Kiélezett verseny várható a budapesti öttusa világkupán

Immáron harmadik éve ad otthont eme csodás helyszín, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem az öttusa világkupa budapesti fordulójának.

2021-ben a már jól ismert új lebonyolítású versenyrendszer tesztelésének legmegfelelőbb színtere is a Campus volt, ahol láthattuk Erdős Rita ezüst-, Réti Kamilla és Koleszár Mihály bronzérmet érő befutóját. Visszatekintve a tavalyi évre talán mindenkinek a legelső gondolata Gulyás Michelle szenzációs versenyzése, amikor is hatalmas fölénnyel nyerte meg a versenyt és óriási ováció kíséretében állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A férfi döntő is csodás pódiumot eredményezett, hiszen Demeter Bence a 4., Bőhm Csaba az 5., míg Bereczki Richárd a 6. helyen zárta a versenyt.

A magyar szövetség szerdai tájékoztatása szerint a jelenleg beérkezett adatok alapján 30 nemzet sportolói fognak megküzdeni egymással, ebből 71 női és 76 férfi indulóval. A magyar delegációt tekintve 10 hölgynek és 12 férfinak szurkolhatunk majd a helyszínen.

Dr. Simicskó István elnök megtiszteltetésnek nevezte, hogy a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) idén is világkupát rendezhet. Felhívta a figyelmet, hogy a szövetség munkatársai mindig magas színvonalon bonyolítják le a hazai versenyeket. Kitért arra is, hogy a verseny egybeesik a pápalátogatással, ami külön figyelmet igényel szervezési oldalról – hangzott el a sajtóeseményen.

Martinek János szövetségi kapitány beszélt arról, hogy a férfiaknál az idénynyitó fedettpályás verseny válogató volt abból a szempontból, hogy ki melyik világkupára mehet, a nőknél viszont volt eleve egy kiemelés. Az eddigi szereplőkhöz most, a hazai vk-n további versenyzők csatlakoznak. A nőknél „betegség és egyéb okok” miatt nem jött össze a tizenkét fő, a férfiak mezőnyéből pedig a hazai legjobbak közül a 38 éves, olimpiai bronzérmes, egyéniben kétszeres világbajnok Marosi Ádám fog hiányozni majd, ő csak vegyes váltóban indul.

Az esélyeket illetően úgy fogalmazott, hogy a magyarok tavaly meglepték a mezőnyt, az összes versenyen szép számban döntősök voltak, de idén, az első két világkupán tapasztaltak alapján „sokkal sűrűbb a mezőny”, „sokkal intenzívebbek” a versenyek.

Érezhető az olimpia előszele, sokkal erősebb és népesebb a mezőny. Mindenki megszenved és megküzd pontokért, innentől minden verseny gyakorlatilag olimpiai kvalifikációs verseny”

– mondta az idei első vk-n ezüstérmes Böhm Csaba.

A sportoló hozzátéve, hogy itthon, a családtagok, barátok előtt mindig hatalmas öröm versenyezni. Böhm szerint a budapesti világkupa sokkal erősebb a többinél.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Mizsér Attila – friss MÖSZ főtitkár – kiemelte a hazai helyszín jelentőségét.

Mindig ünnep volt nekem is és más hazai öttusázóknak is itthon versenyezni. Azt éreztük, hogy a magyarok egy kicsit különlegesebb helyen tartják számon ezt a sportágat„.

A világkupát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem területén bonyolítják le. Kedden a nők selejtezőjével kezdődik a verseny, majd szerdán a férfiak következnek és a nők körvívását is akkor rendezik. Csütörtökön lesz a női elődöntő és a férfiak körvívása, pénteken a férfi elődöntő, szombaton pedig délelőtt a női, délután a férfi finálére kerül sor a legjobb 18-18 versenyző részvételével. A vk vasárnap a vegyes váltóval zárul.

Strukturális változások a Magyar Öttusa Szövetségben

A Magyar Öttusa Szövetség működése április 1-jével megújul, mely változás egyik eleme, hogy a szervezet új főtitkára Mizsér Attila olimpiai bajnok öttusázó lett. Mint ismeretes, a sportág 2021. novembere óta hatalmas változáson ment keresztül, mivel a 71. UIPM Kongresszus során döntöttek végleg a lovaglás törléséről, amivel egy teljesen új korszak vette kezdetét az öttusában a most már jól ismert OCR (akadályfutás) versenyszámmal. Jelenleg már kiemelt figyelmet kell fordítani az új számra, hiszen az utánpótlás korosztálynak idéntől már ebben a megújult, fiatalos öttusában kell helytállnia, amihez a Szövetségnek stabil, szilárd hátteret kell biztosítania, miközben a párizsi olimpián induló versenyzők számára még a lovaglás marad.

