Kökény Beatrix: Ez nonszensz, a gyerekek a legnagyobb vesztesek – videó

Komoly műhiba fosztotta meg a magyar serdülő fiú kézilabda-válogatottat a bronzmérkőzéstől az Európa-bajnokságon.

A fradi.hu pénteki közlése szerint a négy ferencvárosi játékossal (Lukács Péter, Ónodi-Jánoskúti Máté, Imre Bence, Karai Miklós) felálló magyar csapat a középdöntőbe úgy jutott be, hogy a csoportmérkőzések közül négyet megnyert, és csak egyet veszített el, Fehéroroszországtól 31-26-ra kapott ki. Mivel a fehéroroszok jutottak tovább, így a középdöntőbe ezt az eredményt vitte tovább a magyar csapat. Ám ezen a találkozón Ónodi-Jánoskúti Máté két gólját nem könyvelték el a jegyzőkönyvben, így hiába állt az eredményjelzőn a helyes eredmény, hivatalosan 31-24 lett a meccs vége. A magyar küldöttség ezt még aznap jelezte az Európa Kézilabda-szövetség (EHF) delegátusa felé, de azt a választ kapták, hogy ha a későbbiekben számítani fog ez a két gól, akkor visszanézik a mérkőzést.

A középdöntőben aztán úgy alakultak az eredmények, hogy pont ezen a két gólon múlott, hogy a magyar válogatott a jobb gólkülönbségének köszönhetően a fehéroroszok előtt végezzen, és ezzel bronzmérkőzést játszhasson. Az EHF delegáltjai bekérték az ominózus mérkőzés felvételét, megnézték, leszámolták a gólokat, igazat adtak a magyar csapatnak, ám mivel korábban hivatalosan aláírták a jegyzőkönyvet, így közölték, hogy nem tudnak rajta változtatni. Arra kérték a magyar csapat szövetségi edzőjét, Kopornyik Zsoltot, hogy keresse fel a fehéroroszokat, hogy lépjenek vissza a bronzmérkőzéstől, és ha ezt megteszik, akkor a magyarok játszhatnak helyettük a harmadik helyért.

Nonszensz, ami történt, teljesen értetlenül állok előtte – mondta a Fradi.hu-nak Kökény Beatrix olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó, aki ezúttal szülőként nyilatkozott, hiszen családjával azért utazott ki a göteborgi Európa-bajnokságra, hogy szurkoljon fiának, Imre Bencének. – Ennek az egésznek a gyerekek a legnagyobb vesztesei, hiszen elvették tőlük azt a lehetőséget, amit a pályán kiharcoltak, azaz, hogy a bronzéremért játszhassanak. Nem is értem, hogy egy ilyen szintű tornán hogyan lehet két gólt elírni, hiszen ez Magyarországon még szivacskézilabdában sem fordul elő. Azt mondták, tanulnak majd az esetből, és jövőre online jegyzőkönyv lesz, nem két játékvezető fogja kézzel írni, mint ahogy most tették. Még egyszer hangsúlyozom, az a legrosszabb az egészben, hogy a gyerekek önhibájukon kívül kerültek ilyen helyzetbe csak azért, mert a zsűrik és a bírók ragaszkodnak a paragrafusokhoz. Egy felnőtt játékost is megvisel egy ilyen szituáció, nemhogy egy gyereket.

Kökény Beatrix hozzátette, hogy az egész szervezés teljesen méltatlan volt egy nyílt Európa-bajnoksághoz, példaként említette, hogy a gólszerzőket rendre rosszul tüntették fel a jegyzőkönyvben, valamint a pályára beengedték úgy a szurkolókat, hogy azok jelentősen zavarták a játékosokat (lásd fenti képünkön).

A feröeriek mérkőzéseire rengeteg dán szurkoló jött el, ott álldogáltak és üldögéltek a pálya szélén, a szélsőink rendre a drukkerek lábára lépve indultak el. De a játékvezetés színvonala is nagyon csúnyán elmaradt a csapatok és a játék színvonalától. Nem gondolom, hogy egy ilyen világeseményen kellene próbálgatni a játékvezetőket” – mondta Kökény Beatrix, aki a Ferencváros női utánpótlásvezetője is.

A hét mérkőzéséből ötöt megnyerő magyar serdülő válogatott pénteken 16.30-kor Csehországgal játszik az ötödik helyért, míg a három vereséget is elszenvedő Fehéroroszország a bronzéremért lép pályára. A magyar csapatnak öt nap alatt ez lesz a nyolcadik mérkőzése az Eb-n.

A mérkőzés felvétele:

fotó: fradi.hu