Egy pontra a világszenzációtól

A magyar férfi asztalitenisz-válogatott óriási csatában 3:2-re kikapott a házigazda svédektől a malmői csapat Európa-bajnokság negyeddöntőjében.

Truls Möregardh (12.), Kristian Karlsson (37.) és Anton Kallberg (21.), valamint Majoros Bence (115.), Szudi Ádám (275.) és Lakatos Tamás (321.). A hat úriember kapott szerepet a péntek esti Eb-negyeddöntőben, a nevük utáni szám a világranglistás helyezésük. A 2019-es budapesti világbajnokságon ezüstérmet szerző Mattias Falck csak a kispadról nézte honfitársait… – számolt be péntek este a magyar szövetség.

Tovább talán nem kell ragozni, hogy a svédek mennyivel erősebb csapattal rendelkeznek, papíron. A magyar válogatott azonban megmutatta, hogy nem véletlenül jutott be a legjobb nyolc közé, és az angolok elleni nyolcaddöntős bravúr után a lehető legközelebb volt az újabb, még hatalmasabb szenzációhoz.

A hazaiaknál Falck „távollétében” is bevetésre került egy egyéni vb-döntős, a 2021-es világbajnokságon berobbanó Truls Möregardh. A különc stílusával és szögletes ütőjével üde színfoltnak számító 21 éves skandináv legény 3:0-ra nyerte meg a nyitó partit Majoros Bence ellen, de az összes szett a végjátékban dőlt el, a harmadikat konkrétan 10:6-ról fordította meg Möregardh. Ekkor még nem sejtettük, hogy jobban is bosszankodunk még az este során…

A következő mérkőzésen az egész Eb-n remeklő Szudi Ádám begyűjtötte eddigi talán legnagyobb skalpját, Kristian Karlssont döntő szettben verte meg, a végén imponáló magabiztossággal. Lakatos Tamásról szintén csak felsőfokon lehet beszélni, hiszen a hármas pozícióba beírva az összes mérkőzését megnyerte Malmőben. Ezúttal egy simán elvesztett első játszma után három kiélezett szettben fordított Anton Källberg ellen, semmissé téve a világranglistán köztük lévő 300 helyet.

Egy győzelem hiányzott tehát a csodához, amire Szudinak igazából úgy sem volt esélye, hogy két szett után 1:1-re állt Möregardh ellen, a svéd ugyanis ezután átgázolt rajta. Az igazi izgalmak csak ekkor kezdődtek.

A mindent eldöntő ötödik mérkőzésen Majoros egészen parádés teljesítménnyel 2:0-ra elhúzott Karlsson ellen. A balkezes svéd klasszis ezután gyorsan szépített, a negyedik szettben viszont 5:2-re vezetett Majoros. Ekkor már igencsak mázsás teher nyomhatta Karlsson vállát, ám elbírta, és 11:6-ra fordított. A döntő szettben újra bizonyította, hogy kötélből vannak az idegei, hiszen Majoros 10:8-ra, majd 11:10-re is vezetett, ám mindhárom mérkőzéslabda kihasználatlan maradt. Karlsson ezzel szemben az első sajátját értékesítette, így fellélegezhettek a házigazdák, nekünk pedig marad az óriási büszkeséggel teli sajnálkozás. Mi csak annyit mondunk: bravó, fiúk!

„Még a hatása alatt vagyunk a három és fél órás mérkőzésnek. Amikor Svédországban a svédek ellen 2:2-nél meccslabdád van, és nem sikerül győzelemre váltani, az lelkileg megviseli a csapatot. Odáig viszont el kell jutni. Ilyen erős a magyar férfi asztalitenisz-válogatott, az aranyesélyes svédek ellen meccslabdáig jutott. Az egészet nézve ez egy büszkeségre okot adó teljesítmény. Szudi szenzációs győzelmet aratott, az asztal túloldalán egy páros világbajnok állt Kristian Karlsson személyében. Möregardh ellen a szettek végéig eljutottunk, tovább nem, nem véletlenül egyéni világbajnoki ezüstérmes. Lakatos Tomi Anton Källberg elleni győzelmére találjon szavakat, aki tud, ahogy arra is, hogy Majoros Bence meccslabdáig jutott Karlsson ellen. Nem voltunk még hasonló helyzetben, úgyhogy nem tudom, mennyi idő kell ahhoz, hogy ezt a meccset fel tudjuk dolgozni. Vannak céljaink, kezdődik a szezon, lesz világbajnokság, megyünk előre!”

– a mérkőzés után, így értékelte, Muskó Péter szövetségi kapitány.

CSAPAT EURÓPA-BAJNOKSÁG, MALMÖ

FÉRFIAK

Negyeddöntő
Magyarország–Svédország 2:3

Majoros Bence–Möregardh 0:3 (–9, –8, –10)
Szudi Ádám–Karlsson 3:2 (6, –7, 10, –7, 5)
Lakatos Tamás–Källberg 3:1 (–5, 11, 11, 10)
Szudi–Möregardh 1:3 (–8, 11, –3, –4)
Majoros–Karlsson 2:3 (8, 9, –3, –6, –11)

AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Férfiak

Németország–Portugália
Svédország–Franciaország

Nők
Franciaország–Románia
Németország–Portugália

fotó: MOATSZ