A hazai Szövetség számára is új kihívást jelent a fentiekben említett jelentős sportági változás, amihez lendületesen és rugalmasan alkalmazkodni szükséges, mely szervezeti változásokat is generált. Komoly strukturális változásokat kell eszközölni ahhoz, hogy ehhez a jelentősen megváltozott feltételrendszerhez sikeresen tudjon alkalmazkodni a hazai öttusasport is. A változás másik okaként az a vizsgálat és vizsgáló bizottsági folyamat nevezhető meg, melynek lefolytatását Simicskó István elnök rendelte el. A tavaly év végén lefolytatott vizsgáló bizottsági meghallgatás során egyértelműen kiderült, hogy a válogatott sportolók meghatározó többsége változást szeretne a sportág működésében mind a szakmai folyamatok, mind pedig a női szövetségi kapitány személye vonatkozásában. Ennek folyományaként 2023 január 31-vel Kállai Ákos lemondott a női szövetségi kapitányi pozíciójáról, így jelenleg a korábbi szakmai irányítási felépítésnek megfelelően Martinek János személyében egy kapitány vezeti a teljes felnőtt válogatott keretet, míg az utánpótlás korosztályok szakmai felügyeletére pályázat kerül kiírásra. A vizsgáló bizottság munkájában Dr Baji Balázs, a MOB Sportolói Bizottságának elnöke is részt vett, annak érdekében, hogy a sportolói szempontok figyelembevétele a MOB elvárásainak is megfelelően legyenek figyelembe véve.

Mizsér Attila, mint újonnan kinevezett főtitkár a szövetség működésében nagy hangsúlyt kíván fektetni olyan szempontokra és működési területekre, melyek eddig nem kaptak kellő hangsúlyt a működés során. Ennek megfelelően a belső kommunikáció javítására a teljes sportágon belül, valamint a klubokkal, egyesületekkel való szoros és operatív szintű szakmai együttműködésre nagy hangsúlyt kíván fektetni, mivel az ott zajló műhelymunka szakmai támogatása kiemelten fontos, figyelembe véve azt a tényt, hogy a felkészülés meghatározó módon egyesületi, klub szinten zajlik, melyben nem lesz változás a jövőben sem. Ezen túlmutatóan fókuszba kerül a transzparens működés, ezen belül a válogatási elvek nagy mértékű átláthatósága is, melyet a versenyzők más egyebek mellett, mint igényt fogalmaztak meg a bizottsági meghallgatás során. Versenysport lévén, a versenyzői fegyelem és szabálykövető magatartás továbbra is alap elvárás lesz, de emellett az új főtitkár egy erősen versenyzőbarát hozzáállást kíván képviselni, figyelembe véve azt, hogy ez az év már olimpiai kvalifikációs időszak is egyben. Az ország számára nyilvánvaló prioritás az olimpiai éremszerzés melyhez elengedhetetlen a hatékony felkészülés szövetségi támogatása. A szövetségi munka során célkitűzés lesz az is, hogy a MÖSZ megfelelő partnerséget és együttműködési platformokot tudjon kínálni minden stakeholder, így a vállalati szféra számára is, bővítve jelenlegi kapcsolati rendszerét egy eddiginél tudatosabb marketing stratégia mentén. Itt szeretne a sportág köszönetet mondani a Béres Gyógyszeripari vállalatnak, aki immár 2. éve támogatja a sportágat kiváló készítményein keresztül.

„Mindig is szívügyem volt az öttusa, emiatt kívánok határozott lépéseket tenni a múlt évek tapasztalatai alapján. A változások a hatékonyság növelése érdekében történnek, így összetett kihívások várnak ránk, viszont a sportág komplexitásából fakadóan úgy gondolom, hogy kizárólag együttes erővel, egy nagy öttusacsaládként tudunk megújulni.”

– zárta le gondolatait Mizsér Attila.

 

A budapesti világkupa tervezett időrendje itt megtalálható.

fotók: MOB / Szalmás Péter