Hazánkba látogatott a Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség elnöke

Május elején hivatalosan hazánkba látogatott a Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség (IDBF) elnöke, Mike Thomas, aki Járosi Péterrel a hazai szövetség elnökével számos ponton egyeztetett a nyáron több mint 5000 versenyző részvételével Szegeden megrendezésre kerülő klub legénység sárkányhajó világbajnokságság részleteiről.

A Magyar Sárkányhajó Szövetség tájékoztatása szerint a nemzetközi szövetség vezető testülete két évvel ezelőtt szavazott bizalmat hazánknak, többek között a 2013-as nemzetek közötti vb sikeres szervezésének köszönhetően, ám a jelenlegi rekordszámú versenyzőlétszámnak köszönhetően az egy héten át tartó verseny színvonalas szervezése sportszakmai és turisztikai-vendéglátói oldalról igazi kihívás és egyben örömteli feladat is a szövetségnek.

A programterv igen szorosan alakult, ugyanis a szerdai érkezést követően a csütörtöki nap már a hivatalos tárgyalásokkal zajlott. Mike Thomas pénteken a verseny szervezésében résztvevő szakemberrel együttesen látogatott ki a rövid távú versenyszámok helyszínét biztosító Maty-érre, majd a 2000 m-es távnak helyet adó tiszai versenyszakaszt térképezték fel Szeged belvárosában. A közel egyhetes magyarországi tartózkodás elsősorban a hivatalos ügyekről szólt, azonban a szombaton a kikapcsolódás és a sárkányhajós érzés is teret kapott, ugyanis az IDBF elnök személyes részvételével zajlott az egyetemek közötti Dunai Regatta, ami külön megtiszteltetés volt, nemcsak a rendezők, hanem a versenyzők számára egyaránt.

Az Újpesti-öbölben tartott rendkívül ösztönző és kedves köszöntője, mellyel útnak indította a legénységeket megalapozta a jó hangulatot. Emellett az IDBF technikai igazgatóval együttműködve egyrészt részt vett a vízi futamok indításában, másrészt az eredményhirdetésnél az első futamban győztes Semmelweis Egyetem, majd a második időfutamban diadalmaskodó Testnevelési Egyetem hallgatóinak is ő adta át az érmeket. Az IDBF küldöttsége hétfőn utazott is haza.

Mike Thomas kijelentette: „ A verseny szervezésének jelenlegi állapotával teljesen elégedett vagyok, bízom abban, hogy júliusban, a 2013-as világbajnokságot felülmúló eseménnyel ajándékozza meg a magyar szövetség a nemzetközi sárkányhajózás égisze alá tartozó hazai és külföldi résztvevőket egyaránt.

főkép: Mike Thomas, az IDBF elnöke és Járosi Péter