Mindennapi mozgásra csábítják hazánk szenior korú lakosságát – vieó

A mindennapi mozgásra buzdítja az ország szenior korosztályát is a Magyar Szabadidősport Szövetség (MASPORT).

A szövetség egy nemzetközi program keretében német, horvát és szerb szabadidősport szervezetekkel közösen alkotta meg azt a hiánypótló online kiadványt és edzésvideót, amelyek a szépkorúak mindennapi, egészségfejlesztő testmozgását segíti, és amely mostantól bárki számára elérhető.

A rendszeres testmozgás és a sport jótékony hatással van az egészségre, ennek ellenére a legfrissebb kutatások szerint az európaiak, különösen időskorban nem mozognak eleget. A MASPORT nemrégiben lezárult Szeniorsport határokon átívelő népszerűsítése elnevezésű Erasmus+ projektje arra kereste a választ, hogy miként lehetne hatékonyabban megszólítani és megmozgatni a szépkorú lakosságot.

A program keretében a szövetség német, horvát és szerb szabadidősport szervezetekkel dolgozott együtt; meglátogatták egymás időskorúakat célzó sporteseményeit, megosztották tapasztalataikat, majd elkészítettek egy összegfoglaló kiadványt és videót a szépkor aktív lehetőségeiről.

Czene Attila, a MASPORT elnöke szerint soha nem késő elkezdeni a mozgást:

„Azon dolgozunk, hogy sokkal nagyobb figyelmet kapjon a szépkorú korosztály fitten tartása. Kevesen ismerik fel, de a rendszeres mozgás már kis mértékben is jelentősen javíthatja életminőségünket és az általános hangulatunkat. Itthon is több millió ember mentális és fizikai jólléte a tét, akik nem mindegy, hogy milyen állapotban élik meg az időskort. Úgy gondolom, hogy egy hiánypótló kiadvány és videó készült, hiszen nagyon közérthetően mutatja be az időseknek ajánlott legjobb gyakorlatokat. Bízunk benne, hogy sok nappaliba jut el az üzenetünk. Legyen a mozgás a szépkorúak új slágere!” 

videóban és a hozzá kapcsolódó online kiadványban 6 egészségfejlesztő terület mentén ismerhetünk meg gyakorlatokat: Állóképesség, Mozgáskoordináció, Egyensúly, Erő, Mozgásterjedelem és Agytorna.

Az egyes területek jelentőségét Kovács Kriszta szenior tréner magyarázza el könnyen átélhető hétköznapi példákkal, két kollégája pedig be is mutatja az ajánlott mozgásformákat. A fokozatosság szépkorban természetesen különösen fontos, az erőfeszítések szintjét pedig fittségi állapothoz kell igazítani.

A MASPORT nemzetközi szenior projektje ugyan lezárult, de a szövetség a továbbiakban is aktívan segíti ezt a korosztályt a Mozgásélmény Szenioroknak programmal, amely az egész év során rendszeres online videótréningeket kínál négy profi oktató segítségével. Aki pedig inkább offline keresné meg a számára megfelelő mozgásformát, annak mindenképp érdemes lesz kilátogatnia júniusban a Szépkorúak Sportfesztiválja rendezvényre.

 

Bővebben a MASPORT-ról: www.masport.hu  

További információk a projektről: www.sportforseniors.com