Koronavírusos lett Sergio Pérez, nem versenyezhet Angliában!

Pozitív eredményt hozott a második vírusteszt Sergio Péreznél, így bebizonyosodott, hogy a Racing Point versenyzője koronavírussal fertőződött. Ki kell hagynia a Brit Nagydíjat.

Bekövetkezett, amit szeretett volna elkerülni a Forma–1: pozitív lett a mezőny egyik tagjának koronavírus-tesztje. Sergio Pérezről, a Racing Point versenyzőjéről van szó, aki szerdai nem egyértelmű teszteredménye miatt a csütörtököt a versenypályától távol, a szállásán töltötte. Az első híradások még csak arról szóltak, hogy a tesztbe hiba csúszott, ám azóta megismételték a mintavételt, és a gyorsított eljárással elvégzett vizsgálat kimutatta a vírust a mexikóinál – írta az m4sport.hu.

A mai bejelentés után, miszerint Sergio Pérez nem egyértelmű tesztet produkált a COVID-19-re Silverstone-ban a Brit Nagydíj előtt, az FIA és a Forma–1 megerősíti, hogy az újbóli tesztje pozitív eredményt hozott” – állt az F1 közleményében. „Pérez önkéntes karanténba vonult, eleget téve a hivatalos egészségügyi szervek iránymutatásának, és továbbra is követni fogja a hatóságok által előírt procedúrát.
A Brit Nagydíj szervezőivel, a helyi egészségügyi hatósággal és az FIA COVID-19 delegáltjával teljes körű kontaktkutatást hajtottunk végre, és a vele közeli kapcsolatba kerülőket elkülönítettük.”

A Racing Point korábban megerősítette, hogy Pérezzel pár csapattag is kapcsolatba került, akik szintén karanténban várták a következő teszt eredményét. Hogy vannak-e további fertőzöttek, az egyelőre nem derült ki.

A silverstone-i csapat közleményben erősítette meg, hogy Pérez kihagyja a hétvégi Brit Nagydíjat. „Sergio fizikálisan jól van, jól viseli, de továbbra is el lesz különítve az egészségügyi hatóságok utasításainak megfelelően, mivel a csapatunk és a sport számára is a biztonság az első. Az egész csapat minden jót kíván Sergiónak, és várja, hogy mielőbb visszaüljön az RP20-asba” – írta a rózsaszín gárda.

A hírek szerint a brit hatóságok nemrég 7-ről 10 napra növelték a pozitív tesztet produkálók kötelező önkéntes elkülönítésének idejét, ami azt jelenti, hogy Pérez nagy valószínűséggel a jövő hétvégi második angliai versenyt is kénytelen lesz kihagyni.

Hogy ki pótolja Pérezt, azt a Racing Point egyelőre nem döntötte el, ám máris jelezte: „Szándékunkban áll két autót indítani vasárnap. A következő lépésről a Brit Nagydíj hétvégéje alatt fogunk tájékoztatást adni.”

A Racing Point idén a Mercedesszel kötött megállapodást arról, hogy szükség esetén igényt tarthat a hivatalos tartalékversenyzőinek szolgálataira. A csillagosoknak két csereembere van, Esteban Gutiérrez és Stoffel Vandoorne, ám utóbbi versenyző a hírek szerint már Berlinben van, ahol a Forma–E jövő heti futamára készül. Gutiérrez 2016 óta nem versenyzett a királykategóriában. Találgatások szintjén fölvetődött az is, hogy az idei évre ülés nélkül maradt Nico Hülkenberg lehet a beugró, aki már versenyzett a Racing Point jogelődjével, a Force Indiával.

Sergio Pérez az első Forma–1-es versenyző, aki pozitív vírustesztet produkált. Márciusban Ausztráliában a McLaren egyik dolgozója kapta el a koronavírust, ami akkor közvetve a nagydíj lefújásához vezetett. Az F1 az első három nagydíjhétvégéjéig több mint 15 ezer tesztet végzett el, ezekből kettő hozott pozitív eredményt, ám egyik személy sem csapat alkalmazottja volt, nem vettek részt az ausztriai hétvégéken, és őket még a Magyar Nagydíjra indulásuk előtt kiszűrték.

Az F1 most nem tart attól, hogy Pérez pozitív tesztje veszélyeztetni fogja a Brit Nagydíj hétvégéjét.

(M4 Sport / F1)

fotó: twitter.com/SChecoPerez