Magyar éremeső a Westend GP-n

Soha nem szerepeltek ilyen jól a magyar párbajtőrözők a Westend GP-n, mint most! Kun Anna arany-, Muhari Eszter és Siklósi Gergely ezüst-, Koch Máté bronzérmet nyert.

Kulcsár Győző és Sákovics József nem volt az a harsányan örömködő típus. Sőt. A párbajtőr Westend Grand Prix két névadója, a magyar vívósport két kimagasló alakja mindig visszafogottan, elegánsan viselkedett a pást szélén. Ám a mostani vasárnapot látva, bizonyosan mosolyogva, elégedetten biccentenek egyet ők is odafent. A Westend Grand Prix-k történetének ugyanis kimagaslóan legjobb eredményét ünnepelhette vasárnap este, mintegy ezer néző előtt a fegyvernem, a magyar vívás – számolt be a hazai szövetség.

Az ember nem is tudja, honnan kezdje az aranyvasárnap felidézését, talán haladjunk időrendben és az udvariasság okán kezdjük a hölgyekkel! Mert amit Kun Anna és Muhari Eszter produkált ezen a napon, arra nehéz szavakat találni. Anna a 64 között először simán verte azt a svájci Brunnert (15:9), aki talán egyedül veszélyeztette a magyarok egyéni olimpiai kvótáját a fegyvernemben. Aztán a folytatásban legyőzött két egyéni világbajnokot, és egy olimpiai csapatbajnokot…

A nyolcaddöntőben az olasz klasszis Fiamingót (15:8), a negyeddöntőben az észt Kirput (15:14), az elődöntőben pedig a tavalyi vb-győzes francia Candassamyt (15:11) múlta felül Plásztán Attila edző és nevelő edző nagyszerű tatai tanítványa. A döntőben pedig Muhari Eszterrel került szembe, és ez már egy másik történet. Az olimpia okán amerikai egyetemi tanulmányait is megszakító 21 éves vívó, László István tanítványa ugyanis szintén nagyot ment ezen a vasárnap! Igazából úgy jutott el a döntőig, hogy különösebben szoros meccse sem volt! Leginkább az elődöntőben kellett izgulnia – bár nem az a remegős típus… -, elvégre a 2019-es budapesti világbajnok, brazil Moellhausennel találkozott, de ott is 15:12 lett a vége. Ezek után következett a Kun Anna-Muhari Eszter “házidöntő”, melyen Anna 15:11-re nyert, és ünnepelhette két ezüstérem után az aranyat a Westend GP-n. 324 indulós, világklasszisokkal teli mezőnyben két magyar vívta a döntőt, Anna két ezüst (tavaly és tavalyelőtt) után aranyat nyert Budapesten – egészen elképesztő teljesítmény!

Galéria – Muhari Eszter és Kun Anna

(fotó: Róth Tamás)

Nem lenne teljes a tudósítás, ha nem említenénk meg a legnagyobb dicséret hangján Nagy Blanka vívását! A debreceniek 18 esztendős kadet világbajnoka nyolcaddöntőig jutott a felnőttek között, ami egészen kivételes. Pláne úgy, hogy mindezért a verseny tavalyi győztesét, a lengyel Knapik-Miazgát győzte le 15:14-re. Újabb bravó!

Galéria – Kun Anna

(Fotó: Róth Tamás)

A férfiak se adták sokkal alább… Két egyéni világbajnokunk, Koch Máté és Siklósi Gergely lépésről lépésre haladt előrébb és előrébb a nap folyamán. Máté összetalálkozott a 32 között Keszthelyi Zsomborral is, aki ismét jelezte: jön az utánpótlás a fegyvernemben! Milánói világbajnokunk eztán egészen magabiztos vívással jutott el a legjobb négyig, ahol a budapesti világbajnokunkkal találkozott! Siklósi Gergely ugyancsak remekelt, többször hátrányból is fordított a nap folyamán, majd az éremért izgalmas meccsen győzte le a japánok csapatban olimpiai bajnokát, Kano Kokit. A két magyar klasszis a már említett, milánói vb-n a negyeddöntőben találkozott egymással, akkor Máté nyert. Most Gergő. Így előbbi, Boczkó Gábor tanítványa bronzérmes lett, míg Dancsházy-Nagy Tamás vívója a dobogó második fokára állhatott. A fináléban ugyanis az egyéni világbajnok francia Yannick Borel 15:11-re jobbnak bizonyult, ám a 394 indulós mezőnyben az ezüst és a bronz többet ér egy kalapemelésnél…

Galéria: Siklósi Gergely – Koch Máté

(fotó: Róth Tamás)

Íme az érmesek nyilatkozatai:

Kun Anna:

“Nagyon, de nagyon akartam ezt a sikert. Meg akartam mutatni mindenkinek, hogy két ezüstérem után tudok én nyerni is, és sikerült. Mérhetetlenül boldog vagyok, köszönöm mindenkinek, aki bízott és bízik bennem, segített nekem.”

