Marozsán Fábián újabb sikere Melbourne-ben – videó

Folytatódik a „Marozsán-show”, ugyanis magabiztos játékkal győzött és bejutott a harmadik fordulóba a Melbourne-ben zajló ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

A keddi kánikula után, szerdán kilátástalanul esett, szakadt az eső egészen délután egy óráig, és 15 fokkal hűvösebb lett az idő Melbourne-ben. Az Australian Open 4. napján ennek megfelelően csúszott a program a külső pályákon. Marozsán Fábiánra a 13-ason várt feladat: a 22. kiemelt Francisco Cerundolo ellen kellett győznie a 32 közé kerülésért. Egy női mérkőzéssel indult a program az ő pályájukon, így helyi idő szerint fél öt elött pár perccel kezdtek, addigra a nap is kisütött – számolt be honlapján a Magyar Tenisz Szövetség.

Cerundolo sportcsaládban nőtt fel, a papája is profi teniszező volt a 80-as években és a szülei akadémiáján kezdett játszani öt évesen, Buenos Airesben. Az egyik testvére szintén az ATP Touron játszik, a másik gyeplabdázik, és ifjúsági olimpiát nyert az argentin válogatott tagjaként. Fontos neki a tanulás, menedzsmentből szerzett diplomát a palermói egyetem online kurzusán. 2022-ben került be a top százba és tavaly már a legjobb húszat is elérte. Az Australian Opent úgy kezdte, hogy november óta nem nyert meccset, sorozatban négyszer kapott ki.

Jól indult a találkozó, az elős nyolc labdamenetből hetet a magyar nyert, előbb semmire hozta az adogatását, majd fogadóként volt 40:15-je. Nem jött össze a korai brék és az első szett nagyon kiegyenlített játékot hozott. Marozsán Fábián magabiztosan teniszezett adogatóként, remekül olvasta a játékot, csak az egyik fegyvere, a rövidítés nem működött elég hatékonyan a villámlábú argentin ellen. Labdája volt az 5:3-hoz, de a kimaradt lehetőség után nekünk kellett izgulni, mert Cerundolo jutott két fogadóelőnyhöz (4:4, 15:40). Jól koncentrált a legjobb magyar teniszező és lassan készülhettünk a rövidítésre, ami az addig látottak alapján a szokásosnál is nagyobb téttel bírt. A korai minibrék előny ugyan nem tartott ki, de szinte végig vezetett Marozsán Fábián és 6:4-nél kettő játszmalabdához jutott. Az elsőt, egy ásszal még hárította a dél-amerikai, de a másodiknál a magyar szervált és egy nyerő adogatással lezárta a szettet (7:6).

A feszültség akkor kezdett fokozódni, amikor a folytatásban Marozsán 5:2-re vezetett, de elsőre nem tudta befejezni a játszmát. Szerencsér duplabrékje volt, így 5:4-nél másodszor is adogathatott a szettért és megcsinálta (6:4).

Ekkor azért eszünkbe juthatott, hogy az argentin az első fordulóban, ötszettes csatában (3 óra 20 perc) győzött vasárnap és tegnap párosban is pályára lépett. Valószínűleg az utolsó fellángolása volt, mikor a harmadik játszma elején ő brékelt (0:2). Igazi fogást azonban nem talált a magyaron, mert Marozsán Fábián egyből javított és a végén kiütötte a hitehagyott Cerundolot (7:6, 6:4, 6:2).

Pályafutása során először jutott a legjobb 32 közé Grand Slam-versenyen, a 3. fordulóban, pénteken a 12. kiemelt Taylor Fritz ellen lép pályára Melbourne-ben.

Marozsán a magyar szövetség közösségi oldalán értékelte a mérkőzést:

Marozsán a szövetség közösségi oldalán azzal kezdte, hogy fontos mérkőzésen van túl:

Először nyertem Grand Slamen három szettben, kiemeltet vertem, és az ellenfelemnél jobban alkalmazkodtam a mai körülményekhez. Viszonylag sok bréklehetőséget nem tudtam kihasználni az első szettben, de megnyertem, ami mentálisan sokat számított a következő két játszmában, és egyre jobban játszottam. A nehéz decemberi felkészülés után egy győzelmet is simán aláírtam volna itt Melbourne-ben, de már kettőnél tartok

– jelentette ki, majd rátért a pénteki folytatásra:

Vágyom arra, hogy Fritz ellen játsszak egy nagy pályán, ahol ő biztosan komfortosabban fogja magát érezni, de én szeretem ezeket a szituációkat, megpróbálok felnőni a feladathoz, és ha van esélyem, akkor nyerni

– fűzte hozzá.

Marozsán edzője, Balázs György az M1 aktuális csatornának elmondta, tanítványa a diadal után először a szurkolóknak köszönte meg a támogatást, majd rögtön doppingtesztre ment.

Még nem sokat tudtunk beszélni, de nagyon boldogok vagyunk. Egyikünk szerint sem ez volt az élete meccse, sajnos sokat hibázott, pedig nagyszerű edzéseken vagyunk túl. De ha valaki nem igazán jó játékkal tud nyerni a világranglista 21. helyezettje ellen, az nagy teljesítmény. Fejben végig erős volt, és nagyon akarta ezt a meccset

– közölte a tréner.

Balázs György a győzelem hátteréről elárulta, reggel már kimentek a teniszközpontba, de a keddi 40 fok után szakadt az eső, és lassan indult a program. A folytatásban viszont már Fritzre koncentrálnak, aki kicsit hasonló ellenfél lesz, mint Cerundolo.

Jobbkezes, kétkezes fonákot üt, meghúzza a labdákat, úgyhogy hasonló lehet a játék kinézete. Visszanézzük majd pár mérkőzését, emellett jóban vagyunk több játékossal is, akiktől szinték tudunk tájékozódni, például Ben Sheltonnal vagy Roberto Bautista Aguttal is szoktunk beszélgetni

– tette hozzá.

A mérkőzés összefoglalója:

Eredmény:

2. forduló (a 32 közé jutásért):
Marozsán Fábián-Francisco Cerundolo (argentin, 22.) 7:6 (7-5), 6:4, 6:2

 

fotó: Magyar Tenisz Szövetség / facebook.com/huntennis