Jakobsen a sprintet, Ciccone a hegymenetet nyerte a Sztárok Kihívásán

Nagy sikert aratott a profi sztárversenyzők – és remélhetőleg a képernyők előtt ülő kerékpársport-rajongók – körében a kétnapos The Challenge of Stars (A Csillagok Kihívása) elnevezésű virtuális kieséses „görgőverseny”, melyet a Giro d’ Italia rendezője az RCS Sport, a BKOOL, a Tissot, az Enel és a Vizual szervezett meg.

Szombaton a sprinterek csaptak össze egy toszkán vidék hangulatát nyújtó 1,2 kilométeres sík pályán. A negyeddöntőkben Ackermann (BORA-Hansgrohe) legyőzte Bouhannit (Team Arkéa Samsic), Jakobsen (Deceuninck-Quick Step) kiütötte Pedersent (Trek-Segafredo), De Buyst (Lotto Soudal) verte Merliert (Alpecin-Fenix) és Ganna (Team Ineos) lenyomta Trentint (CCC Team). A két elődöntő egyikében a holland országúti bajnok Jakobsen megelőzte Ackermann-t, míg az olasz ITT bajnok Ganna gyorsabb volt a belga De Buyst-nél. A finálét végül Fabio Jakobsen megnyerte Filippo Ganna ellen.

Jakobsen így nyilatkozott a verseny után: .”Nagyon szórakoztató, ez az új formátumú kihívás, egyértelműen hiányzik a Giro d’ Italia, és el kell ismernem, hogy kissé ideges voltam az menetek előtt. Nagy öröm számomra ez a siker. Az 1200 méter hosszabb, mint egy szokásos véghajrá és a lábam nagyon fáj most! Megpróbáltam ellenőrizni a képernyőt és közel maradni ellenfeleimhez, mindent beleadtam az utolsó 500 méteren. Az utóbbi időben nagyon sokat tekerek bent görgővel (edzőgéppel), főleg amikor rossz idő van”.

A második helyezett Ganna következőket mondta: „Szép nap volt, kissé szerencsétlenül értem célba, de Jakobsen nagyon ment. Nem volt rossz érzés a lábaimban, ez a rövid robbanásveszélyes formátum nagyon jól illeszkedik az alkatomhoz, de be kell vallanom, hogy hiába csak 1200 méter, így is nagyon tud fájni. Ez egyértelműen különbözik a kinti versenyektől, ott az ember jobban tudja, mi történik körülötte, itt viszont folyamatosan ellenőriznie kell a képernyőt, ám a verseny végi lábfájdalom teljesen ugyanaz”.

Másnap a hegyimenők viaskodtak, méghozzá az egyik ikonikus (virtuális) helyen, a Stelvio hágón, ahol az átlagos emelkedés 8,69%, a csúcsponton pedig 12,75% volt a táv pedig 2,9 km volt. A sprintereknél megszokott forgatókönyv szerint Ciccone (Trek-Segafredo) verte Fuglsangot (Astana Pro Team), Geschke (CCC Team) meglepetésre kiejtette Vincenzo Nibalit (Trek-Segafredo).

(És egy másik nagymenő, aki ugyancsak korán kiesett: Nibali, fotó: Márton István)

De Gendt (Lotto) Soudal) Majkát (BORA-Hansgrohe) búcsúztatta, Barguilot (Team Arkéa Samsic) pedig ugyancsak bravúrt mutatott be, mert nyert Chris Froome (Team Ineos) ellen. Ezek után Ciccone legyőzte Geschkét, míg De Gendt jobb volt Barguiltnál. A döntőben miközben Giulio Ciccone 7 perc 44 másodperces idővel diadalmaskodott Thomas De Gendt ellenében, aki a végére elkészült az erejével (8:04 perc).

(A nagy hegyimenő reménység, Giulio Ciccone)

Nézzük hogyan vélekedett győzelméről: „Jó verseny volt, még így virtuálisan is, számos nagymenővel, ezért nagyon nehéz volt a győzelem elérése. Thomas irtózatosan bekezdett, nagyon jó adottságokkal rendelkezik. Kiszámoltam, hogy mekkora erőt kell elérnem ezen az emelkedőn, így keményen hajtottam, a bár féltem attól hogy esetleg lassulok, de szerencsére mindvégig jól ment. Nagyon tetszett ez a versenyfajta, egyedülálló formátum és igazi kihívás, remek szórakozás volt”.

De Gendt csalódottan, de nagyon sportszerűen nyilatkozott: ”Valamennyire ismerem Giuliot, tehát tudtam, hogy nagyon gyorsan kell kezdenem és így több mint 500 wattot nyomtam. Egy darabig közel álltam a győzelemhez, mert 7 másodperc előnyöm is volt, de a folytatásban nem tudtam hozni ugyanazt a teljesítményt, amit az elején. Amikor láttam, hogy Giulio a táv második felében megelőz, megértettem, hogy az álmom véget ért. Vesztettem egy kiváló hegyimenő ellen, aki a jövő nagy versenyzője és ma kétségtelenül jobb volt nálam„.

http://sportmenu.hu/hetvegen-csillagok-haboruja-kerekparon/

Márton István