Hamarosan megújulhat az öttusa

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) végrehajtó bizottsága egyhangúlag támogatta a 2024-es olimpiára javasolt új lebonyolítási formát.

A módosítás lényege, hogy a verseny kieséses rendszerben zajlik majd, és az egyes számok között jelentősen lerövidül az idő. Ezzel a UIPM szándéka szerint dinamikusabbá válik a program, és a kilencvenperces blokkokat jobban tudják majd követni a nézők – írta az MTI.

Varga Tamás, a UIPM versenyigazgatója az M4 Sport Sporthíradójában három hete elmondta, hogy a 36 fős, döntős mezőnyben kettő vagy három csoportot alakítanak ki, és hat vagy négy továbbjutó lesz. Az érmekért az utolsó szakaszban 12 öttusázó fog küzdeni.

A UIPM keddi közleménye szerint a lovaglás után tíz percen belül kezdődik a bónuszvívás, ennek befejezését követően tíz perccel az úszás, és ismét tíz percre rá a lézerlövészetes futás. A szövetség úgy véli, ezzel a lépéssel közvetíthetőbbé válik a sportág, miközben a helyszíni nézők egy helyről mindent látnak.

A tájékoztatás kitér arra, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság december 7-én dönt a UIPM-nek a 2024-es játékokra vonatkozó pályázati csomagjáról, amely a férfi és női verseny mellett plusz számként a vegyes váltót is tartalmazza. Az öttusa mellett további 19 sportág jelentkezik módosítási javaslattal a párizsi programot illetően.

Klaus Schormann, a UIPM elnöke kiemelte, újabb olimpiai mérföldkő előtt áll a sportág. Emlékeztetett arra, hogy az öttusa ötnapos versenyként került be az ötkarikás programba 1912-ben, 1996-ban, Atlantában már egynapos volt, a 2012-es londoni játékokon pedig a futást és a lövészetet kombinálva bonyolították le. A jövő évre halasztott tokiói olimpián mindegyik szám egy ülőhelyről követhető lesz az öttusastadionban.