Magyar érmek a budapesti WCT-versenyen

Magyar érmekkel zárult a Curling Világszövetség Budapesten rendezett nemzetközi WCT-versenye, ahol hét nemzet 16 párosa indult harcba a trófeáért és az összesítésben 5000 eurós pénzdíjért. A csütörtökön indult és vasárnap délután zárult verseny döntőjében a kétszeres világbajnok Palancsa Dorottya – Kiss Zsolt páros is bejutott, amely végül nagy csatában 6-5-re kikapott az orosz Anastasia Moskaleva – Alexander Eremin párostól.

A Magyar Curling Szövetség vasárnapi tájékoztatása szerint a magyar páros ugyan vereséggel kezdte a XII. Westbay Hungarian Opent, utána azonban javítani tudott és a lehető legjobbkor került formába. A vasárnap délelőtti elődöntőben legnagyobb hazai riválisát, a vb-ezüstérmes, a napokban Szocsiból bronzéremmel hazatérő Szekeres Ildikó – Nagy György párost győzte le. Mindezt úgy, hogy 3-8-as hátrányban is volt két enddel a vége előtt, ám végül extra-endet követően innen is fordítani tudott 9-8-ra. A döntőben is szoros volt a csata, ahol végül az utolsó end befejező köve döntött a nemzetközi mezőnyben is erősnek számító orosz páros javára. A győztes 1500 eurót, a döntőben alulmaradó magyar páros pedig 1000 eurót kapott az eredményhirdetésnél.

A bronzmérkőzést két magyar kettős játszotta egymással, ahol a február elején Svájcban rangos tornát nyerő Szekeres/Nagy páros végül 9-6-ra legyőzte a Dencső Blanka/Szabó Gergely duót. A budapesti verseny közvetlen felkészülési viadal volt az áprilisban megrendezésre kerülő norvégiai világbajnokság előtt, ahol a Budapesten is döntőt játszó, a közelmúltban pedig Pozsonyban WCT-versenyt nyerő Palancsa – Kiss páros képviseli majd a magyar színeket. A magyar páros ezt megelőzően még a skóciai WCT-versenyen élesítheti a formáját.

“Fontosnak tartottuk, hogy a WCT-versenyek hazai állomásán kiemelkedő szereplést nyújtsunk, ezzel is megmutatva, hogy a magyar mezőny továbbra is a világ élvonalának közelében van. Az alapszakaszban három igazán jó meccset játszhattunk két orosz és egy lengyel ellenféllel. Mivel az első számú orosz csapattól kikaptunk, így a csoport második helyén várhattuk a folytatást és a rájátszást. A döntőbe jutáshoz először a Szabó Enikő – Fóti Balázs duó legyőzésére volt szükség, majd a francia párossal vívtunk kiélezett csatát, így a vasárnap délelőttöt a négy között várhattuk. A Szekeres Ildikó – Nagy György páros elleni, már-már szokásosnak mondható rangadó igazán izgalmasra sikerült, hiszen 8-3-as állásról sikerült fordítanunk, pontos és precíz játékkal pedig megszerezni a győzelmet. A döntőben a már alapszakaszban is kiemelkedő teljesítményt nyújtó Eremin/Moskaleva párossal küzdhettünk és egy szintén kiélezett meccsen sajnos egyetlen ponttal alulmaradtunk, így megszerezve az ezüstérmet. A csapatunk szereplése kifejezetten jónak mondható, végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottunk, amihez szükség volt arra is, hogy ilyen jó minőségű jégen játszhattunk a verseny teljes ideje alatt. Úgy gondolom versenyről versenyre egyre jobb formában vagyunk, így bízunk a sikeres világbajnoki szereplésben.” – nyilatkozta Palancsa Dorottya a torna után.

A versenyen két kínai páros is indult, az ázsiai ország azonban bővebb küldöttséggel érkezett Budapestre. A következő két hétben hat kínai páros is Budapesten edzőtáborozik majd és a tervek szerint itt választják ki majd azt is, hogy közülük melyik indul az áprilisi norvégiai világbajnokságon. További információ a versenyről a www.hmdcc.hu linken olvashatóak, a részletes eredményke pedig az ALÁBBI LINKEN találhatóak.

A vegyes páros World Curling Tour 2018/19-es szezonjának további állomásai:

2019. március 21-24. Dumfries (Skócia)
2019. április 4-7. Riga (Lettország)
2019. április 20-27. Stavanger (Norvégia) – világbajnokság

 

fotó: Magyar Curling Szövetség