Biztossá vált a magyar férfi kardcsapat olimpiai részvétele!

Matematikailag is százszázalékossá vált a férfi kardcsapat olimpiai részvétele, miután a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású csapat 4. lett a luxembourgi vk-n.

Magyar Vívó Szövetség hivatalos honlapjának beszámolója szerint igazából különösebb jelentősége nem volt a luxemburgi férfi kardcsapat Világkupa-versenynek – legalábbis a mi szempontunkból, az olimpiai kvóta tekintetében. Miként azt várni lehetett, az Ukrajna elleni 45:38-as nyolcaddöntős siker máris azt jelentette, hogy nincs az a “kifordított matek”, melynek következtében a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású válogatott ne lehetne ott Tokióban. És, ha már erről beszélünk, az is bizonyosnak látszik, hogy a világranglistán megmerevedtek az erővonalak, ha érvényesül a papírforma – reméljük, fog… – akkor magyar-olasz elődöntő lesz Japánban.

Ettől függetlenül, persze, nyilván valamennyi csapat a győzelemre törekedett a beugró helyszínen, Luxemburgban. És ez a már említett nyolcaddöntő után a mienknek ez a negyeddöntőben is sikerült. Az Egyesült Államok ellen 45:40-re nyertek a magyarok, és örömteli, hogy a sérülése után a csapatba visszatérő Szatmári András alaposan kivette a részét a sikerből. Az elődöntőben az állandó rivális olaszok következtek, és, ha lehet ilyet mondani, ez a mostani, 45:42-es vereség különösebben nem érintett bennünket fájdalmasan…

Persze, annak sem örültünk, hogy a harmadik helyért 45:44-es vereséget szenvedett a csapat Németországtól, tán Áron is fáradtabb volt nagyszerű egyéni aranyérme után a megszokottnál. Mindez összességében a negyedik helyet jelentette a mieink számára, no meg azt, hogy az olimpiai bizottság máris megvásárolhatja a férfi kardküldöttség repülőjegyeit… A kvalifikációs sorozat utolsó állomása a két hét múlva sorra kerülő, budapesti Gerevich-Kovács-Kárpáti Vk-verseny lesz, hazai páston szurkolhatunk tehát reményeink szerint tokiói olimpikonjainknak!

Eredmények. Férfi kardcsapat Világkupa, Luxemburg, 24 induló.
Nyolcaddöntő:

Magyarország-Ukrajna 45:38 (Szilágyi +5, Gémesi +3, Szatmári -1).

Negyeddöntő:
Magyarország-Egyesült Államok 45:40 (Szatmári +5, Gémesi +3, Szilágyi -3).

Elődöntő:
Magyarország-Olaszország 42:45 (Szilágyi +1, Szatmári 0, Gémesi -4).

A 3. helyért:
Magyarország-Németország 44:45 (Gémesi +9, Szatmári -1, Szilágyi -9).

Végeredmény:
1. Korea
2. Olaszország
3. Németország
4. Magyarország (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron).

Fotó: TRIFILETTI Andrea – #BizziTeam / FIE