Bronzérmet szerzett a női kardcsapat Krakkóban

Bronzérmet nyert pénteken a magyar női kardcsapat a krakkói központú Európa Játékokon, melyen a sportági csapatversenyek Európa-bajnoki küzdelmek is egyben.

A Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású, világbajnoki címvédő együttes kiemeltként a negyeddöntőben vívott először, ahol fölényesen győzött a görögök ellen. Ezt követően a végig vezető olaszoktól öt találattal kapott ki, így utolsó mérkőzésén a bronzéremért mérkőzhetett a bolgárokkal – számolt be az MTI.

Pusztai 3-0-val kezdett, de aztán elbizonytalanodott, Joana Ilieva pedig fordított, majd Battai is kikapott Emma Neikovától, aki az asszó közben ápolásra szorult, mert aláfordult a bokája. Szűcs következett Olga Hramovával szemben, de nem tudott változtatni a mérkőzés menetén (9-15). Hiányzott a határozottság a magyarok akcióiból, rövidek voltak a támadások.

A második kör elején Pusztai 6-5-ös asszóval egy tusnyit  faragott a hátrányon, aztán Szűcsnek már több akciója az elképzelése szerint alakult, ehhez az kellett, hogy bátran fejezze be a támadásait. Ilievát 8-5-re verte, ezzel két tusra csökkent a különbség. Battai ezután 28-28-nál egyenlített, de végül 28-30-cal zárult a második kör.

Harmadik párharca első felében Szűcs ráérzett a tempóra, 34-32-re fordított, aztán megint „félbehagyott” akciók következtek, így 6-5-ös sikerével csak eggyel hozta közelebb csapatát a bolgárokhoz. Pusztai a nyolcadik párban 6-1-re nyert Hramova ellen, ami azt eredményezte, hogy Battai és Ilieva záróasszója 40-36-ról indult. Végül ez is magyar sikerrel zárult, így 45-40-es magyar győzelemmel ért véget a mérkőzés.

Könnyebb meccsre számítottam, főleg az alapján, ahogy korábban ma vívtunk, mert mindenki magabiztosan és jól vívott. Persze az olaszok elleni meccsen kevésbé ment, de ott sem vívtunk rosszul, szorosabban is alakulhatott volna

– értékelte a csapat napi teljesítményét a bronzmeccs után az MTI-nek Battai Sugár, a válogatott befejező embere. –

A bolgárok ellen az első két asszómat vívhattam volna jobban, ott még talán kicsit be voltam feszülve. Az elején a hosszú ápolás és az azt követő vitás tus, amit ellenem adott a bíró egy kicsit megzavart. De a vége jól sikerült és nagyon örülünk az éremnek.

Gárdos Gábor vezetőedző arról is beszélt, hogy a helyosztó első harmada után kénytelen volt beszélni a vívóival, mert nagyon gyenge produkciót nyújtottak addig.

A bronzmeccsre szerencsére a bolgár csapatot kaptuk, amelyik jóval gyengébbnek tűnik, mint a miénk, aztán az első kör után 15-9-re ők vezettek. Akkor oda hívtam a lányokat és azt kérdeztem tőlük, hogy milyen ellenfelet szeretnének a bronzért, ha nem a bolgárokat. Ezzel azért sikerült megfordítani a történéseket és megszereztük a bronzérmet, ami nagyon fontos volt a számunkra

– mondta Gárdos, aki különösen a görögök elleni negyeddöntőben nyújtott vívással volt elégedett. –

Azt hittük reggel, hogy az ukránok jönnek a nyolc között, ezért örültünk a görögöknek. Persze náluk a világranglista harmadik és negyedik helyezettje vív, így egyáltalán nem lehetett könnyű meccset várni, de ott nagyon jól és összeszedetten vívtak a lányok, az egy csoda volt.

A vívás csapatversenyei Európa-bajnoki érmekért, helyezésekért is zajlottak, illetve az olimpiai kvalifikációs sorozatba is beleszámítanak az eredmények.

Eredmények (12 csapat):

negyeddöntő:
MAGYARORSZÁG-Görögország 45-30
Olaszország-Azerbajdzsán 45-42
Franciaország-Németország 45-29
Bulgária-Spanyolország 45-44

elődöntő:
Olaszország-MAGYARORSZÁG 45-40
Franciaország-Bulgária 45-35

bronzmérkőzés:
MAGYARORSZÁG-Bulgária 45-40

döntő:
Franciaország-Olaszország 45-38

A végeredmény:
1. Franciaország (Manon Apithy-Brunet, Sara Balzer, Cecilia Berder, Margaux Rifkiss)
2. Olaszország (Martina Criscio, Rossella Gregorio, Chiara Mormile, Eloisa Passaro)
3. MAGYARORSZÁG (Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca)

fotó: MTI/Czeglédi Zsolt