Hatvannyolc ország versenyzői indulnak a súlyemelő-vb-n

A doppingesetek miatt eltiltott kilenc ország, továbbá a távolmaradást választó Koreai NDK versenyzői nélkül kezdődött meg kedden az egyesült államokbeli Anaheimben az idei súlyemelő-világbajnokság.

Az első versenynap estéjén, a két B csoportos viadal után rendezett ünnepélyes megnyitón azt jelenthette be Aján Tamás, a sportági világszövetség (WF) magyar elnöke, hogy a vb-n 68 ország képviseletében 328 emelő – 143 nő és 185 férfi – indul.

Több klasszis távolléte ellenére minőségi a mezőny, mivel a hivatalos rajtlista szerint hat tavalyi olimpiai bajnok is fellép a Los Angeleshez közeli város sportcentrumában, az Anaheim Convention Centerben. Mind a férfiaknál, mind a nőknél három olyan akad, aki aranyérmet szerzett a múlt évi riói ötkarikás játékokon: a grúz Lasa Talakadze (plusz 105 kg), az iráni Szohrab Moradi (94 kg) és utóbbi honfitársa, Kianus Rosztami (85 kg), a gyengébb nem erős reprezentánsainak sorában pedig két thaiföldi – Sopita Tanasan (48 kg) és Sukanya Srisurat (58 kg) -, továbbá a tajvani Hszu Su-Csing (53 kg).

Utóbbiak közül Tanasan és Hszu, mivel előbbi egy kategóriával feljebb lépett, most az 53 kg vb-aranyáért csaphat össze, 58-ban pedig Srisurat dolgát leginkább Kuo Hszing-Csun, az idén világcsúcsot lökő tajvani olimpiai bronzérmes, a kategória 2013-as világbajnoka nehezítheti meg.

A vb-címvédők közül ketten próbálnak szerencsét Anaheimben: a férfiaknál Talakadze, a nőknél pedig Hszu. Mellettük a legnagyobb név az ólomsúlyban fellépő, s hosszabb szünet után újra versenyző iráni Behdad Szalimikordasziabi, aki hatalmas csatára kényszerítheti a súlycsoport trónját elfoglaló grúz óriást, illetve a spanyol női súlyemelés állócsillaga, a 75 kilogrammos Lidia Valentin, aki már mindhárom olimpiai medálból kiérdemelt egyet, Európa-bajnokságot is háromszor nyert, de világbajnok még egyszer sem volt.

A vb-n két magyar áll rajthoz: Magát Krisztina és Nagy Péter. Ólomsúlyúak lévén mindketten a világbajnokság befejező napján, magyar idő szerint jövő szerda éjjel, illetve csütörtök hajnalban lépnek versenydobogóra, s egyformán a legjobbakat tömörítő A csoportban. A szakvezetés azt várja, hogy az új női kategóriában, a plusz 90 kg-ban induló, idén Európa-bajnoki bronzérmes Magát, s a riói olimpián tizedik, korábban vb- és Eb-hatodik Nagy is beverekszi magát az első tízbe, kis szerencsével, s persze jó teljesítménnyel pedig még előrébb is végezhet mindkettő.

Győztest először magyar idő szerint csütörtökön hirdetnek, ekkor három súlycsoportban – női 48, valamint férfi 56 és 62 kg-ban – dől el a végső sorrend.

(MTI)