Elfogytak a magyarok egyesben

Póta Georgina, Madarász Dóra és Lakatos Tamás is kikapott csütörtökön a főtábla első fordulójában, így egyesben nincs már magyar versenyben a BOK Sportcsarnokban zajló asztalitenisz World Tour-viadalon.

A legfájóbb talán a hetedik helyen kiemelt Póta kiesése, ő ugyanis a világranglista-helyezés alapján nála gyengébb ellenféltől szenvedett vereséget, méghozzá úgy, hogy szettet sem tudott nyerni. A rivális a kínai újhullám egyik képviselője, a mindössze 17 éves Szun Jing-sa (52. a világranglistán) volt, aki nyugodtan játszott, s igencsak eredményesen. Az első két szett szinte pillanatok alatt lett az övé, s bár a harmadikban a 33 esztendős Póta (20.) feltámadt, esélye volt a szépítésre, végül ezt a játszmát is Szun nyerte, s a magyar ekkor lélekben feladta a mérkőzést.

„Elég fiúsan játszik ez a kínai lány, nem volt ellene sanszom. Bár az új világranglista-rendszer szerint csak 52., de minden kínait meg tud verni, top 10-es játékos. Pechem volt, hogy őt sorsolták hozzám, ráadásul nekem ez volt az első meccsem egyesben, nem voltam még bemelegedve” – nyilatkozott Póta, hozzátéve, nagyon sajnálja, hogy a magyar közönség előtt nem tud több meccset játszani.

A selejtezőből indult Madarász Dóra (104.) a szerdai remeklése után a 32 között a nála jóval előkelőbben rangsorolt, kanadai-kínai Mo Zhang (33.) ellen lépett asztalhoz és nagyon közel volt az újabb bravúrhoz. Az első játszmát ugyan elvesztette, de utána nemcsak fordítania sikerült, hanem 3-1-re el is lépett. Zhang azonban nem adta fel, kiegyenlített, s a nagyon szoros döntő szettben ő jutott először meccslabdához, ráadásul ő szerválhatott, s a publikum bánatára élt is a lehetőséggel.

„Nem vagyok elégedetlen. Ha a verseny előtt azt mondják, hogy ilyen ellenfeleken keresztül feljutok a főtáblára, akkor azt aláírtam volna” – utalt Madarász az egy nappal korábbi két bravúrjára, az ukrán Tetyana Bilenko és az osztrákok kínai származású játékosa, Liu Jia legyőzésére.

„Örülök, hogy ilyen szoros meccset tudtam játszani a kanadai-kínaival, hogy így ment a játék, és fizikailag és mentálisan is bírtam végig” – fogalmazott a Szekszárd asztaliteniszezője.

A férfiaknál mindössze egy hazai játékosért lehetett szorítani a főtáblán, a világranglistán legjobb magyarként 115. Lakatos Tamás a nemzetközi szövetség rangsorában 40., csapatban Európa-bajnok portugál Tiago Apoloniát próbálta meglepni – sikertelenül. Két szett erejéig ugyan ráijesztett a rutinosabb riválisra – Lakatos 22, Apolonia 31 esztendős -, de utána már az ellenfél irányított, s végül hat játszmában nyert.

A negyedik főtáblás magyar, Pergel Szandra már kora délután búcsúzott.

Mindez azt jelenti, hogy már csak párosban érdekeltek a magyarok a tornán: pénteken délután Póta és a svéd Matilda Ekholm a Sofia Polcanova, Mo Zhang osztrák, kanadai, Ecseki Nándor és Szudi Ádám pedig az első helyen kiemelt Patrick Franziska, Jonathan Groth német, dán duóval csap össze a legjobb nyolc között.

A budapesti viadal összdíjazása 150 ezer dollár. A tornára 53 ország több mint 400 játékosa, köztük 23 magyar nevezett.

Eredmények:

női egyes, 1. forduló (a 16 közé jutásért):
Mo Zhang (kanadai)-Madarász Dóra 4-3 (4, -5, -9, -9, 4, 7, 9)
Szun Jing-sa (kínai)-Póta Georgina 4-0 (6, 5, 11, 1)
Szőcs Bernadette (román)-Pergel Szandra 4-0 (5, 5, 8, 9)

férfi egyes, 1. forduló (a 16 közé jutásért):
Tiago Apolonia (portugál)-Lakatos Tamás 4-2 (-9, -9, 1, 10, 5, 4)

korábban:

női páros, 1. forduló (a 8 közé jutásért):
Póta Georgina, Matilda Ekholm (magyar, svéd)-Jana Noszkova, Marija Tajlakova (orosz) 3-0 (5, 4, 8)
Katarzyna Grzybowska-Franc, Natalia Partyka (lengyel) – Madarász Dóra, Pergel Szandra 3-1 (-11, 7, 6, 8)

férfi páros, 1. forduló (a 8 közé jutásért):
Ecseki Nándor, Szudi Ádám – Kalid Asszar, Mohamed el-Bejali (egyiptomi) 3-1 (7, -8, 8, 6)
Kao Ning, Pang Hszüe-csie (szingapúri) – Szita Márton, Tobias Rasmussen (magyar, dán) 3-1 (9, 9, -6, 6)

A további program:

péntek:
nyolcad-, negyed- és elődöntők 14.00

szombat:
negyed- és elődöntők 10.00

vasárnap:
döntők 15.00

(MTI)