Így nyaralunk kutyával

Reprezentatív felmérést készített a MOL a MOVE digitális hűségprogram felhasználóinak körében a kutyatartási szokásokról, és a kutyával közös utazásról, nyaralásról.

. A kutatásból kiderült, hogy a 10-ből 7 megkérdezett tart valamilyen kiskedvencet, és közülük is több mint felének van kutyája. A nők, a 30 év alattiak, és a vidéki kisebb városokban, községekben élőkre jellemzőbb a kutyatartás. Ami az utazást illeti, a Move-os gazdik 80%-a szokta autóban magával vinni kutyáját, de csak ritkán fordul elő, hogy hosszabb utakra indulnak együtt. A kutatás eredményeit augusztus 3-án a MOL-csapathoz nemrég csatlakozó Siklósi Gergely olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívóval és meghívott szakemberekkel mutatta be a vállalat a gyáli Fundy Fun Park kutyás strandon.

Tízből hét válaszadó tart valamilyen kiskedvencet otthonában – egyebek közt ez is kiderül abból a felmérésből, amelyet a MOL készített a MOL MOVE alkalmazásának segítségével. A kutatás reprezentatív, a több mint 630 válaszadó nem, korcsoport és lakóhely típusa szerint tökéletesen tükrözi a MOVE hűségprogram felhasználóinak teljes táborát.

A felelős állattartással és a kiskedvenceinkre való odafigyeléssel számtalan problémát megelőzhetünk, azaz, ha gondos gazdaként bánunk az állatainkkal, és az ő igényeiknek is megfelelően választunk szabadidős programot, nyaralást, és nem tesszük ki őket felesleges stressznek.

A felmérés épp ezért az állatokkal való nyaralás, utazás kihívásaira, és ezek megoldására is rákérdezett. Lássunk egy kis ízelítőt!

(Siklósi Gergő és Berta, fotó MOL)

A háziállat tartása a Move-felhasználók körében népszerű, 71%-uk tart valamilyen kiskedvencet, 53%-ának van kutyája. Jellemzően kistestű kutyát tartanak inkább (32%), mint nagytestű ebeket (26%). A nők, a 30 év alattiak, és a vidéki kisebb városokban, községekben élőkre jellemzőbb a kutyatartás. Nyaralások idején különösen aktuális, hogy a Move-os kutyagazdik egyharmada (33%) viszi magával kutyáját, mikor elutazik, a többség ismerősökre, családtagokra bízza ilyenkor kedvencét (71%).

Ami az utazást illeti, a Move-os gazdik 80%-a szokta autóban magával vinni kutyáját, legtöbbször csak rövidebb utakra.  Minden második gazdi (48%) mondta azt, hogy időnként 1-2, vagy akár több órás utakra is indul kutyájával, ezek azonban ritka, nem rendszeres alkalmak.

Ilyenkor – nagyon helyesen – a többség (67%) óránként megáll, hogy a kutya mozoghasson, elvégezze a dolgát. A kutyáját minden harmadik gazdi szakszerűen (33%), a biztonsági övhöz hámmal rögzítve utaztatja, vagy szintén szabályos módon, utazóboxban helyezi el (18%). Szerencsére ma már ritkább, hogy a kutyusok egyébként balesetveszélyes módon egy utas ölében tartva (16%), vagy lábnál (11%) töltsék a menetidőt.

„A MOL az összes töltőállomását kutyabarát módon alakította ki, amelyek belső terébe mindenki nyugodtan behozhatja a kutyusát.  A felelős állattartáshoz hozzátartozik az is, hogy a nyári melegben kiemelten odafigyelünk kutyánk szükségleteire, biztosítunk neki alkalmat és helyszínt a lehűlésre és az ivásra. Ezen felül már 202 töltőállomásunkon, azaz lényegében minden második hazai Mol-kúton található chipolvasó, amivel az elkóborolt állatok chipjét tudjuk leolvasni.

– mondta el Bakos Piroska, a MOL szóvivője.

Az augusztusi 3-i sajtóeseményen a gazdák a kedvenceikkel együtt csobbanhattak a gyáli Fundy Fun Park kutyabarát strandon, állatorvos segítségével frissíthették a kutya chipjén tárolt adatokat, és találkozhattak Siklósi Gergely olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívóval és Berta nevű kutyájával is.

***

* Módszertani háttér:

a MOL Move program használói körében végzett (a Move program használóira nézve nem, korcsoport és lakóhely településtípusa szerint reprezentatív) online önkitöltős kérdőív segítségével végzett kutatás, a kérdezés július 20-25 között zajlott. Összes kitöltő: 636 fő.

fotók: MOL