Dina Márton első magyarként csatlakozik a Kometa Cycling Team csapatához

Június 1-től Dina Márton erősíti majd az Alberto Contador Alapítvány kontinentális csapatát.

A Faster Promotion közlése szerint a magyar kerékpáros, aki április 11-én ünnepelte 23. születésnapját, kiemelkedően jó hegyimenőnek számít. A Pannon Cycling Team-ből érkezve Marci ebben a szezonban összetett nyolcadik helyezést ért el a legutóbbi Tour de Rhodas-on, harmadik lett néhány hete a törökországi Grand Prix Gazipasa-n.

„Őszintén szólva, még mindig nem hiszem el, hogy két olyan nagy bajnok, mint Alberto Contador és Ivan Basso csapatának leszek a tagja. Olyan ez mint egy álom. Kihívás és motiváció is egyben, valamint egy nagyon fontos ugrás a hazai kerékpározásban. Ez egy nagyszerű lehetőség, mert a kategória egyik legjobb csapatáról beszélünk és várom már, hogy versenyezhessek.”- mondta Dina Marci, aki a kontinentális csapat tizenkettedik versenyzője lesz.

A Kometa Cycling Team új versenyzője olyan családból származik, amely szorosan kapcsolódik a téli sportok világához. A szülők, Dina Péter és Wenczl Zsuzsanna, valamint apai nagyszülei, Dina Károly és Rudvig Erzsébet nemzeti válogatott szinten versenyeztek különböző téli sportokban. A fiatal Márton, a Budapesti Metropolitan Egyetem kommunikációs hallgatója tíz évvel ezelőtt lépett be a kerékpározás világába hegyi kerékpározással, amelyben nemzeti szinten kiemelkedő versenyzővé vált. 2018-ban volt az első teljes éve országúti kerékpározásban. A jövőre nézve is megvannak Marci álmai: „Szeretném az egyik évben megnyerni a Tour de Hongrie-t. Ez egy nagyszerű verseny, amely évről évre növekszik. Már tavaly is nagyon erősnek éreztem magam, amikor a hegymenet győzelemért harcoltam.”

Dina Márton érkezése a következő lépés, amivel reményeik szerint a Kometa Cycling Team segíti majd a kerékpározás fejlődését Magyarországon.

„Hiszünk a magyar kerékpározás lehetőségeiben. Ez egy olyan terület, amely rengeteg növekedési lehetőséggel bír, és sok olyan fiatal kerékpáros van, akik nagyszerű dolgokat tudnak elérni ebben a sportban. Ez a fejlődés mindig erőforrásokat és bizalmat igényel. Az Alberto Contador Alapítvány kontinentális projektjében szorosan együttműködünk a Kométával.”– üzente Spanyolországból Fran Contador, a csapat vezérigazgatója.

A csapat sportigazgatója, Ivan Basso elmondta, hogy figyelemmel követik a fiatal és tehetséges magyar versenyzőket, akik alkalmasak lehetnek profi versenyzésre, és ebben Dér Zsolt, a magyar országúti szakág szövetségi kapitánya segítette őket.

Nagyon boldog vagyok, hogy bejelenthetem az első magyar kerékpárost, aki csatlakozhat a csapatunkhoz, amely a lehető legerősebb sorral indul a Tour de Hongrie-n„. A kétszeres Giro d’Italia-győztes versenyző kiemelte, hogy számukra az idény legfontosabb versenye lesz a június 11. és 16. között sorra kerülő magyar körverseny. Basso elmondta, hogy Dina Márton ezen a versenyen fog debütálni az új csapatában,a  Kometa Cycling Team-ben.

Az elvárásokkal kapcsolatban kiemelte,hogy Dina Márton emberileg és szakmailag is, olyan versenyző, aki a csapatot tudja előre vinni. „Így vele kapcsolatban sem beszélhetek egyedüli elvárásokról, hanem a csapattal szembeniekről.” – fogalmazott Ivan Basso. A sportigazgató azt is elmondta, hogy változatlanul tovább figyelik a magyar tehetségeket, így elképzelhető, hogy a későbbiek során további hazai versenyzők fognak csatlakozni a csapathoz.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy történelmi dolog lenne, ha a jövő évi Giro-ra elindulna a csapat. „Hosszú folyamat lehet, hogy megvalósuljon az álom, azaz ott legyenek az olasz körversenyen. Már az történelmi, hogy Budapestről rajtol a Giro, s az is nagyszerű lenne, ha magyar színekben indulhatna egy csapat, természetesen magyar versenyzőkkel a soraiban

Mint ismert a Giro d’Italia 2020-ban Budapesten fog rajtolni.

Giacomo Pedranzini, a Kometa 99. Zrt. ügyvezető igazgatója így nyilatkozott:

“Büszkék és boldogok vagyunk, hogy Dina Márton csatlakozik a Kometa Cycling Teamhez!  Marci lesz a csapat első magyar tagja, de nem az utolsó! Más magyar tehetségek is fognak hozzánk csatlakozni hamarosan! A Kométa a kíváló minőségű termékeivel és a kerékpár sport támogatása révén szeretne hozzájárulni egy egészségesebb és boldogabb társadalom megteremtéséhez.Szeretnénk, ha minél többen csatlakoznának hozzánk ezen az úton! Hamarosan mindenki találkozhat majd a csapattal a Tour de Hongrie versenysorozaton, ahol Marci is debütálni fog a Kometa Cycling színeiben!”

A magyar versenyző csatlakozását, hétfőn, május 27-én Budapesten jelentették be hivatalosan. A sajtóeseménynek a Rudas Bistro adott otthont.

fotók: Róth Tamás