Havanecz egyedülálló teljesítménnyel, Berkes nyolcadik alkalommal lett magyar bajnok

Pezsgett az élet az elmúlt két héten a hazai sakkberkekben, férfi és női magyar bajnokságot is rendeztek, ezen kívül páran a skopjei rapid és villám Európa-bajnokságon indultak.

A 66. női körmérkőzéses bajnokságon különböző okokból többen is távol maradtak a hazai Élő rangsor legelejéről, de például az idei bakui sakkolimpián ötödik helyen végzett magyar csapat két játékosa, Terbe Júlia és a tapasztalt Lakos Nikoletta például asztalhoz ült. Üde színfoltja volt a mezőnynek két tizenéves, (Gál Hanna Krisztina, Egyed Judit), és az ebbe a dekádba épphogy belépő 11 éves Gaál Zsóka szereplése. Utóbbi., aki ugyan értékszámban a verseny elején még kilógott a sorból 2020 Élő pontjával, de korcsoportos Európa és világbajnoki címmel rendelkezik, és a bajnokság végére ezt felhizlalta 2100-ra.

A nagyjából kiegyensúlyozott mezőnyből senki senkivel szemben sem mehetett biztosra, és bár a 23 éves Havanecz Bianka ezt a magyar női bajnokságok történetében példátlan nyolcas nyerőszériájával alaposan megcáfolta, a verseny elején neki is akadtak szerencsés pillanatai. Hogy a kilencedik, utolsó fordulóbeli újabb diadala összejött e volna világos színnel, már nem tudhatjuk meg, mert egy félreértés miatt nem az eredetileg kiírt 10 órai kezdésre érkezett meg a versenyterembe, így játékideje úgy 40 perccel megrövidült, és sírógörcsös közepette ült le Terbe Zsuzsa ellen. Utóbbi a 30 perces várakozási időt követő kizárásos szabályt nem igénybe véve sportszerűen vállalta a játékot, és nyerésével meg is fosztotta Biankát a 100 százalékos eredmény elérésétől.

Dobogosok01_Sakk_magyar_bajnoksag_Marton_Istvan_2018

(A nő dobogósok; fotó: Márton István)

A bajnokságot toronymagasan, 3 ponttal vezető, és így is fölényesen nyerő Havaneczet – mint a versenyt követő mini interjúban elmondotta – nagyon megviselték a történtek, mert maximumra törekedett, már csak egy lépésre állt tőle. Egyetemi tanulmányai és mellette heti 40 órás munkahelye ellenére Erdős Viktor valamint Prohászka Péter fiatal nagymestereink segítségével alaposan felkészült és egyértelműen a bajnoki címet tűzte ki. Célja ezek után, hogy növelje értékszámát és rangos női tornákra is eljusson, megcélozza a válogatott kerettagságot is. Bár a bajnoki cím sorsa már úgy az 5., 6. forduló táján eldőlt, egy utolsó fordulós győzelem a második és harmadik helyet hozta meg a 20 éves főiskolás, Gál Hanna Krisztinának és a már rutinosabb Varga Klárának (5-5 pont). Ugyancsak példátlan ötös holtverseny után csak különböző számítások rangsorolták a 4,5 pontosokat, akik sorrendje végül így alakult: Terbe Julianna, Gaál Zsóka, Juhász Barbara, Terbe Zsuzsa, Lakos Nikoletta. Korosztályos bajnokunk Egyed Judit 3 Erdős Boglárka 1,5 ponttal zárt.