Muhari Eszter:

“Ez pályafutásom talán legszebb eredménye, nagyszerű nap volt! Amikor a tavalyelőtti világbajnok, koreai Song kiesett az ágamról, akkor elhatároztam, hogy innen el kell jutnom a fináléig. Sikerült. Tudtam, hogy Moellhausen is egyéni világbajnok, és azt szintén, hogy éppen tőle kaptam ki a tavalyi GP-elődöntőmben. Mégsem jutott eszembe, hogy nem én nyerek. Ez az ezüst nagyon szépen csillog, pláne úgy, hogy egyedül Anna tudott legyőzni.”

Siklósi Gergely:

“A heidenheimi csapatsiker, és az olimpiai kvalifikáció tudatában egész másként álltam hozzá ehhez a versenyhez. Igazából aranyéremért jöttem, de Borel ellen ezúttal nem találtam fogást, és az ezüst is értékes eredmény. Nagyon szeretek itthon vívni, élveztem a remek hangulatot, és köszönöm a szurkolást. A céljaink egyértelműek: a párizsi olimpián sem adjunk majd ennél alább!”

Galéria – Siklósi Gergely

(fotók: Róth Tamás)

Koch Máté:

“Én is az aranyéremért jöttem, nagyon szerettem volna itthon nyerni. De Budapesten még érmet sem sikerült eddig nyernem, ráadásul Gergő ellen ezúttal nem találtam az ellenszert, úgyhogy örülök a bronzéremnek. Abban pedig osztom Gergő szavait, hogy Párizsban is a csúcsra törünk majd.”

Westend női párbajtőr Grand Prix, Sákovics József emlékverseny, BOK Sportcsarnok, 324 induló.
A legjobb 32 közé jutásért:

Kun-Brunner (svájci) 15:9
Muhari-Marzani (olasz) 15:8
Nagy B.-Epée (francia) 15:9
Gnám-Krieger (svájci) 11:15
Dékány-Santuccio (olasz) 7:15
Kardos-Kong (hongkongi) 9:15

A legjobb 16 közé jutásért:
Kun-Ehler (német) 15:13
Muhari-Vitalis (francia) 15:12
Nagy-Knapik-Miazga (lengyel) 15:14

Nyolcaddöntő:
Kun-Fiamingo (olasz) 15:8
Muhari-Tang (kínai) 15:9
Nagy-Louis Marie (francia) 12:15

Negyeddöntő:
Kun-Kirpu (észt) 15:14
Muhari-Louis Marie (francia) 15:10

Elődöntő:
Kun-Candassamy (francia) 15:11
Muhari-Moellhausen (brazil) 15:12

Döntő:
Kun-Muhari 15:11.

Végeredmény:
1. Kun Anna (edző: Plásztán Attila, válogatott edző: Somfai Péter)
2. Muhari Eszter (edző: László István, válogatott edző: Somfai Péter)
3. Marie-Florance Candassamy (francia) és Nathalie Moellhausen (brazil)
… 14. Nagy Blanka
… 47. Gnám Tamara
… 56. Dékány Kinga
… 63. Kardos Edina
… 69. Borsody Emma
… 81. Salamon Réka
… 108. Kálmán Gyöngyvér
… 115. Marschall Réka
… 123. Gachályi Gréta
… 125. Szilárd Anna
… 132. Kálmán Zille
… 137. Wimmer Dorina
… 150. Tóth Jázmin
… 160. Szarvas Rita
… 176. Nagy Emma
… 196. Horváth Lotti
… 202. Miskó Dorina
… 252. Réti Kamilla
… 283. Tarsoly Borbála
… 300. Fekete Bosziljka

Westend férfi párbajtőr Grand Prix, Kulcsár Győző emlékverseny, BOK Sportcsarnok, 394 induló.
A legjobb 32 közé jutásért:
 Koch-Lee (koreai) 15:10, Siklósi-R. Tulen (holland) 15:13,  Keszthelyi-Salm (észt) 15:11.

A legjobb 16 közé jutásért: Koch-Keszthelyi 15:9, Siklósi-Smoak (amerikai) 15:5.

Nyolcaddöntő: Koch-Gavalda (spanyol) 15:5, Siklósi-Yassen (egyiptomi) 15:12.

Negyeddöntő: Koch-M. Frazao (portugál) 15:13, Siklósi-Kano (japán) 11:10.

Elődöntő: Siklósi-Koch 15:7.

Döntő: Siklósi-Borel (francia) 11:15.

Végeredmény:
1. Yannick Borel (francia)
2. Siklósi Gergely (edző és válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás)
3. Koch Máté (edző: Boczkó Gábor, válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás)
… 27. Keszthelyi Zsombor
… 71. Bányai Zsombor
… 107. Kucsár Viktor
… 111. Csabai Máté
… 113. Kovács Gergely
… 115. Keresztes Ádám
… 121. Andrásfi Tibor és Fenyvesi Csaba
… 123. Bakos Bálint
… 135. Bartkó Levente
… 137. Somody Soma
… 145.Rédli András
… 190. Horváth Márk
… 204. Nagy Dávid
… 208. Dunay Máté
… 246. Buta Levente
… 263. Pelle Domonkos
… 271. Mestyanek Máté
… 275. Csere Bence
… 302. Balázs Bence
… 327. Kelemen Boldizsár
… 330. Kerényi Gábor
… 341. Gálik Balázs
… 357. Horváth Levente.

Fotók: Róth Tamás