Egygólos győzelem a svédek ellen, megvan a Danyi-Elek edzőpáros első válogatott sikere

A magyar női kézilabda-válogatott 28-27-re nyert Svédország vendégeként Európa-bajnoki felkészülési mérkőzésen, szombaton Trollhättanban.

A találkozó 15 perccel később kezdődött, mert a csarnokban a bemelegítés során szétrobbant egy üvegből készült kosárlabdapalánk. A svédek az elmúlt években remekül szerepeltek a nagy tornákon: a 2014-es Európa-bajnokságon harmadikok, a 2016-os olimpián negyeddöntősök, egy évvel később a világbajnokságon negyedikek voltak – írta az MTI.

Idei első mérkőzését támadásban és védekezésben is remekül kezdte a magyar csapat, ezért a hazaiak szövetségi kapitánya tíz perc után időt kért (2-6). Ezt követően mindkét kapu előtt pontosabban kézilabdáztak a svédek, így újabb tíz perc elteltével már a vendégek szakmai stábjának kellett időt kérnie (7-9). A skandinávok egy 6-0-s sorozat végén – a meccs során először – átvették a vezetést, mivel a magyarok tíz percig nem találtak a hálóba, a beálló körüli védekezésük és a saját beállóik megjátszása is gyengén működött.

A szünetben 14-12 volt az állás, majd a második félidőben végig szorosan alakult az eredmény, mindkét oldalon több hiba csúszott a játékba. Egészen az ötvenedik percig kellett várni, hogy a magyar együttes visszavegye a vezetést (23-24). A házigazdák az utolsó percben az egyenlítésért támadtak, de mivel nem jártak sikerrel, a magyar válogatott 28-27-re nyert.

A svédek legeredményesebb játékosa Linn Blohm és Nina Dano volt négy találattal.

A két együttes 26. egymás elleni találkozóján a magyarok négy-négy vereség és döntetlen mellett 18. alkalommal győztek.

Nagyon hasznos volt ez a mérkőzés, nagyon jó és nagyon hű képet kaphattunk arról, milyen állapotban vagyunk most, hol vannak még tartalékok. A kezdés nagyon jól sikerült, de abból sem szabad túlzott következtetéseket levonni, és abból sem, ami utána történt” – nyilatkozta Danyi Gábor, a magyar válogatott egyik szövetségi kapitánya a Sport Televíziónak.

Hozzátette: megbeszélték, hogy az eredménytől függetlenül meghatározott perceket kapnak a játékosok, próbálgattak különböző összeállításokat, különféle páros kapcsolatokat támadásban és védekezésben is. A Győri Audi ETO KC vezetőedzője kifejtette, nagyon sok tartalék van még a csapatban, amely az átlövőjátékban a távoli zónából ennél sokkal többet tud.
Beállójátékunk alig volt, biztos, hogy ennél sokkal hatékonyabb és veszélyesebb lesz” – magyarázta.

Danyi rávilágított, hogy bár nagyon kevés gyors gólt kaptak, de a visszarendeződésük sokszor nem működött jól, illetve a blokk és a kapus összhangja sem volt megfelelő.

A lefújás után Szikora Melinda a svéd köztelevíziónak nyilatkozott a mérkőzés előtti esetről, amikor a szétrobbant kosárlabdapalánk üvegszilánkjai beterítették a magyarok térfelét. A Siófok játékosa elmondta, nagy szerencséje volt, mert a kapustársa még a labdaszedéssel foglalkozott, addig ő kisétált a kapuból.
Tulajdonképpen megmentette az életemet, mert ha nem bíbelődik a labdákkal, akkor ott lettem volna a palánk alatt, és valószínűleg rám esik” – nyilatkozta Szikora. Hozzátette, sokkot kapott, nem is tudott reagálni a szituációra.
A többiek odajöttek, kérdezték, hogy jól vagyok-e, de ledermedtem, meg sem tudtam mozdulni. Most volt a születésnapom nemrég, de a mai napot is bevésem a naptárba, mert úgy érzem, újjászülettem” – közölte Szikora, aki a történtek ellenére végigvédte az első félidőt.

A dániai Európa-bajnokságon a magyar együttes a koldingi C csoportban jövő pénteken Horvátországgal, vasárnap Szerbiával, majd december 8-án a világbajnok Hollandiával játszik. A csoportból az első három helyezett jut a középdöntőbe.

A két együttes vasárnap 15.30-tól ismét megmérkőzik egymással.

Eredmény:

Felkészülési mérkőzés
Svédország-Magyarország 27-28 (14-12)
Trollhättan, játékvezetők: Kurtagic, Wetterwik (svédek).

SVÉDORSZÁG: Idehn, Ryde, Eriksson (kapusok), Andersson, Blohm 4, Dano 4, Forsberg 3, Gulldén 1, Hagman, Hansson 1, Lagerquist 1, Lindqvist 2, Lundström, Petrén 3, Rask, Roberts 3, Stroemberg 2, Thorleifsdóttir 2, Westberg 1.
Edző: Axnér Tomas.

MAGYARORSZÁG: Janurik, Szikora (kapusok), Csiszár-Szekeres, Faluvégi 2, Háfra 5, Helembai 1, Janurik, Kácsor 3, Klujber 5 (3), Kovacsics, Lakatos, Lukács 6, Márton 2, Pásztor, Schatzl 2, Szöllősi-Zácsik 1, Tomori, Tóth 1, Tóvizi. Edző: Elek Gábor.

Kiállítások: 10, ill. 2.
Hétméteresek: 0/0, ill. 3/3.

A magyar válogatott felkészülési mérkőzése:
November 29. 15:30, Trollhättan: Svédország–Magyarország (tv: Sport2)

Női Európa-bajnokság, 2020. december 3-20., Dánia

Csoportbeosztás:
A-csoport (Herning): Franciaország, Dánia, Montenegró, Szlovénia
B-csoport (Herning): Oroszország, Svédország, Spanyolország, Csehország
C-csoport (Kolding): Hollandia, Magyarország, Szerbia, Horvátország
D-csoport (Kolding): Románia, Norvégia, Németország, Lengyelország

A csoportok első 3-3 helyezettje jut a középdöntőbe.

Női Európa-bajnokság, 2020. december 3-20., Dánia
December 4. 18:15: Magyarország–Horvátország (tv: Sport1)
December 6. 16:00: Magyarország–Szerbia (tv: Sport1)
December 8. 20:30: Hollandia–Magyarország (tv: Sport1)

A középdöntő mérkőzésnapjai a CD-ágon (Kolding): december 10., 12., 14., 15.
Elődöntők, az 5. helyért (Herning): december 18.
Döntő, a 3. helyért (Herning): december 20.

 

fotó: MKSZ / Kovács Anikó