Küzdött a Vidi, de nem sikerült a bravúr, irány az Európa Liga!

A Vidi FC 1-1-es döntetlent ért el a görög AEK Athén vendégeként, és 3-2-es összesítéssel elveszítette a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező utolsó párharcát, így ősszel az Európa-liga csoportkörében folytathatja nemzetközi szereplését.

A Vidi FC nem várhatta kedvező helyzetből az athéni találkozót, hiszen a párharc budapesti első meccsén az AEK Athén 2-1-re győzni tudott. A visszavágó előtt mindkét együttes szakvezetője képesnek tartotta a győzelemre és a továbbjutásra a csapatát, jóllehet utóbbihoz Marko Nikolic alakulatának minimum két góllal jobbnak kellett lennie a görög bajnoknál.

Az Athénba még begipszelt kézzel érkező jobbhátvéd, Fiola Attila is vállalta a játékot, karján már csak egy kisebb rögzítőkötés volt. Vele ellentétben nem játszhatott az első mérkőzésen kiállított Huszti Szabolcs, mint ahogy a görögök második gólját szerző – szintén piros lapot kapott – Taszosz Bakaszetasz sem.

Az első negyedórában a fehérváriak maximálisan betartották edzőjük azon utasítását, hogy nem kell fejetlenül támadni a továbbjutást jelentő sikerhez, hiszen többnyire a görögök vezettek támadásokat és alakítottak ki helyzeteket Kovácsik Ádám kapuja előtt. Az eleredő esőben kiegyenlítettebbé vált a játék, egy sarokrúgást követően Anel Hadzic fejese jelentett veszélyt a hazai kapu előtt, majd Danko Lazovic kiválóan elvégzett szabadrúgását tolta ki ujjheggyel Vaszilisz Barkasz.

Félóra elteltével a Vidi FC kapusának kellett egymás után több nagy védést bemutatnia, miközben a fehérváriak nagy erőket mozgósítottak a gólért. A szünet előtt Marko Livaja húsz méterről eleresztett bombája centiméterekkel elkerülte a vendégkaput.

A második félidő elején az AEK került közelebb a Bajnokok Ligája főtáblájához, miután a Fiola Attila szabálytalanságáért megítélt büntetőt Petrosz Mantalosz magabiztosan értékesítette. A Vidi FC nem esett kétségbe és egy Kosztasz Galanopuloszról saját kapuja felé vágódó beadással akár egyenlíthetett volna. Ami nem sikerült akkor, néhány perc múlva, az 57. percben összejött: Danko Lazovic remek szöktetésével Loic Nego lépett ki és higgadtan emelt a görög kapuba.

A székesfehérváriak nem álltak le, továbbra is támadásban maradtak. A fehérvári gólszerző, majd Marko Scepovic távoli próbálkozása is góllal kecsegtetett. A Vidi FC előtt felcsillant a remény a győzelemre, mivel a lengyel játékvezető Hélder Lopest kiállította. A magyar bajnok az utolsó másodpercekig elkeseredetten küzdött a hosszabbításért, de nem sikerült újabb gólt elérnie.

Az AEK Athén legutóbb a 2006/07-es idényben szerepelt a BL csoportkörében.

A Vidi edzője, Marko Nikolic a találkozót követően hangsúlyozta: két érzés kavarog benne, mert egyrészt büszke a csapatára és ahogy játszott Athénban, ugyanakkor szomorú is, mert nem tudtak bejutni a BL-be, amire előzetesen szinte senki sem számított. A játékosok mindent megtettek a továbbjutásért, mindent kiadtak magukból, de hiányzott egy kis szerencse a párharc során és az AEK kapusa is kiválóan védett – tette hozzá.

Kiemelte, hogy jobbak talán nem, de rosszabbak sem voltak, mint a görög együttes.

Megemlítette, hogy vasárnap az FTC ellen fontos bajnoki rangadó vár rájuk és aztán ősszel az Európa Liga, ahol pontot, pontokat szeretnének szerezni.

Kérdésre elmondta: egészen kis dolgok döntöttek, de emelt fővel jöhettek le a Vidi futballistái a pályáról.

Az AEK trénere, Marinosz Uzunidisz szerint vezető góljuk után idegesen játszottak, mert sok pénz és a továbbjutás forgott kockán. Mint mondta, összességében jobbak voltak a Vidinél, ezért büszke a csapatára.

A lefújást követően dulakodás alakult ki a játékosok között, ezért a játékvezető a horvát Marko Livaját kiállította, míg Niklas Hultnak, Juhász Rolandnak és Danko Lazovicnak sárga lapot adott.

Bajnokok Ligája-selejtező, 4. forduló, visszavágó:
AEK Athén (görög) – Vidi FC 1-1 (0-0)
Athén, Szpirosz Luisz Olimpiai Stadion, 42 ezer néző, v.: Marciniak (lengyel)

AEK Athén: Barkasz – Bakakisz, Oikonomu, Lampropulosz, Hult – André Simoes, Galanopulosz – Hélder Lopes, Klonaridis (Ponce, 62.), Mantalosz (Cosic, 90.) – Livaja (Alef, 84.)

Vidi: Kovácsik – Fiola, Juhász R., Vinícius, Stopira – Nego, Hadzic, Kovács I., Nikolov (Pátkai, a szünetben) – Lazovic, M. Scepovic

gólszerzők: Mantalosz (48. – tizenegyesből), illetve Nego (57.)
sárga lap: André Simoes (81.), Hult (90+8.), illetve Nikolov (7.), Nego (38.), Hadzic (42.), Fiola (47.), Lazovic (90+8.), Juhász R. (90+8.)
piros lap: Hélder Lopes (81.), Livaja (90+8.)
Továbbjutott: az AEK Athén, 3-2-es összesítéssel.

(MTI)

fotó: molvidi.hu