A „Palóc varázsló” kétszer is a legjobb magyar lett Katowicében

Hatalmas érdeklődés mellett mamut mezőnyökkel három napon át zajlott a lengyelországi Katowicében a blitz és rapid sakk Európa-bajnokság, előzőben 544 táblán, utóbbiban 590 asztalon játszottak a résztvevők. Úgy látszik, a magyar bábutologatókat nem nagyon vonzotta a kihívás mellett a 11 és 21 ezer eurós összdíjazás sem, mert méltatlanul kevés hazánkfia vett részt a tornán. Közülük Frink Ferenc bizonyul mindkettőben a legeredményesebb magyarnak.

Impozáns látványt nyújtott a hatalmas Spodek sportcsarnok, amikor is a küzdőtéren majd 600 sakkasztal sorakozott, és nem véletlen a lengyel sakkozás látványos előretörése nemzetközi viszonylatban, mert a többek között több mint félszáz nemzetközi nagymester, rengeteg egyéb nemzetközi címviselő mellett számos amatőr és rengeteg gyermek valamint ifjúsági játékos ült asztalhoz.

Blitz_es_rapid_sakk_Europa_bajnoksag08_2017_sportmenu

E sorok íróját alaposan meglepte, hogy a méltán nagy múltú és presztízsű, a nemzetek rangsorában jelenleg hetedik helyen álló magyar sakkozást az első napon, azaz a 11×2 fordulós villám partikban mindössze 7 magyar játékos képviselte, közülük hatan a hétvégi hazai bajnoki forduló miatt már nem is maradtak ott a kétnapos, 11 fordulós rapid kontinensbajnokságra. Ráadásul az egyébként üdvözlendő és rangos budapesti Hetényi Géza nagymester-emlékverseny is részben az Eb időpontjára esett… (Talán egy átgondoltabb év elejei versenynaptár összeállítással mindezek az egybeesések elkerülhetőek lehettek volna)

No, de visszatérve a partinként 3 perc és lépésenkénti plusz 2 másodperc bónuszidejű, igazán idegőrlő, oda-visszavágós, első napos „snellezésre”, ott a játék jellegéből adódóan volt aztán adok, kapok. Mivel itt az idő szorításában könnyebben hibázik akár egy nagymester is, nem annyira lefutott egy parti sem, mint hosszabb gondolkodás mellett. A versenyzők gyakran lifteznek le, fel, még a svájci rendszer (mindig azonos, vagy nagyon hasonló pontszámúak játszanak egymással) kiegyenlítő sorsolási szisztémája ellenére is. Az őrületes, 22 partin át tartó kapkodásból végül a középmezőnyben sokáig megbúvó, így a legjobbakat jó darabig kikerülő, és a résztvevők rangsorában 24. helyén jegyzett fehérorosz Szergej Zsigalko jött ki 18 ponttal a brit Luke Mc Shane (17,5) és az ugyancsak meglepetésember cseh Peter Michalik (17,5) előtt.

Blitz_es_rapid_sakk_Europa_bajnoksag03_Frink_Ferenc_2017_sportmenu(Frink Ferenc; fotó: Márton István)

Magyarjaink közül a „Palóc varázslóként” emlegetett, rendkívül agresszív támadóstílusban játszó, így sokat kockáztató FIDE mester, az istanbuli sakkolimpián a hallássérült világválogatott nemzetközi csapatában szereplő és a hallássérült világbajnokságon 6., rapidban pedig ezüstérmes Frink Ferenc 13,5 ponttal a 203. lett. Ő a külön díjazott 60 év feletti kategóriában az úgynevezett Bucholz számítás miatt épphogy lemaradt a még pénzdíjas, holtversenyes második helyről.

A 246. helyen az ugyancsak FM Radnai Ádám következett 13 ponttal, Terbe Júlia női nemzetközi mester (WIM) 12,5-öt gyűjtött, mellyel 327. lett. Szalánczy Emil nemzetközi mester 12 egységet szerzett (361.), ugyanúgy, mint Varga Klára (WIM) akit még 12 hellyel hátrébb soroltak az előbbinél. Bálint Vilmos (11 pont, 509. hely) még épp befért a mamut mezőny első felébe, Lantos Attila (10,5, 601.) már nem.

Blitz_es_rapid_sakk_Europa_bajnoksag05_Konyves_Almos_2017_sportmenu(Könyves Ámos; fotó: Márton István)

A következő, két napos rapid Eb-re (15 perc + lépésenként 10 mp) a hazautazók helyére lelkes fiatalok érkeztek szüleikkel, a dunaújvárosi Pásti családot a 8 éves Zsombor, a 11 éves Áron és az utóbbinál hárommal idősebb Anna képviselte, Baját pedig a 10 éves Könyves Álmos. Közülük Anna érte el a legelőkelőbb helyezést, 11 partiból 6 ponttal 481. lett, Álmos 5,5-tel 579., Áron ugyanennyivel 614., Zsombor 3 ponttal 1094. A végig kitartó, ám láthatóan fáradó veterán Frink ebben a műfajban is legeredményesebb magyarnak számított 6,5 pontjával, mely a 312. helyre volt elég.

A rapidot egyébként nagy meglepetésre az Élő értékszáma szerint előzetesen a csak 68. helyre rangsorolt orosz Alex Vavulin nyerte 10 ponttal a hazaiak kedvence, a 3 évvel ezelőtt Wroclawban már rapidban Eb-t nyert és blitzben ezüstérmes, még most is csak 19 éves Jan Krysztof Duda (9,5) és az ugyancsak orosz Pavel Pankratov (9,5) előtt.

A három napos Spodek-beli sakkfesztiválon egyébként két, vélhetően „rosszalvó” lokálmatador sakkozó új Guinness rekordot is felállított: 50 órán át „snelleztek” egyfolytában.

Márton István fotóalbuma:

Blitz és rapid sakk Európa-bajnokság 2017.

fotó és szöveg: Márton István