Csúcstalálkozó a csúcstámadáson

Múlt szombaton 22. alkalommal rendezték meg a Nógrád megyei Somoskőújfalu és Salgóbánya között a patinás Nordtechnik-Salgó Kupa egyenkénti indításos hegyi időfutam versenyt, mely néhány korosztályban rendkívül szoros küzdelmet hozott.

Ragyogó időjárási körülmények között percenként vághattak neki a 3.8 kilométeres 180 méteres szintkülönbségű közúti távnak az indulók, és már a nevezéskor valamint a pályabejáráskor kiderült, hogy a két legfontosabb korkategória (U 23 és felnőtt férfiak) igazi bringás csemegét tartogat résztvevőknek, kilátogatóknak. Ígéretéhez híven ugyanis megjelent az idén alakult kontinentális csapat a Kőbánya Cycling Team két erőssége, a 24 éves olasz Alberto Marengo – aki a legutóbbi UCI 2.2 kategóriájú külföldi körversenyeken 6., 7. és 9. helyen végzett összetettben és első sorban a hegyi szakaszokat kedveli – és a jelenleg U23-as korú, többek közözött háromszoros országúti és pálya utánpótlás (U 15-és U 17) és egyszeres kritérium magyar bajnok, aki több körversenyen (Tour de Hongrie, Tour du Maroc, stb.) is vitézkedett Móricz Dániel.

22_Salgo_Kupa10_2018

Ám nem szabad megfeledkezni a riválisok között az egri Dr. Bátorfi KTK ugyancsak U 23-as reménységéről, a tavaly ugyanitt remeklő és idén korosztályos időfutam ob 2. helyezett András Vincéről, valamint az amatőr magyar időfutam bajnokról és több más versenyen győztes váci Jánoki Ádámról (Brigetio KSE) sem. Legutóbbi még kerékpárt is cserélt a második futamra, de nem tudott érdemben előre lépni, így Móricz és András vívott óriási harcot egymással a kategóriájukon belül és abszolútban is. Az első futamban 2 másodperc volt közöttük a célban, az olasz bringás viszont némi meglepetésre fél perccel lassabb volt náluk, bár ő egy korosztállyal feljebb versenyzett. Marengó viszont a második felmenőben több mint egy percet javítva előző eredményén a nap legjobb abszolút idejét teljesítette 8 perc 42 másodperccel, feladva a leckét két legnagyobb riválisának.

22_Salgo_Kupa14_2018

Az egri fiatalember azonban javított első idején, így Marengót két szekundummal megelőzte, de hátra volt még Móricz Dani. Ő fiatal kora ellenére nemhiába tartozik a magyar elitbe, első idejéből 8 másodpercet lefaragva újabb kettővel növelte minimális előnyét és összesítésben a két futam alapján 18:28-cal nem csak az U 23-at, hanem az abszolút versenyt is megnyerte.

A további korosztályok győztesei:

Fiúk, Férfiak

13-15 évesek: Kreicsi Dávid (Salgótarjáni HKE)

24-34 évesek: Alberto Marengo (Kőbánya Cycling Team)

35-39 évesek: Pászka Tibor (egyesületen kívüli, Budapest)

50 éven felüliek: Galcsik Lajos (Salgótarjáni Triatlon Egyesület)

Lányok, Nők

13-18 évesek: Bali Emese (SHKE)

30 év felettiek: Furkó Julianna (Bp., e.k.).

Fotóalbum:

22. Salgó Kupa

(Márton István)