Éremeső Varsóban, sziporkáztak a magyar kerekesszékes vívók az Eb-n

Tizenegy érmet – három arany, három ezüst, és öt bronzot – nyertek mieink a november 29. és december 4. között megrendezett paralimpiai kvalifikációs kontinensviadalon, Lengyelországban.

A delegáció első kimagasló sikerét Veres Amarilla párbajtőr A kategóriájában érte el. A hölgyek versenyén a magyar sportoló remek formában vívott, és megmutatta ellenfeleinek miért is lett Tokióban paralimpiai bajnok ebben a fegyvernemben. Az UTE versenyzője magabiztosan menetelt a döntőig, ahol lengyel Fidrych Martát 15:8 arányban győzte le és aranyérmes lett. De nem érte be egy egyéni medállal, ugyanis a kardozók versenyén bronzérmet szerzett.

.

Ugyanebben a versenyszámban Hajmási Éva A kategóriában és Madarászné dr. Mező Boglárka B kategóriában szintén érdekelt volt. Mindketten egyaránt remekeltek és a harmadik, bronzérmet érő helyen végeztek az Európa-bajnokság ezen fegyvernemében. A női tőr A kategória versenyszámai során Hajmási Éva parádésan szerepelt és döntőbe jutott, ahol az olasz Mogos Andrea-val vívott szoros párharcot, végül a fináléból a Törekvés SE versenyzője került ki győztesen, 15:14 arányban győzött és sorozatban harmadik alkalommal lett a szám Európa-bajnoka – számolt be hétfőn a Magyar Paralimpiai Bizottság.

A férfiaknál Osváth Richárd 15:4-re nyert az olasz Lambertini Emanuele ellen a tőrözők fináléjában, teljesítményének köszönhetően a dobogó legfelső fokára állhatott fel. A pár héttel korábban rendezett egri kerekesszékes vívó világkupán bravúrt bemutató Tarjányi István újfent kiváló eredményt ért el kard B kategóriában. A nyíregyházi versenyző kiélezett viadalban csupán 15:14-re maradt alul a lengyel Casto Adrian-nal szemben, így ezüstérmesként végzett a tornán.

.

Az egyéni számok mellett csapatban is érdekeltek voltak mieink. A Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné dr. Mező Boglárka és Veres Amarilla hármasából összeállított párbajtőrcsapat a fináléban a lengyelekkel vívott szoros párharcot, azonban 45:44 arányban alulmaradtak és ezüstérmesek lettek. Míg a Göttlinger Dániel, Osváth Richárd, Tarjányi István, Zsolnai Sándor révén kimagasló eredményt elérő férfi kardcsapat az olaszok ellen küzdött a döntőben, ahol 45:33-ra kikaptak, így a lányokhoz hasonlóan a második helyen végzetek.

.

A női tőrcsapat is ismét eredményesnek bizonyult és tovább gyarapította a magyarok érempalettáját. A Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsa, Madarászné dr. Mező Boglárka, valamint Nádasdy Anna kvartettje az elődöntőben Olaszország ellen kapott ki, így a bronzmérkőzésen Georgia ellen bizonyíthattak. A medálért folytatott küzdelem magyar sikereket hozott, a lányok 45:43 arányban győzedelmeskedtek és végeztek a harmadik helyen.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke kifejezte örömét a Varsóban látott magyar eredményeket követően:

Büszke vagyok a vívóink elért eredményeire, valamint hálás vagyok az őket felkészítő szakemberek áldozatos munkájáért. Néhány héttel korábban Egerben, a világkupán újfent megtapasztalhattam milyen alázatos csapatról is van szó. Az ott megszerzett eredmények bizakodásra adtak okot az Európa-bajnokság kapcsán, most pedig minden előzetes várakozást felülmúltak a versenyzők. Fontos kiemelni, hogy a tét magas volt a kontinensviadalon, hiszen az eredmények már beleszámítanak a párizsi paralimpia kvalifikációjába. Elkápráztató és kimagasló siker a lengyel fővárosban elért megannyi eredmény, amik tovább növelik hazánk parasport mozgalmának érdemeit.

– összegezte gondolatait a sportvezető.

A magyar kerekesszékes vívó-válogatott a tizenegy medál megszerzésének köszönhetően az éremtáblázat harmadik helyen végzett a kontinensviadalon.

Íme az érmesek:

Aranyérem (3):

női párbajtőr Veres Amarilla
férfi tőr A kategóriaOsváth Richárd
női tőr A kategóriaHajmási Éva

Ezüstérem (4):

női párbajtőrcsapatKrajnyák Zsuzsanna, Madarászné Mező Boglárka, Veres Amarilla
férfi kard B kategóriaTarjányi István
férfi kardcsapatGöttlinger Dániel, Osváth Richárd, Tarjányi István, Zsolnai Sándor 

Bronzérem (5):

női kard A kategóriaHajmási Éva
női kard A kategóriaVeres Amarilla
női kard B kategóriaMező Boglárka
női tőr A kategóriaKrajnyák Zsuzsanna
női tőrcsapatHajmási Éva, Krajnyák Zsuzsa, Mező Boglárka, Nádasdy Anna

A Kerekesszékes Vívó Európa-bajnokság eredményei

fotó:  Augusto Bizzi / IWAS