Állóképesség és erősítés a középpontban

A koronavírus miatt az utánpótláshoz hasonlóan a felnőtt férfi tornászok is egyénileg készülnek a továbbiakban otthon, de központi terv alapján – ezt Kovács István szövetségi kapitány árulta el. A világjárvány következtében bezártak a tornatermek, így március közepétől gyakorlatilag nincs közös edzés a válogatott tagjainak a Tornacsarnokban.

Emiatt szövetségi kapitány teljesen átírta az előzetesen kialakított edzéstervet, így jelenleg egy alapozó időszakhoz hasonló metódusban készülnek a tornászok, amelynek fókuszában a futás, az erősítés, a nyújtás és van, akinek a gyógytorna áll – számolt be szerda este a Magyar Torna Szövetség. Ennek végrehajtásáról a versenyzők írásban és videós formában is beszámolnak a kapitánynak, aki rendszeres kapcsolatban van a sportolókkal és edzőikkel. A Központi Tornacsarnokban jelenleg a női válogatott edz, de ha igény van rá, előzetes egyeztetés alapján egy-egy férfi tornász is készülhet ott, a szigorú biztonsági előírásokat betartva. Győrben múlt hét szombatig a klub három válogatott sportolója, Mészáros Krisztofer, Tomcsányi Benedek és Kardos Botond is edzhettek a teremben, de most már ott is bezárt a csarnok.

Kovács István, szövetségi kapitány: Egyelőre mindenki otthon készül a kialakított edzéstervek alapján. A felnőtteknél inkább a szabadban végzendő futáson, erősítésen van a hangsúly, de van, aki egy mini tornatermet is be tudott rendezni a háza pincéjében. Sajnálom a kialakult helyzetet, hiszen a válogatott szempontjából jól haladtunk a felkészüléssel, a fiúk gyakorlatkészek voltak, január óta nagyon jó hangulatban edzettünk. Jelenleg az elsődleges cél az, hogy mindenki meg tudja tartani a súlyát és az állóképességet. Abban reménykedünk, hogyha esetleg ősszel pótolják az Európa-bajnokságot, akkor három hónap alatt a válogatott arra fel tud készülni, és jó állapotban lesz.

Fotó: Magyar Torna Szövetség