Az elhalasztott olimpiai selejtező ellenére edzőtáborban a 3×3-as magyar kosárválogatott

Bár az indiai olimpiai selejtezőt a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, a héten Szolnokon edzőtáborozik a 3×3-as női kosárlabda-válogatott.

A wbasket szaklap hétfői tájékoztatása emlékeztet arra, hogy múlt szerdán a nemzetközi szövetség (FIBA) törölte a március 18-22-re kiírt tornát az indiai Bengaluruban. A versenyen a magyar női válogatott is indult volna – számolt be az MTI.
Nincs más választásunk, mit az, hogy megcsináljuk ezt az összetartást. Elképzelhető, hogy a selejtezőtornák előtt semmi felkészülési lehetőségünk nem lesz. Mindenképpen megtartjuk így a hétre tervezett válogatott programot, és szeretném maximálisan kihasználni minőségi munkával a rendelkezésre álló öt napot” – nyilatkozta Károlyi Andrea szövetségi kapitány.

A szakvezető elmondta, a teljes szakág a FIBA hivatalos bejelentésére vár azzal kapcsolatban, hogy miként alakul a 3×3-as olimpiai selejtező menete tavasszal. A nemzetközi szövetség egyelőre csak annyit közölt, hogy az április 24. és 26. között sorra kerülő budapesti pótselejtezőig a 20 csapatos első tornát meg kell rendezni.
Az a baj, hogy semmi konkrétum nincs. Én azt hallottam, hogy a hatos selejtező elé raknák be a húszcsapatos tornát és 10 nap alatt zajlana le az egész. A 20 csapatos selejtező ötnapos programmal futna, lenne két nap pihenő, majd jönne a hatos selejtező háromnapos rendezvénye. Nehéz megoldani, de muszáj ehhez alkalmazkodnia a sportágnak, mivel mégis egy olimpiai selejtezőről van szó” – tette hozzá Károlyi Andrea.

Ebben a szakágban nemenként nyolc válogatott lép pályára Tokióban, négy-négy csapat szereplése már eldőlt a novemberi világranglisták alapján. A 20-20 csapatos indiai selejtezőben – amelyen három kvóta talált volna gazdára – magyar részről csak a nők lettek volna érdekeltek.

Az utolsó 1-1 kiadó helyről a magyar főváros tornája dönt, amelyen a jelenlegi tervek szerint hat-hat gárda verseng majd. A Hősök terén felállítandó sátorban a hazai férfi és – ha az első selejtezőn nem szerez kvótát – a női együttes is szerepel.