Az ötkarika ringbe száll a vírussal

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság első emberét egy interjú keretében kérdezték a 2020-as tokiói olimpiai játékok előkészületeit, valamint az ezzel kapcsolatos koronavírust illetően. A NOB-elnök eltökélt a júliusi 24-i kezdéssel kapcsolatban.

A Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapjának közlése szerint Thomas Bach mindenkit megnyugtatott, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság csak előre tekint, az Egészségügyi Világszervezettel, a Kínai Olimpiai Bizottsággal, a tokiói szervezőbizottsággal, a japán hatóságokkal, valamint számos nemzeti olimpiai bizottsággal karöltve csak azon dolgoznak, hogy biztosítsák a sportolók biztonságos felkészülését és kvalifikációs eseményeit, hogy aztán július 24-én meggyújthassák az olimpiai lángot az Olimpiai Stadionban.

Remek egység és szolidaritás jellemzi az olimpiai mozgalmat a felkészülés és különösen a kvalifikáció tekintetében. Nagyon büszke vagyok erre, hiszen rengeteg nemzeti olimpiai bizottság, ország és szövetség dolgozik együtt azért, hogy kezelje a vírus által támasztott kihívást” – mondta Bach.

A sportvezető interjújában többször határozottan kifejtette, nem hajlandó találgatásokba bocsátkozni. Az a legfontosabb, hogy a szervezők és a NOB biztosítsák a kvalifikációs folyamatot és a sportolók védelmét.

A korábbi olimpiai bajnok több példát is hozott erre, hiszen a kínai birkózócsapat Szerbiában készül, az asztaliteniszezők Katarban, a kínai női kosárlabda-válogatott pedig Horvátországban gyakorol. A kínai kvalifikációs versenyeket és tornákat pedig heteken belül áthelyezték más országokba, ahol garantált a sportolók biztonsága.

A harminckettedik alkalommal megrendezendő nyári ötkarikás eseményen nem csak a sportolók, hanem minden résztvevő és néző biztonsága kiemelt szerepet kap.

Az előkészületek pedig „nagy erőkkel folynak, minden rendben halad”, a folyamatból pedig mindenki kiveszi a részét, hogy aztán „kihívásokkal teli, ámde eredményes kvalifikációs időszak után, egy sikeresen megrendezett 2020-as tokiói olimpiai játékoknak örvendhessünk” – vélekedett a sportvezető.

A teljes interjú angol nyelven ide kattintva megtekinthető.

A tokiói szervezőbizottság kiemelte, hogy az összes illetékes szervezettel együtt fog működni, amely a fertőző betegségek terjedését figyelik, valamint az összes szükséges ellenintézkedést eszközölni fogják, amennyiben az indokolt. A játékok eltörlése egyáltalán nem került szóba, az előkészületek a tervezettek szerint haladnak.

Forrás: IOC hírlevél