Karnyújtásnyira a hat férfi kajakos kvóta

A férfi kajak négyes 500 méteren kiváló versenyzéssel bejutott a döntőbe, ezzel közel került a négy olimpiai kvótához a szegedi világbajnokságon. A Kammerer Zoltán, Gál Péter páros szintén fantasztikusan ment, és a döntőbe jutással ugyancsak karnyújtásnyira van a másik két kvótától. Kozák Danuta külön csatát vívott Lisa Carringtonnal, de a végső ütközet vasárnap várható. A szombat délutáni történések összefoglalója.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség szombat esti közlése szerint a délutáni középfutamok a női K-1 500 méteres olimpiai számmal indultak, a két legnagyobb esélyes, Kozák Danuta és Lisa Carrington pedig egy futamba, ráadásul egymás mellé került. A délelőtt 200 méteren magabiztos győzelmet arató új-zélandi versenyző közvetlenül a rajt után az élre állt, volt, hogy egy hajóval is vezetett Kozák előtt, a végére ebből egy fél hajó lett. Carrington nyerte a középfutamot ötszörös olimpiai bajnokunk előtt, de emlékszünk arra, hogy a férfi K-1 1000 méter középfutamában is Fernando Pimenta megelőzte Kopasz Bálintot, a szombati döntőben pedig tudjuk, hogy mi történt…

A Kammerer Zoltán, Gál Péter István kajak páros következett 1000 méteren, tehát egy újabb olimpiai számban. Az előfutamban nem mentek jól, a 41 éves Kammerer el is mondta, hogy ennél sokkal jobban fognak evezni a középdöntőben, kiderült, hogy nem beszélt mellé. Hamar az élre álltak, és nagyon sokáig vezettek is. A hajrában az olaszok elléptek a mezőnytől, a magyar páros pedig a franciákkal és az ukránokkal volt nagy harcban a döntőbe jutásért, hiszen az első három került a fináléba. A remekül versenyző Kammererék végül a franciák mögött, de az ukránok előtt végeztek, így készülhetnek a fináléra, amely az olimpiai kvóta szempontjából rendkívül fontos lesz.

Gál Péter:Így terveztük, az elején el akartunk indulni, és minél tovább nyomni. Reméltük, hogy a közönség a végén behúz bennünket. A szurkolóknak köszönhetően még tudtunk gyorsulni is, nélkülük ez nem sikerült volna.

Kammerer Zoltán:Most mindent kiraktunk magunkból erre a pályára. Ezzel az idővel az első középfutamot meg is nyertük volna. Biztattuk egymást, de csak titkon mertük remélni, hogy eljutunk a döntőig. Ennél is nagyobb hittel és elszántsággal kell versenyeznünk vasárnap, és akkor bármi lehet.

A délutáni program egyik legjobban várt eseménye a férfi kajak négyesek 500-as versenye volt, amelyben a Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István egység úgy állhatott rajthoz a középfutamban, hogy ha az első három hely valamelyikén végez, akkor bejut a döntőbe. Ehhez mérten is jöttek ki a rajtból, sokáig vezettek, a szlovákok csak az utolsó métereken tudták megelőzni őket. A második hellyel tehát megvan a döntő, ahol az első hét hely valamelyikén kell végezni a négy kvótáért.

Biztosan nem szerez viszont kvótát Kiss Tamás kenu egyes 1000 méteren, miután itt is a középfutam első három helyezettje jutott a döntőbe. Olimpiai bronzérmesünk egy rossz rajtot követően nem tudta tartani a lépést a Dos Santos, Fuksa, Kaczor hármassal, és végül a negyedik helyen ért célba, így a B döntőben szerepelhet.

Hajdu Jonatán viszont rendkívül kellemes meglepetést okozott a szurkolóknak és saját magának is azzal, hogy C-1 200 méteren fantasztikus versenyzéssel megnyerte középfutamát, ezzel bejutott a döntőbe.

Abban bíztam, hogy az első háromba bekerülök, de erre a futamgyőzelemre nem számítottam. Minden nap érzem, hogy el tudok úgy rajtolni, mint régen, csak a táv második felét nem mindig tudom megcsinálni. Most szerencsére sikerült. Úgy éreztem, hogy nincs rajtam semmi teher, ezért is sikerült ilyen jól mennem. Meglátjuk, a döntőben ez mire lehet elég” – mondta a futam után Hajdu Jonatán, aki 500 párosban Fekete Ádámmal már szerzett egy ezüstérmet Szegeden.

A világbajnokság vasárnap zárul a Maty-éren.

fotó: Magyar Kajak-Kenu Szövetség