Barka Emese arany-, Sastin Marianna bronzérmet szerzett az Eb-n!

A bukaresti Európa-bajnokság ötödik napján két magyar hölgy volt érdekelt az éremcsatákban.

A Magyar Birkózó Szövetség pénteki közlése szerint a háromszoros vb- és négyszeres Eb-bronzérmes, Európai Játékok-győztes Barka Emese az 57 kilósok döntőjében az Eb-2., vb-3. Tetjana Kit ellen küzdött.

(Fotó: MBSZ / Martin Gábor)

Az ukrán rivális akciója, egy kontra, majd egy magyar challenge után 2-2-re állt a meccs, de végig Barka dominált, kétszer is szabálytalanságba, intésbe hajszolta Kitet, s bár a végén adódott egy meleg helyzet, végül 4-2-re nyert. Ezzel a 29 éves kiválóság megszerezte a magyar birkózás első női Európa-bajnoki címét!

(Barka Emese a magyar birkózás első női Európa-bajnoka; Fotó: MBSZ / Martin Gábor)

A 2013-as világbajnok Sastin Marianna (62 kg) a vigaszágon 4-0-ra verte a török Tugcut, majd a bronzmérkőzésen 3-2-re az U23-as vb-3. svéd Nygrent, így harmadik lett. Ez a 35 esztendős klasszis nagyszerű pályafutása 11. világversenyes medálja (s az 5. Eb-bronz), de az első édesanyaként!

Pénteken rajtoló kötöttfogású kötöttfogású honfitársaink közül Andrási József (55 kg), Kovács Bence (63) és a 2017-es Eb-2. Lám Bálint (130) egy-egy vereség után kiesett. A vb- és Eb-3. Szabó László (77) felülmúlta cseh riválisát, de utána kikapott a 2017-es világbajnok Nemes Viktortól, s mivel a szerbiai kiválóság nem jutott döntőbe, ő is kiesett. Az U23-as vb- és Eb-győztes Szilvássy Erik (87) előbb bolgárt vert, majd 3-1-re veszített a világ- és kétszeres Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes ukrán Belenjuk ellen, de a vigaszágon folytathatja.

Szombaton Torba Erik (60 kg) német, Krasznai Máté (67) moldovai, az U23-as vb- és Eb-2. Fritsch Róbert (72) ukrán, Nagy Péter (82) azeri, Varga Ádám (97) pedig bolgár riválissal kezdi meg bukaresti Eb-szereplését.

Fotó: MBSZ/Martin Gábor