Lévai Zoltán és Lőrincz Viktor Eb-döntős, Torba Erik vigaszágas!

Hétfőn Rómában megkezdődött a 2020-as birkózó Európa-bajnokság, az első versenynapon négy kötöttfogású magyarral.

A Magyar Birkózó Szövetség hétfői közlése szerint közülük ketten egészen döntőig meneteltek! A kétszeres U23-as Eb-győztes Lévai Zoltán (77 kg) előbb a tavalyi vb-ezüstérmes svéd Kessidist (őt verte meg a világbajnok Lőrincz Tamás is a nur-szultani fináléban) múlta felül 4-0-ra, aztán a szlovákiai Horváthot 9-0-ra, majd az U23-as vb- és Eb-első orosz Opijevet 8-1-re, az elődöntőben pedig az ukrán Jakovlievet egy csodás csípődobást követően 7-0-ra. Kedden az azeri Suleymanovval küzdhet meg az aranyéremért élete első felnőtt kontinensviadalán.

Ezzel a csodálatos akcióval jutott döntőbe élete első felnőtt Európa-bajnokságán Lévai Zoltán – írta közösségi olalán a magyar szövetség:

Az Európa-bajnok, vb-ezüst- és bronzérmes, olimpiai 5. Lőrincz Viktor (87) az olasz Minguzzin (7-2) és a litván Stankeviciuson (9-0) át jutott az elődöntőbe, ahol a hozzá hasonlóan Eb-győztes azeri Abbaszov ellen 6-1-re nyert, s az ukrán Novikovval csatázik a keddi fináléban.

(Lőrincz Viktor, fotó: MBSZ / Martin Gábor)

Nagyon sima pörgetés, kiváló védekezés! Röviden tömören így nyerte meg Európa-bajnoki elődöntőjét az Eb-második azeri Abbaszov ellen Lőrincz Viktor Rómában! – írta közösségi oldalán a magyar szövetség:

A többi magyar közül a nehézsúlyban most debütáló Varga Ádám (130 kg) 6-0-ra kikapott a vb- és Eb-nyertes, olimpiai ezüst- és bronzérmes török Kayaalptól és kiesett, a tavalyi Európai Játékokon egy súlycsoporttal lejjebb 2. Torba Erik (63) 10-3-ra verte az Eb-1., vb-2. moldovai Ciobanut, aztán tussal kikapott az orosz Labazanovtól, s kedden a vigaszágon folytathatja.

Kedden rajtoló honfitársaink közül Kecskeméti Krisztián (60 kg) finn, Váncza István (67) azeri, Fritsch Róbert (72) ukrán, Szabó László (82) dán, Szőke Alex (97) pedig szerb riválissal kezd.

Fotó: MBSZ/Martin Gábor