A férfiaknál már a 68. magyar bajnokság fejeződött be a dr. Hetényi Géza emlékverseny keretében, ahol a hazai Élő rangsor 16 induló kieséses rendszerű, (kettő, három, vagy így is döntetlen esetén rapid és blitz partis) mini párosmérkőzéseken döntöttek a továbbjutásról és a bajnoki címről. Természetesen néhány nagy név (például Rapport Richárd, Lékó Péter, Balogh Csaba, Erdős Viktor, Prohászka Péter, Ruck Róbert, vagy a nagy öregek, mint Ribli Zoltán, Pintér József) itt is hiányzott, de a világranglistán jelenleg második hazánkfia, Almási Zoltán szorítóba lépett a meglepetéseket is fokozottabban magában hordozó knock out (ko) rendszer ellenére. Nem véletlen, hogy az ő, nagy meglepetést hozó második fordulós kiesése nyomán hoztam szóba ezt a rizikófaktort, nem kisebbítve legyőzője Aczél Gergely érdemét, aki vérszemet kapva egész a döntőig „merészkedett”.

Almasi_Zoltan01_Sakk_magyar_bajnoksag_Marton_Istvan_2018

(Almási Zoltán; fotó: Márton István)

Ahol aztán a többszörös magyar bajnokunk, olimpikonunk és ifjúsági világbajnokunk, az egykori csodagyerek, most 33 éves Berkes Ferenc a kiírt 4 normál idejű parti helyett már a harmadikban elérve a 2,5 pontot, visszaállította a status quo-t és nyolcadik magyar bajnoki címével ezek tekintetében befogta Almási Zolit. A döntőnél sokkal nagyobb izgalmat hozott a harmadik hely eldöntése legfiatalabb nagymesterünk, az „Anandverő”, 19 éves egri Gledura Benjámin és a nála pont 10 évvel idősebb Bánusz Tamás között, akik a hagyományos idejű partikban kettő kettőt játszottak, de a rapidokban már érvényesült a tíz évvel nagyobb rutin Bánusz javára (4-2). A Hetényi család jóvoltából gáláns pénzdíjak illették meg az összes résztvevőt, a győztes Berkes például másfél milliót érdemelt ki két hetes remek teljesítményével.

A fenti hazai döntőkkel egyidőben rendezték meg a macedoniai Skopjéban, a rapid és villám Európa-bajnokságot, így a hazai női ranglistán ötödik, 17 éves Marjanovic Annamária, a férfiaknál Erdős Viktor és 23. Ruck Róbert „igazoltan” maradt távol az említett két bajnokságról. Udvariasságból és igen jelentős sikere miatt kezdjük fiatal reménység szereplésével, aki a 22 fordulós 5-5 perces „schnellben”13 pontot begyűjtve 88. lett, de ezzel a 314 részvevő között a legjobb női helyezést érte el, és ebben a műfajban 143-al növelte Élő pontjait.

Ruck_Robert01_Sakk_magyar_bajnoksag_Marton_Istvan_2018

(Ruck Ferenc; fotó: Márton István)

A 25-25 perces rapidban 400-an indultak, ott 13 fordulóban 8 pontot szerzett és a második legeredményesebb hölgy címet érdemelte ki, 48 Élőt kasszírozva. Egyébként pár héttel ezelőtt teljesítette a harmadik női nagymesteri (WGM) normáját, és jelenleg 2339 pontnál tart, úgy hogy újabb fiatal női tehetségünk törhet be a nemzetközi sakkvilág elitjébe. Ami a korosztályos világbajnok, felnőtt egyéni és idei magyar rapid bajnok Erdős Viktor Eb szereplését illeti, az gyengébbre sikeredett, mint a villám helyezése. 13 fordulóban 8,5 pontot szedett össze, így 46. lett, az 5 percesekben 14,5 ponttal a 22. helyet szerezte meg. Sakkolimpián ezüstérmes csapattagunknak, és egyéniben magyar bajnokunknak Ruck Róbertnek a rapid ment jobban, 9 megszerzett pontja a 24. helyre sorolta. A „kapkodós” blitzre nem valószínű, hogy jó szívvel fog emlékezni, 12,5 pontja csak a 91. helyre volt elég.

Márton István fotóalbuma:

Sakk magyar bajnokság 2018

(szöveg és képek: Márton István)