Bronzérmes és olimpiai kvótás az öttusázó Bőhm Csaba

Bronzérmet nyert és olimpiai kvótát szerzett az öttusázó Bőhm Csaba Krakkóban, az Európa Játékokon.

A 18-as döntő másik magyar résztvevője, Szép Balázs 17. lett. A Bőhm Csaba, Szép Balázs, Koleszár Mihály összeállítású csapat az ötödik helyen végzett. Utóbbinak az elődöntős eredményét vették figyelembe.

Az EJ-n, amely ebben a sportágban Európa-bajnokság is egyben, nyolc-nyolc olimpiai kvótát osztottak ki a nőknél és a férfiaknál egyaránt, azzal a megszorítással, hogy egy nemzetből nemenként csak egy versenyző szerezhetett párizsi indulási jogot. A kvalifikációt az öttusázók névre szólóan szerzik különböző versenyeken, illetve majd rangsor alapján, de ha egy országból nemenként kettőnél több kvóta jön össze, akkor az adott szövetség dönt arról, hogy melyik kettő indulhat Párizsban – számolt be az MTI.

A szombat délutáni döntőre nem érkezett vissza a jósolt eső Krakkóba, aminek a versenyzők és az ezúttal szép számban kilátogató nézők is minden bizonnyal örültek. A versenyzőknek tíz akadályt, a kettes ugrásokkal együtt 12 erőkifejtést kellett sikeresen teljesíteniük. Szép Balázs a kettes akadálynál hibázott, majd a lova a 7-es számú kettes ugrás első eleménél is lehúzta a rudat. Időtúllépés nem volt, így a lehetséges 300-ból 286-ot szerzett. Bőhm az 5-ösnél „hagyott ott” hét pontot, vagyis a 293-mal zárta a számot.

A bónuszvívásban a keddi körvívás eredménye alapján fordított sorrendben követték egymást a döntősök. A magyarok közül így a tavaly vb-bronz és Eb-ezüstérmes Szép került előbb sorra, ő volt a legelső, mivel négy napja 13 győzelemmel és 22 vereséggel fejezte be a vívást. Sikerült javítani a helyzetén, két ellenfelét legyőzve négy pluszpontot szerzett. Az idei világkupa-sorozat márciusi nyitányán, Kairóban ezüstérmes Bőhm 19 ellenfelét győzte le és 16-tól kapott ki kedden, amivel jó alapot teremtett magának a folytatásra. A bónuszban négy asszóból jött ki győztesen, ez nyolc többletponttal járt.

A 200 méteres úszásban utóbbi 2:01.48 perccel hetedik, míg Szép 2:05.30-cal a 13. a helyen zárt.

A négy lövészettel megszakított 5×600 méteres futásnak Bőhm nyolcadikként vághatott neki, de csak kilenc másodperc volt a hátránya az éllovas német Marvin Faly Dogue-gal szemben, igaz, több remek futó ott volt a bő élcsoportban. A lövészetei nem sikerültek jól, futásban azonban mindig felzárkózott. Az utolsó körben negyedikként jött ki a lőállásból, egy ideig második is volt, a hajrában azonban erősebbnek bizonyult nála a britek olimpiai és világbajnoki címvédője, Joseph Choong. Az élen az olasz Giorgio Balan gyakorlatilag végig egyedül futott.

Szép a 17. helyről kezdte a kombinált számot és onnan nem tudott előrelépni. Bőhm 9.59.00 perccel a negyedik időt ért el a lövészetes futásban, Szép pedig 10.25.60-nal a tizenharmadikat.

Bőhm Csaba a vegyes zónában arról beszélt, hogy az Eb előtt beteg volt és ez fizikálisan kivett belőle.

A jóisten fogta a kezemet, akkora javulást kaptam futásban. Meg kell néznem a futóeredményemet, de elképesztő, hogy még az utolsó körre is maradt erőm

– mondta az első egyéni felnőtt világversenyes érmét nyerő öttusázó.

Kitért arra is, hogy örül a megszerzett olimpiai kvótának, de nem szeretné túlértékelni.

Tudom, nem ez dönt arról, hogy én megyek majd az olimpiára. Otthon a többiek is nagyon erősek és biztos, hogy ők is fognak kvótát szerezni. Ez jó dolog, de nem gondolom túl, helyén kezelem az egészet

– szögezte le.

Elárulta, hogy kétségek között kezdte meg a kombinált számot, mert nem érezte magát fizikálisan jó állapotban, de hozzátette: „amilyen rosszul éreztem magam, annyira jól ment végül”, igaz, azt is megjegyezte, hogy a lövészetében „nagyon sok maradt”.

A csapatok között a magyarok nem voltak versenyben az érmekért, mivel csak ketten jutottak a fináléba, míg a franciáktól négyen, a britektől és az olaszoktól pedig hárman-hárman.

A nap második döntője után adták át az érmeket a női verseny dobogósainak is, ebben Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár működött közre Janusz Peciakkal, a lengyel szövetség elnökével, a montreali olimpiai bajnokával és Anna Bajannal, a lengyel szövetség alelnökével együtt.

Amiért jöttünk, azt megszereztük, a két kvótát behúztuk

– értékelt az MTI-nek Martinek János szövetségi kapitány, aki ugyanakkor emlékeztett arra, hogy a tavalyi, székesfehérvári Eb-n négy magyar döntős volt a férfiaknál és ők mind a négyen az első hét között végeztek, most pedig ketten nem is jutottak be a fináléba.

Emiatt a csapatérem is elmaradt. A fiúknál tavaly volt két egyéni érem, a lányoknál egy, most az se jött össze. Azt gondolom, hogy voltak hibák, amiket illő lesz majd kijavítani. Ezzel kell dolgozni, hogy a jövőben ugyanez ne történjen meg velünk.

A kapitány Bőhm Csaba teljesítményét emelte ki, és megjegyezte, jobb lövészettel akár még aranyérmes is lehetett volna.

Eredmények:

férfi egyéni verseny, Európa-bajnok:
Giorgio Malan (Olaszország) 1534 pont
2. Joseph Choong (Nagy-Britannia) 1531
3. Bőhm Csaba 1530
…17. Szép Balázs 1455

férfi csapatverseny, Európa-bajnok:
Nagy-Britannia (Joseph Choong, Myles Pillage, Charles Brown) 4548 pont
2. Franciaország (Valentin Prades, Ugo Fleurot, Valentin Belaud) 4529
3. Olaszország (Roberto Micheli, Matteo Cicinelli, Giorgio Malan) 4405
… 5. Magyarország (Bőhm Csaba, Szép Balázs, Koleszár Mihály) 4176

Fotó:MTI/Koszticsák Szilárd