Liu Shaolin Sándot kizárták az elődöntőben, nincs magyar döntős 1000 méteren

A négy magyar közül egyik sem került döntőbe 1000 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók szófiai világbajnokságán, a legmesszebb Liu Shaolin Sándor jutott, akit az elődöntőben kizártak.

Az MTI helyszíni beszámolója szerint a 23 éves ferencvárosi versenyző az első néhány körben az élen korcsolyázott a negyeddöntőben, majd a háromszoros olimpiai bajnok kanadai Charles Hamelin megelőzte, de a hajrá közeledtével az év magyar férfi sportolója visszavette tőle az éllovas pozíciót. Az utolsó körre fordulva az 1500 méteren győztes dél-koreai Lim Hjo Dzsun elviharzott Liu Shaolin mellett, akinek viszont a második hely is biztos elődöntős szereplést ért.

A legjobb tíz között az első néhány körben a magyar klasszis vezetett, majd Lim állt az élre, de a szám Európa-bajnoka, az orosz Szemjon Jelisztratov is begyújtotta a rakétákat. Liu Shaolin féltávnál visszavette a második helyet ázsiai riválisától, aki ezt nem hagyta annyiban, az egyik egyenesben belülről próbált előzni, de a kanyar bejárata előtt a magyar versenyző rádőlt, melynek következtében Lim elesett, Liu Shaolin pedig kisodródott. A zsűri utóbbit látta szabálytalannak, így előbbit továbbjuttatta.
Ahogy szombaton 1500-on, úgy most sem éreztem magam szabálytalannak, de tudtam, hogy ki fog zárni a kanadai főbíró. Akármit csinálok, kizár” – mondta a 10. helyezett Liu Shaolin, aki így a legjobb nyolcat felvonultató szuperdöntőben nem léphet jégre.

A magyar váltóval szintén olimpiai bajnok Burján Csaba a negyeddöntőben eleinte az ötfős futamban hátul “utazott”, majd amikor megpróbált előretörni, összeakadt Jelisztratovval, s mindketten elestek. A zsűri a 24 éves pécsi sportolót látta vétkesnek, így őt kizárta, míg a szám Európa-bajnokát továbbjuttatták. Burján a 20., míg a selejtezőben kiesett Varnyú Alex 30. lett.

A döntőben Lim második aranyát gyűjtötte be Szófiában honfitársát, az 500-on győztes Hvang Tae Hont, illetve Jelisztratovot megelőzve.

Jászapáti Petra a negyeddöntős futamának első harmadában vezetett, majd megelőzte őt a szám olimpiai bajnoka, a holland Suzanne Schulting, két körrel a vége előtt pedig a német Anna Seidel is. A harmadik hely idővel még mindig továbbjutást érhetett volna, de az olasz Cynthia Mascitto a célegyenesben meglepte a 20 éves szegedi versenyzőt, akinek így két ezreden múlt az elődöntős szereplése. Bácskai Sára Luca már korán az ötödik helyre került a futamában, egyszer próbált meg kigyorsítani az előzéshez, de akkor éppen bójára lépett, később pedig már nem maradt ereje újabb kísérletre, így ötödikként ért célba. Jászapáti 14., Bácskai 17. helyen zárt.

A női finálét Suzanne Schulting nyerte az 1500 méteren győztes dél-koreai Csoj Min Dzsong és a leghosszabb távon ezüstérmes kanadai Kim Boutin előtt.

A vasárnapi program a 3000 méteres szuperdöntőkkel folytatódik, végül a staféták fináléival zárul.

Eredmények:

férfi 1000 m, világbajnok:

Lim Hjo Dzsun (Koreai Köztársaság) 1:26.468 perc
2. Hvang Tae Hon (Koreai Köztársaság) 1:26.657
3. Szemjon Jelisztratov (Oroszország) 1:26.660
…10. Liu Shaolin Sándor
…20. Burján Csaba
…30. Varnyú Alex

női 1000 m, világbajnok:

Suzanne Schulting (Hollandia) 1:28.986 perc
2. Csoj Min Dzsong (Koreai Köztársaság) 1:29.187
3. Kim Boutin (Kanada) 1:29.211
…14. Jászapáti Petra
…17. Bácskai Sára Luca

fotó: Róth Tamás