Hétfőn rajtol az olimpiai kvalifikációs vb

Szeptember 16-22. között rendezik meg a ritmikus gimnasztikázók számára az olimpiai kvalifikációs világbajnokságot.

A magyar szövetség vasárnapi közlése szerint a csaknem egyhetes megmérettetésnek Baku ad otthont, amelyen a magyar sportolók is részt vesznek, az egyéni versenyzők mellett az együttes kéziszer-csapat is szőnyegre lép.

A Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) versenykiírása alapján az olimpiai kvalifikációs világbajnokságnak nagy tétje van. Egyéniben a selejtezők összetett eredményei alapján a legjobb huszonnégy versenyző kerül a szeptember 20-i döntőbe, ahol a sportolók mind a négy szeren újra bemutatják gyakorlataikat. Közülük a legjobb tizenhat versenyző szerezhet jogot az indulásra a jövő évi tokiói olimpián. A kéziszercsapatok versenyében az öt legjobb összetett eredménnyel rendelkező együttes vehet részt az ötkarikás játékokon.

A Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség főtitkára, Tartóczky Zsuzsanna tájékoztatása szerint a felnőtteknél egyéniben Juhász Anna és Pigniczki Fanni mind a négy szeren indul, Juhász Emma (buzogány), illetve Boldizsár Blanka (szalag) egy-egy szeren mutat be gyakorlatot. Az együttes kéziszercsapatot a Földi Cintia, Wehovszky Vivien, Németh Virág, Kovács Jázmin, Borsányi Patrícia, Urbán-Szabó Mónika alkotja.

Részletes program, olimpiai kvalifikációs ritmikus gimnasztika világbajnokság, Baku:
Szeptember 16., hétfő: egyéni selejtező 1. nap (karika, labda).
Szeptember 17., kedd: egyéni selejtező 2. nap (karika, labda).
Szeptember 18., szerda: egyéni selejtező 3. nap (szalag, buzogány).
Szeptember 19., csütörtök: egyéni selejtező 4. nap (szalag, buzogány).
Szeptember 20., péntek: egyéni-összetett döntő.
Szeptember 21., szombat: együttes kéziszer csapat selejtező (5 labda; 3 karika+2 pár buzogány).
Szeptember 22., vasárnap: együttes kéziszer csapat döntők (5 labda; 3 karika+2 pár buzogány).