Kedden rajt a BOK Sportcsarnokban

A selejtezőkkel kedden elrajtol a 12 állomásból álló asztalitenisz World Tour-sorozat évnyitó, budapesti tornája: a 150 ezer dollár összdíjazású, s ezzel magyarországi viszonylatban rekorder viadalra 53 ország több mint 400 játékosa, köztük 23 magyar nevezett.

A BOK Sportcsarnokban az első két napon a selejtezőket és az U21-es tornát bonyolítják le, csütörtöktől kezdődnek a főtáblás küzdelmek, a döntők pedig vasárnap lesznek.

Férfi egyesben a 180 indulóból 164-nek kell selejtezőt játszania, a kvalifikációban 54 csoportot alakítottak ki. Női egyesben 145 játékos indul, a 129 selejtezőst 43 csoportba sorsolták be. A verseny első szakaszából férfi és női egyesben is 16 játékos csatlakozik a főtáblán kezdő 16 kiemelthez.

A magyarok közül Póta Georgina, a szabadkártyás Pergel Szandra és Lakatos Tamás kiemelt. A legjobb eredmény ezúttal is a világranglistán 20. Póta Georginától várható, aki tavaly egyesben a negyeddöntőig jutott, párosban pedig döntőt játszhatott svéd társával, Matilda Ekholmmal. A szombat óta 33 éves magyar játékos számára jó előjel lehet, hogy vasárnap klubcsapatával, a TCC Berlin Eastside-dal sorozatban ötödször elhódította a Német Kupát.

Az idei, budapesti mezőny jóval erősebb lesz, mint tavaly, a sportág nagyhatalmának számító Kína mellett Hongkong, a Koreai Köztársaság, Tajvan és Szingapúr is nevezett játékosokat. A férfiaknál a világranglista-2. kínai Fan Csen-tung a legerősebb pingpongos, míg a nőknél négyen is itt lesznek a top 10-ből: a kínai Csen Meng (1.), Vang Man-jü (8.) és Csen Hszing-tung (10.), valamint a hongkongi Tu Hoj Kem (9.).

A selejtezők során 22 versenyasztalon folyik majd a játék, majd csütörtöktől négy, szombattól pedig egy centerasztalon lehet követni a mérkőzéseket. Ezekről HD-minőségű adást közvetít az itTV, a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség internetes élő videocsatornája. Az M4 Sport napi egyórás összefoglalókkal jelentkezik a verseny alatt, szombaton (13.00-14.30) és vasárnap (15.00-17.45) pedig élő közvetítés látható majd a csatornán.

A szervezők több mint 500 néző elhelyezésére alkalmas mobil lelátót helyeznek a játéktér közepére, amellyel minden eddiginél közelebb hozzák a mérkőzések élményét a szurkolókhoz. Újdonság az is, hogy a főtáblás meccsek úgynevezett multiball rendszerben zajlanak majd, ez azt jelenti, hogy a holtidők csökkentésének érdekében a játékvezetők, illetve asszisztenseik labdát adnak az adogató játékosnak, hogy annak ne kelljen elmennie az elgurult labdákért, így a labdamenetek közti idő várhatóan lerövidül, nincs lehetőség időhúzásra, azaz a nézők intenzívebb játékot láthatnak.

Belépők a helyszínen kaphatók, az áruk 1000 forinttól indul, a hatnapos bérlet 8000 forintba kerül.

A program:

kedd:
selejtezők és U21-es verseny 9.00

szerda:
selejtezők és U21-es verseny 9.00

csütörtök:
főtáblás mérkőzések 10.00

péntek:
nyolcad-, negyed- és elődöntők 14.00

szombat:
negyed- és elődöntők 10.00

vasárnap:
döntők 15.00

(MTI)