A paralimpiai bajnok Ekler Luca a jelöltek között, tizennyolc év után ismét van magyar döntős a sport-Oscaron!

A szervezők február 26-án hozták nyilvánosságra az idei Laureus World Sport Awards döntős (TOP6) jelöltjeinek listáit.

A férfiak mezőnyében többek között Lionel Messi és Max Verstappen, a nők mezőnyében többek között Aitana Bonmatí és Iga Swiatek is a döntősök között van. Magyarország és a Magyar Paralimpiai Csapat számára különlegesen nagy büszkeség, hogy az Év parasportolója kategóriában a paralimpiai, világ- és Európa-bajnok Ekler Luca is döntőbe került, és ott lehet Madridban az április 22-i rendezésű díjátadón. Luca – minden kategóriát figyelembe véve – mindössze a második magyar színekben versenyző sportolónk, aki jelöltként ott lehet a legjobbak között – adta hírül a MPB.

A sport-Oscarnak is nevezett, méltán híres Laureus Díjátadót 2000 óta rendezik meg, korábban Nelson Mandela, José Manuel Barroso és II. Albert monacói herceg is volt már az esemény fővédnöke. A díjat eddig legtöbb (4) alkalommal Roger Federer teniszező nyerte el, de többek között Usain Bolt, Rafael Nadal, Michael Schumacher és Tiger Woods is duplázott már.

A gálán az alábbi kategóriákban osztják ki az elismeréseket: Az Év férfi sportolója, Az Év női sportolója, Az Év csapata, Az Év felfedezettje, Az Év visszatérője, Az Év fogyatékos sportolója, Az Év extrém sportolója, Az Év sportszellemiségi díja (nem minden évben), Az Év sportjószolgálati díja (nem minden évben), Életműdíj.

Magyar színekben versenyző díjazottunk egyelőre nem volt, ugyanakkor 2006-ban már volt döntősünk: szintén a parasport kategóriában Krajnyák Zsuzsanna paralimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok kerekesszékes vívónk került be a legjobbak közé. 2000-ben a román színekben versenyző, magyar származású atléta, Szabó Gabriella (Gabriela Szabo) került a legjobb háromba a hölgyek mezőnyében, míg 2019-ben egy szlovák színekben versenyző magyar alpesi síző, Farkas Henrietta (Henrieta Farkasova) el is nyerte a díjat, szintén parasport kategóriában.

Ekler Luca kategóriájában a döntős mezőny az alábbi:

•    Simone Barlaam, paraúszás, Olaszország

•    Danylo Chufarov, paraúszás, Ukrajna

•    Ekler Luca, paraatlétika, Magyarország

•    Diede de Groot, kerekesszékes tenisz, Hollandia

•    Nicole Murray, para-kerékpár, Új-Zéland

•    Markus Rehm, paraatlétika, Németország.

 

További információ a jelöltekről és az eseményről a Laureus honlapján elérhető: https://www.laureus.com/news/laureus-world-sports-awards-2024-nominees-announced

 

fotó: MTI / Koszticsák Szilárd