Michelisz Norbert negyedik lett a nyitó futamban Kínában

A fordított rajtrács kilencedik helyéről indulva Michelisz Norbert negyedik lett az extrém esős körülmények között megrendezett ningbói nyitófutamon. Ezzel tovább csökkent a hátránya a bajnokságban.

A népszerű versenyző hivatalos honlapjának beszámolója szerint már a szombati időmérőn gondot okozott a nagy esőzés Kínában, a tesztbalesete miatt távolmaradó vb-éllovas Tiago Monteiro helyére a Hondába beugró Gabriele Tarquini ki is csúszott a Q3-as gyors körén. Vasárnapra még intenzívebb eső zúdult a vadonatúj ningbói pályára, és sokaknak eszébe jutott a 2014-es slovakiaringi verseny, amelyen hasonló körülmények között az első futam jelentős része a safety car mögött telt, a másodikat pedig biztonsági okból törölték is.

A kínai nyitófutamon is a pilóták épsége volt a legfőbb szempont, ezért a biztonsági autó mögül rajtolt el a mezőny, azaz nem lehetett előzni. Mivel nagy mennyiségű víz állt a pályán, félő volt, hogy az autók a kanyarokban megúsznak, ami rendkívül balesetveszélyes. Három körön keresztül ment a mezőny a safety car mögött, hogy felmérjék a körülményeket.

A negyedik körben indult el az igazi verseny, Michelisz Norbert a fordított rajtrács miatt a kilencedik helyről indult, de hamar megelőzte a vb-pontversenyben előtte álló volvós Thed Björköt, és feljött nyolcadiknak. Az autók nehézkesen, csúszkálva haladtak a nehéz körülmények között. Hat kör után két Volvo kiállt a versenyből, Girolami, valamint Björk is – utóbbi Bennanival ment össze, akinek véget ért a futama. A hetedik körben pedig Tom Chilton és Rob Huff ütközött össze.

Michelisz Norbertet közben csapattársa, Tarquini az előzetesen megbeszélt taktika szerint maga elé engedte, és ezzel a magyar versenyző feljött már az ötödik helyre, amikor ismét beküldték a biztonsági autót. A tizedik körben indult újra a verseny, és a tizenharmadikban a két Honda megelőzte a Citroënt vezető John Filippit, és Michelisz már a negyedik pozícióban haladt. Itt is intették le a 15 kör leteltével.

Mivel a vb-pontversenyben Michelisz előtt álló Monteiro és Björk sem szerzett pontot, a magyar versenyző viszont a kilencedik helyről rajtolva is végül tizenkettőt gyűjtött, ismét jelentősen csökkent a hátránya. A főfutam előtt így áll az első három helyezett a bajnokságban: 1. Monteiro 200 pont, 2. Björk 191, 3. Michelisz 187. A Honda magyarjának hátránya még 29 pont volt az első helyezetthez képest a versenyhétvége kezdete előtt.

A főfutam a tervek szerint 10:30-kor kezdődik, amelyen Michelisz Norbert az időmérőn kivívott második helyről rajtol.

A nyitófutam végeredménye:

fotó: michelisz.hu