Boldog születésnapot, Fazekas-Zur Krisztina!

A sportág egyik örökös bajnokát ünnepeljük.

Ma ünnepli születésnapját a kétszeres olimpiai bajnok, kilencszeres világ és hétszeres Európa-bajnok magyar kajakozó, Fazekas.Zur Krisztina!

1990-ben kezdett kajakozni a BSE színeiben, majd 1997-ben az UTE-ba igazolt. Ebben az évben az ifjúsági Európa-bajnokságon aranyérmes lett K–4 500 méteren, majd 2000-ben aranyérmes volt az U23-as Eb-n. Az első felnőtt bajnoki címét 2001-ben egy újabb klubváltás után, már az MTK színeiben szerezte. Az Európa-bajnokságon K–4 200 méteren nyert aranyérmet, míg K–2 1000 méteren Szabó Ágnessel bronzérmes volt, és 2001-ben ugyancsak K–4 200 méteren megnyerte első vb-aranyát is a felnőttek között. A következő évben Rasztótzky Eszterrel párban újra U23-as Európa-bajnokságot nyert – írt a a magyar szövetség.

Két – nem olimpiai számokban szerzett – felnőtt világbajnoki és egy Eb-aranyéremmel a háta mögött 2005 novemberétől Fábiánné Rozsnyói Katalin vette át az edzései irányítását. A következő évben K–4 500 méteren világ- és Európa-bajnok lett, a pekingi olimpiára azonban nem sikerült kijutnia.

A 2010. év jelentős változást hozott mind a felkészülésében, mind a magánéletében: összeházasodott Rami Zur amerikai kajakozóval, az Egyesült Államokban telepedett le, és innentől az edzéseit a férje vezette. Egy évre rá, 2011-ben amerikai színekben tűnt fel a szegedi vb-n, ahol második lett K–1 1000 méteren.

Miután az amerikai honosítása a londoni ötkarikás játékokig nem valósulhatott meg, a 2012. évi olimpián magyar színekben indulhatott. Immár a Graboplast-Győr kajakosaként vívta ki a válogatókon a négyesbe kerülést, amellyel egy Európa-bajnoki bronzérem után olimpiai bajnok lett K–4 500 méteren.

Pályafutásában ezután nagy áttörés következett be, egyesben a hazai viadalokon szinte mindig a dobogóra tudott állni. Noha az olimpiát követő Európa-bajnokságra nem sikerült kvalifikálnia, a duisburgi világbajnokságon már triplázott a női csapathajó tagjaként, miután ezer méter párosban és a kétszázas váltóban is világbajnok lett.

A 2014-es idényt első kisfia, Noah születése miatt kihagyta, de az olimpiai kvalifikációs esztendőben már ő is a vízen volt. Sikeresen tért vissza, a női négyes tagjaként ezüstérmes lett a milánói világbajnokságon.

A 2016-os ötkarikás esztendő újabb nagy sikereket hozott: előbb a moszkvai Európa-bajnokságon, majd Rióban az olimpián állhatott fel a dobogó felső fokára a csapathajó tagjaival.

„Rióban sokkal jobban izgultam, mint London előtt. Akkor még nem nyomott bennünket annyira az esélyesség terhe, 2016-ban viszont tényleg éreztem, hogy nekünk áll a zászló, és nyernünk kell. Azt hiszem, hogy jól megoldottuk. Nagyon érdekes négy évem volt a két olimpia között. Egyrészt gyorsan eltelt, másrészt az első kisfiam születése felbolygatta rendesen az életet. A szülésből visszajönni elég nehéz volt, és nem lehettünk abban biztosak, hogy sikerülni fog. De szerencsére Ramival közösen ezt is megoldottuk.”

– mondta a két ötkarikás sikeréről Fazekas-Zur Krisztina.

Legutóbbi nemzetközi sikerét 2017-ben ünnepelhette: tagja volt a Racicében vb-győztes kvartettnek. Ezt követően újra a családi életére összpontosított: 2018 júniusában megszületett edző-férjével közös második kisfia, Daniel. 2022 márciusában közösségi oldalán jelentette be visszavonulását a kétszeres olimpiai bajnok. Az Egyesült Államokban él családjával, civil szakmát választott, okleveles ingatlanügynökként ingatlanértékesítéssel foglalkozik, mellette SUP-táborokat tart.

Boldog születésnapot, derűt és egészséget kívánunk, az örökös bajnoknak! 🙂

#fazekaszurkrisztina #krisztinafazekaszur #magyarkajakkenuszovetseg #kajakkenu #olimpiaibajnokokklubja #teamhungary #szuletesnap

fotó: MTI / Kovács Tamás