Bemutatkozott a Hungarian Racing Engineering Team

Idén megalakult Hungarian Racing Engineering Team. A csapat a győri Széchenyi István Egyetem integrált motorkerékpár- és versenyszakmérnök képzésének, a Hungarian Racing Engineeringnek a versenycsapata.

A csapat tájékoztatása szerint a Széchenyi István Egyetem célja, hogy lehetőséget biztosítsanak a képzésben tanuló diákoknak arra, hogy a gyakorlatban ismerjék meg egy csapat működését, versenyhelyzetben is kipróbálhassák a mérnöki feladatokat. Emellett a csapat lehetőséget biztosít fiatal, tehetséges motorversenyzőknek, hogy egy nagy csapatban fejlődhessenek tovább.

Íme a HRE Team versenyzői, akikkel a közös munka már elkezdődött: Laczkó Máté, Számadó Máté, Oláh Barnabás, Surányi Balázs, Kardos Gergő, Richter Patrik

(Talma és a fiatalok)

Büszkén jelentem be, hogy megalakult a Hungarian Racing Engineering Team. Előzménye, hogy a tavalyi és során már működött egy csapat a versenymérnök képzés mellett, amivel az Európa Kupán és a Magyar Országos Bajnokságon indultunk, Laczkó Máté versenyzőnkkel STK1000 kategóriában. Az országos bajnokságot nagy fölénnyel 100%-os teljesítménnyel nyertük, az Európa Kupában pedig az 5. helyen végeztünk. Itt már látszódott, hogy szorosabb kapcsolat kell a versenymérnökképzés és egy versenycsapat között, így jött létre a HRE Team. Idei évben indul el a motorkerékpár- és versenymotor technikus képzésünk a MAMI Magyar Motorkerékpár Technikumés Szakképző Iskolában. Nagy örömünkre szolgál, hogy öt olyan utánpótlás korú versenyző is ezt a képzést választotta, akik így kapcsolódhatnak a HRE Team működésébe is és a hamarosan induló versenyszezonban már ők öten is benne lesznek a versenycsapatunkban és nemzetközi versenyeken is megmutathatják a tudásukat. A versenymérnök képzéssel olyan képzést szerettünk volna létrehozni, amiről fiatal korunkban is álmodtunk, ahol nem csak a négy fal között lehet tanulni, hanem kinn a versenypályán, benzingőzt szívva, éles technikával, versenyhelyzetben is fejleszthetjük magunkat. Ez egy olyan szakma, ahol sajnos a komoly elméleti tudás a gyakorlati tapasztalat nélkül nem ér semmit. Büszkék vagyunk rá, hogy mostantól már mindkettőt magas színvonalon tudjuk biztosítani a hozzánk jelentkező hallgatók számára.” – mondta el Lévay KárolyMűszaki igazgató és a HRE csapattulajdonosa.

A győri Széchényi István Egyetem számára a képzés és a hozzá kapcsolódó versenycsapat még szorosabb kötődést jelent a mérnöki fejlesztésekhez. A Magyarországon jelenlévő nagy autógyártókról elmondható, hogy közülük fejlesztési munkákat csak a győri Audi Hungaria Zrt. folytat hazánkban, a többiek leginkább csupán a gyártási feladatokat végeztetik itt. Az Audi Hungaria Zrt.mérnökeinektöbbmintfeleaSzéchenyiIstvánEgyetemenvégzett,emellettavállalat az intézmény első számú ipari partnere.

A tapasztalat azt mutatja, hogy azok a mérnökök, akik a motorsportban jelen vannak, sokkal motiváltabbak a társaiknál. Az egyik neves autógyártónál például hosszú időn keresztül bevett gyakorlat volt az, hogy minden hozzájuk kerülő fejlesztőmérnök a sportágban rendkívül sikeresnek számító Forma–1-es csapatuknál kezdett, és onnan került később tovább az utcai járműiparba, ahová már vitte magával a motorsportban felvett jó szokásokat, tapasztalatokat.

