Budapesten rendezik a 2023-as atlétikai világbajnokságot

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) keddi, monacói tanácsülésén született döntése értelmében 2023-ban Budapest rendezi a világ egyik legnagyobb sporteseményének számító atlétikai világbajnokságot. A több mint 120 éves múltra visszatekintő Magyar Atlétikai Szövetség ezzel első a világon az IAAF 214 tagszövetsége közül, ami két-két szabadtéri és fedett-pályás kontinensviadalon kívül két fedett-pályás világbajnokságot, majd 2023-ban a világ harmadik legnézettebb sporteseményét is megrendezheti.

A magyar szövetség keddi közlése szerint Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke örömét fejezte ki, hogy az 1960-as és -80-as évek sikerei után, az atlétika reneszánsza következhet. „A győztes pályázat elismerése az elmúlt évtizedek hazai atlétikai sikereinek. A világbajnokság a 2012-ben megkezdett szakmai stratégiai programoknak újabb lendületet adhat, aminek eredményeképpen még több fiatal ismerkedhet meg a sportok királynőjével” – tette hozzá Gyulai.

Deutsch Péter, a pályázati bizottság elnöke elmondta a magyar atlétika történelmi sikere kapcsán, hogy ezúton is szeretné megköszönni mindazoknak, akik az elmúlt másfél évben a pályázat lehetőségét megteremtették, támogatták, és aktívan részt vettek annak sikerében.

Fürjes Balázs államtitkár, a nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztos elmondta: „óriási megtiszteltetés, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség bízott Budapest tapasztalatában, rendezési képességeiben. Célunk, hogy Budapest minden idők legsikeresebb atlétikai világbajnokságának adjon otthont. Az esemény haszna évekig, évtizedekig megmutatkozik majd, a sporton túlmutatóan is. 2023 augusztus végén csapatokkal együtt közel nyolcezer akkreditált személy, valamint több tízezer szurkoló érkezik a magyar fővárosba, akik összességében ötszázer vendégéjszakát töltenek a fővárosunkban. A világbajnokság munkahelyeket teremt, több tízmilliárd forintnyi közvetlen és közvetett bevételt jelentenek a magyar gazdaságnak, a magyar embereknek, és lendületet ad DélPest, Észak-Csepel városfejlesztéseinek” fogalmazott Fürjes Balázs.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes elmondta: „Az előző, londoni vb tapasztalatai alapján televízión több mint egymilliárdan is láthatják a magyar főváros legszebb arcát, ami jelentősen fellendíti a magyar turizmust, vendéglátást nemcsak az esemény kilenc napjára, de az azt követő években, évtizedekben is” – fogalmazott a főpolgármester-helyettes.

Budapest_2023_Atletikai_vb_stadion_2018

(fotó: atletika.hu)

A viadal központi helyszíne a jelenleg tervezés alatt álló, 40 ezer férőhelyes Nemzeti Atlétikai Központ lesz, melynek ideiglenes lelátói a vb után eltűnnek. A visszabontott, 15 ezres hiánypótló létesítmény komoly lökést ad majd nemcsak a versenysportnak, de a szabadidő- és az utánpótlássportnak is. A budapesti lakosokat, diákokat edzőpályák, futókör, street workout és számos egyéb lehetőség várja majd a sportolásra, kikapcsolódásra.

Frissítve:

Pozitív visszajelzés és komoly elismerés, hogy öt év múlva világbajnokságot rendezhetünk. Hisszük, hogy a sikeres pályázat nemcsak az elmúlt hónapok munkájának, hanem a magyar atlétika elmúlt évtizedeinek is az elismerése” – fogalmazott az M1-en Gyulai Márton. Hozzátette: az utóbbi években Magyarország jó házigazdája volt a világversenyeknek, ez is segíthette a sikeres kandidálást – számolt be az MTI.

A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjának hírlevele szerint a viadal központi helyszíne a jelenleg tervezés alatt álló, 40 ezer ülőhelyes Nemzeti Atlétikai Központ lesz, melynek ideiglenes lelátói a vb után eltűnnek. A visszabontott, 15 ezres hiánypótló létesítmény nagy lökést ad majd nemcsak a versenysportnak, hanem a szabadidő- és az utánpótlássportnak is. A budapesti lakosokat, diákokat edzőpályák, futókör, street workout és számos egyéb lehetőség várja majd a sportolásra, kikapcsolódásra.

Az IAAF idéntől újfajta pályázati rendszert vezetett be: előzetesen felmérte, melyik jelentkező milyen feltételekkel tudja megrendezni a világ egyik legnagyobb sporteseményét, és ez alapján a szervezet tanácsának júliusi, Buenos Aires-i ülésén a magyar fővárost javasolta házigazdának. Az IAAF elnöke, Sebastian Coe akkor úgy fogalmazott, hogy Budapest a preferált helyszíne a 2023-as atlétikai világbajnokságnak.
A 2023-as vb-re 25 évvel a nagy sikerű budapesti Európa-bajnokság után kerül sor.

A jövő évi vb-nek Doha, a 2021-esnek pedig az egyesült államokbeli Eugene ad otthont.

fotó: M4 Sport; Gyulai Miklós és Sebastian Coe a szerződés aláírásakor, Fürjes Balázs és Szalay-Bobrovniczky Alexandra társaságában