magyar olimpiai címét. Hihetetlen hosszú pályafutást tudhat maga mögött, ebben a sportágban még az egy évtized is hosszú időnek számít, de Krisztián 32 évig volt aktív tornász, ebből 17-18 évet töltött a nemzetközi élvonalban. Háromszoros világbajnok és hatszoros Európa-bajnok, mégis az olimpiai bajnoki címe mellett pályafutása csúcspontjaként a 2005-ös debreceni Európa-bajnokságot említi , ahol 3000 ember tombolása közepette nyerte meg a lólengést hazai környezetben.

Egyikük sem szakadt el szeretett sportágától, mindketten a szövetségben dolgoznak, Dr. Magyar Zoltán a Magyar Torna Szövetség elnökeként, Berki Krisztián pedig sportigazgatóként.