A magyar rögbisek 12. helyen zárták az európai selejtezőtornát

A magyar férfi hetesrögbi-válogatott a 12., utolsó helyen zárta az európai olimpiai kvalifikációs tornát, mivel a franciaországi Colomiers-ben rendezett eseményen vasárnap mindkét mérkőzését elveszítette.

A válogatott vasárnap a 9-12. helyért játszott, és először az oroszokkal szemben maradt alul 31-5-re, majd az ukránok bizonyultak jobbnak nála 29-12-re. A csapat nyíltabb csatákra kényszerítette esélyesebb ellenfeleit, mint tette azt szombaton, amikor csoportjában három vereséggel negyedik helyen zárt – a házigazda franciáktól 42-0-ra, a portugáloktól 47-0-ra, az olaszoktól 34-0-ra kapott ki -, és három célt is szerzett. Az oroszoknak Ágotai Ákos, a ukránoknak Sacaze Martin és Stiglmayer Márk vitt célt.

A tornát az angolok nyerték meg, ezzel a három évvel ezelőtt olimpiai döntős brit csapat ott lesz a tokiói megméretésen is. A viadalon a Rióban negyeddöntős franciák lettek a másodikak, az írek pedig a harmadikak, így ők vehetnek részt jövő júniusban a világkvalifikációs tornán, ahol az utolsó kiadó olimpiai hely talál majd gazdára.

A magyar válogatott júniusban hat győzelemmel, veretlenül nyerte meg a belgrádi rendezésű harmadosztályú Európa-bajnokságot, és szerzett részvételi jogot a kvalifikációs tornára. A franciaországi viadalon viszont a mezőnyben egyedüliként a magyar csapatot alkották amatőr játékosok, méghozzá kivétel nélkül, akik ráadásul a riválisokkal ellentétben nem is szakági specialisták.

(MTI)