A győri egyetem nagy hangsúlyt fektet a technikai sportok iránt érdeklődő mérnökök képzésére. A Formula Student-csapatok munkáját is örömmel támogatjuk, és büszkén mondhatom, hogy a csapatainkból folyamatosan sikeres, nagy tapasztalattal rendelkező mérnökök kerülnek ki, akik hatékonyan megállják a helyüket a munkájuk során felmerülő fejlesztési feladatok megoldásakor.” – nyilatkozta Dr. Hanula Barna a Széchényi István Egyetem Dékánja, az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar.

(Talmácsi Gábor a HRE Sportszakmai igazgatója)

Sok gyári csapattal versenyeztem aktív karrierem során, így ismerem azt, hogy mennyire fontos a megfelelő mérnöki háttér. Bár egyéni sportként tekintünk a motorsportra, fontos azt elmondani, hogy jó szakemberek nélkül az egyén nem tudna eredményeket elérni a motoron, bármennyire jó versenyzőről is legyen szó.

Örülök a képzésnek, a hozzá kapcsolódó csapatnak és az ezekben rejlő egyedülálló lehetőségeknek. Úgy vélem, hogy ezzel egy olyan kiemelkedő tudás és tapasztalatszerzési lehetőség nyílt meg a magyar mérnökhallgatók előtt, melyre világszinten is csak kevés példa van.

Lévay Károllyal és Máthé Istvánnal már az aktív karrierem során is többször dolgoztunk együtt, később pedig a Talmácsi Racing versenycspat működése során is közösen dolgoztunk. Közösek a céljaink, szeretnénk átadni a szakmai tudást, ezzel párhuzamosan sportolót és szakembert nevelni. A célok eléréséhez pedig a HRE a kulcs. Ilyen felépítésű és rendszerű képzés és csapat esetében adott a lehetőség arra,hogy a szaktudás mellett tapasztalattal is rendelkező mérnökök kerülhessenek a most felnövő tehetségek mellé. Sok versenyzővel dolgoztam együtt, akár még versenyzőként, a későbbiekben pedig menedzserként, csapattulajdonosként és oktatóként és látom azt, hogy az ilyen képzés pontosan illeszkedik a motorsport rendszerébe.

Jó érzéssel tölt el, hogy a programban egyszerre vehetek részt hallgatóként és oktatóként – hiszen a pontos mérnöki háttér megismerése számomra is fontos. Fel kell ismerni azt, hogy egymástól mi szakemberek is sokat tanulhatnunk, nem szabad megállni és megelégedni az elért teljesítménnyel, hiszen folyamatosan fejlődhetünk.Nemzetközi kapcsolataimmalés tapasztalataimmal isigyekszem segíteni a képzést és a csapatot is, és bízom benne, hogy hamarosan mások számára követendő példát tudunk mutatni.” – mondta el Talmácsi Gábor korábbi motoros világbajnok, a HRE Sportszakmai igazgatója.

A technikai sport egy sokszereplős játék, ahol szükség van természetesen sportolókra, versenyzőkre, ám az ő munkájukat szerelőknek, mérnököknek, sportszakmai szakembereknek kell segíteni. A Hungarian Racing Engineering Team egy összekötő kapocs a technikai sportok, a középfokú versenyszerelő technikus képzés és a versenymérnök képzés között. Ezeket a képzéseket a győri Széchényi István Egyetem és a MAMI Magyar Motorkerékpár Technikum és Szakképző Iskola végzi és a HRE Team keretében hangoljuk össze az egyetem, a technikum és a versenyzőképző műhelyek munkáját. Körünkben üdvözölhetjük mindazokat a szakembereket, hallgatókat és tanulókat, akik ebben a munkában már tevékenyen részt vesznek, úttörő szerepet visznek abban, hogy Magyarországot újra és hosszú távon fel tudjuk tenni a motorsport nemzetközi térképére.

Örömünkre szolgál, hogy részt vehettünk a Szakképzés 4.0 illetve a versenymérnök képzés szakmai tartalmának elkészítésében. Szándékunk szerint mind a középokú, mind a felsőfokú képzésben rugalmas tartalommal és keretek között tudunk olyan szakembereket képezni, akik a későbbiekben kiemelt szaktudással tudják segíteni a magyar és nemzetközi versenycsapatokat, és a most szárnyukat próbálgató ifjú tehetségeket.” – mondta el Máthé István Oktatási igazgató és csapattulajdonos.

 

Fotók: HRE