A Siófok KC mindenféleképpen igényel szabadkártyát a BL-indulásra

Második helyen állt a női kézilabda bajnokság küzdelmeiben a Siófok KC, azonban a bajnokság koronavírusjárvány miatti leállítása után a Magyar Kézilabda Szövetség úgy döntött, a következő szezon nemzetközi kupaindulásánál a 2018-19-es bajnokság végeredményét tekinti mérvadónak, akkor a Siófok harmadik lett.

Magyarországnak egy fix helye van a BL-ben, de a korábbi években szabadkártyával még egy csapat (az FTC) indulhatott. A Siófok KC ügyvezetője, Fodor János a Sport TV Mai helyzet című sorozatában elmondta, klubja mindenképpen igényel szabadkártyát, és bízik abban, hogy a következő szezonban akár 3 magyar csapat is indulhat a legerősebb nemzetközi kupában.

A sportcsatorna hivatalos honlapjának közlése szerint a Siófok KC-nál mindenki egészséges, árulta el Fodor János ügyvezető, aki szerint természetesen komoly gazdasági hatása lesz ennek a válságnak, a Balaton-partiak megpróbálják kitolni a támogatói szerződéseket, így nem lenne visszafizetési kötelezettségük, és megmaradhatnak a támogatók.

A beszélgetés során reagált arra a kritikára, hogy a csapatnál túl sok légiós van. „Van három fiatal játékosunk jelen pillanatban – de ez szinte minden évben így volt az elmúlt három évben –, tehát beépítünk olyan játékosokat, akik a mi sportszakmai elvárásainknak már megfelelnek a jelenlegi célkitűzéseink elérésére. Évről-évre fokozatosan vontuk be a magyar játékosokat a Siófok életébe. Három részre bontanám ezt a dolgot. Egyrészt a fiatal magyar tehetségekre, akikkel most már eljutottunk oda, hogy azt a szintet tudják képviselni, amit a Siófok KC képvisel a magyar és európai kézilabda vonatkozásában. Ezek a játékosok már elérik ezt a szintet, dolgoznak érte, nem azt jelenti, hogy ők fognak 60 percet játszani azonnal hatállyal, de egyre többet. Ezek a játékosok mind a magyar bajnokságban, mind a nemzetközi kupákban lejátszott mérkőzéseinken szerepet kaptak, gólokat dobtak és jó eredményeket értek el. A második része a történetnek, hogy úgy gondolom, évről-évre fejlődtünk a magyar játékosok szerződését illetően, minőségi játékosokat igazoltunk, ezzel a jelenlegi keretet tekintve 10 magyar játékosunk van, ebből nagyságrendileg 6-7 magyar válogatott kerettag. És vannak a külföldiek ilyen értelemben.”

Szóba került természetesen az MKSZ döntése, amely a Siófokra nézve kedvezőtlen volt, hiszen bár a tabella második helyén áll a bajnokság lezárásakor, hivatalosan mégis harmadikként kell a csapatra tekinteni: „Ez egy nagyon érzékeny téma. Minden egyes ember, aki ebben a klubban dolgozik, játékosoktól kezdve, a vezetőkig, az alkalmazottakig, szerintem mindenkinek a könnyei kicsordultak, és nagyon-nagyon elkeseredettek voltunk, és jelen pillanatban még vagyunk is egy kicsit. Én mindig azt mondom, hogy az élet nem áll meg, nem állhat meg. El kell dönteni, hogy a Siófok KC befejezi itt a dolgát, ahol tartunk, vagy azzal foglalkozunk, hogy tovább megyünk azon az úton, amit megkezdtünk, hogy folyamatosan, még erősebben vissza tudjunk térni. Úgy gondolom, ami nem öl meg bennünket, az megerősít. Mi ezen dolgozunk, ezen dolgozik minden egyes ember, ezen dolgoznak a játékosok. Szeretnénk azt, ha mindenki megértené, hogy tényleg komolyan gondolom azt, hogy ez olyan, mint egy bírói tévedés. Ha egy játékvezető ítél egy tizenegyest, abban bizakodhatunk, hogy aki lőni fogja, az esetleg kihagyja. Ezt a bírói tévedést mi nem fogjuk tudni megváltoztatni, ezt kell mindenkinek felfognia, de a klub nem adja fel azon szándékát, hogy Bajnokok Ligája szereplő legyen a következő szezonban. Ezért én úgy gondolom, hogy mindent latba vetünk annak érdekében, hogy a magyar- és a nemzetközi szövetségnél is olyan lobbitevékenységet folytassunk, amivel a szabadkártyát a Siófok megkaphatja a Bajnokok Ligája indulásra a következő szezonban.”

A klubvezető azt is összegezte a Sport TV Mai helyzet című műsorában, hogy mennyi esélyt lát arra, hogy csapata meg is kapja ezt a szabadkártyát: „Tegnap-tegnapelőtt még lehet azt mondtam volna, hogy erre 1 százalék esély van. Nagyon nehéz megmondani. Azt azért ismerjük, hogy erre még nem volt példa a nemzetközi szövetség döntésében női vonalon, hogy egy országból három csapatot engedjenek a Bajnokok Ligájában. De egyet ne felejtsünk el, hogy ez már gazdasági kérdés, és a jelenlegi helyzet a világra hatással lesz. Az én szempontomból pozitív értelemben próbálom mondani, hogy bízom abban, hogy lesz olyan Bajnokok Ligájában lévő csapat, aki mondjuk ezt nem tudja vállalni, és ezáltal mondjuk kaphat Magyarország, a Magyar Kézilabda Szövetség még egy lehetőséget ilyen értelemben. Hogy ez hány százalék? Ha már a nullánál jobbak vagyunk, márpedig úgy gondolom, ettől azért jobbak vagyunk, akkor ez egy komoly lehetőség a magyar kézilabdának és a Siófoknak, hogy ezt az érzékeny pontunkon meg tudjuk változtatni. Egy biztos, hogy a Siófok mindenféleképpen igényelni fogja a szabadkártyát a Magyar Kézilabda Szövetségtől, bízom abban is, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség ugyanezt meg fogja tenni az EHF felé is, és akkor már minden döntés az EHF kezében lesz.”

fotó: Sport TV