Módosulhat a sporttörvény

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár expozéjában azt mondta: a kormány továbbra is elkötelezett a sport támogatása mellett – számolt be kedd este az MTI.

A módosítás jelentős újításokat tesz lehetővé a magyar sportéletben – hangoztatta. Kifejtette: alapvető cél, hogy elősegítsék a sportcélú állami támogatások minél szélesebb körű felhasználását, hogy kiegészítsék a sportszervezetekre vonatkozó szabályozásokat, valamint pontosítsák a sporteseményekre vonatkozó biztonsági követelményeket.

A módosítás bevezetné a regisztrált szabadidő-sportoló státuszt, akik később állami kedvezmények igénybe vételére válhatnak jogosulttá, tartalmazza a hivatásos sportoló foglalkoztatási lehetőségének bővítését, az országos sportági szakszövetségek jogállás-feltételeinek és bírósági bejegyzése szabályainak pontosítását – mondta.

Kitér továbbá a látvány csapatsportok támogatásával összefüggő feladatok és hatáskörök módosítására, a sportrendezvények biztonságára vonatkozó intézkedésekre, az olimpiai járadékra vonatkozó szabályokra, valamint a kiemelt sportesemények rendezésével összefüggő kormányzati szereplők megjelenítésére.

Tartalmazza a személyes adatok megjelenítésének rendjét, ideértve az adatvédelmi rendszerekre vonatkozó feladatokat, az olimpiai és paralimpiai események és a sportakadémiák fogalmának tisztázását – közölte Szabó Tünde.

A javaslat fontos részének nevezte a sportversenyek tiltott befolyásolása ellen nemzeti és nemzetközi együttműködéssel, nemzeti platformmal kapcsolatos feladatok meghatározása.

Az államtitkár hozzátette: kiterjesztik a kamerás megfigyelést, így arra a sportrendezvények biztonságáról szóló kormányrendelet hatálya alá nem tartozó sportrendezvények esetén is lehetőség lesz.

Fidesz: fontos javaslat a sport szempontjából

Simon Róbert, a Fidesz vezérszónoka kiemelte, hogy a regisztrált szabadidő-sportolók állami kedvezmények igénybe vételére válnak jogosulttá. Módosulhat az amatőr sportolók szerződése, és a hivatásos sportolók foglalkoztatási lehetősége is bővül.

A célok közül kiemelte a doppingellenes szabályozás megváltoztatását, és azt, hogy a sportolók a fair play szellemében egyenlő feltételek mellett versenyezhessenek egymással.

A sportrendezvények biztonságát érintően pontosítások, kiegészítések szerepelnek a javaslatban – tette hozzá.

Jobbik: kritikai észrevételek a javaslatról

Szilágyi György, a Jobbik vezérszónoka arról, hogy a módosító javaslat bevezetné a regisztrált szabadidő-sportoló kategóriát, kiemelte: az különbözteti meg a jelenlegi szabályozástól, hogy az érintett önkéntesen regisztrál a nemzeti sportregisztrációs rendszerben, amelyet elavult, használhatatlan rendszernek nevezett.

Szerinte félő, hogy valami van a háttérben. Felvetette, hogy nem a Garancsi István elnökölte természetjáró szövetséget hozzák-e kedvező helyzetbe. Adatkezelési aggályait hangoztatta, és azt mondta: a szervezeti keretek a mostani szabályozás alapján is adottak a szabadidő-sportok támogatásához, az új státusz háttere tisztázatlan.

A versenyengedélyek formai és tartalmi meghatározását a jövőben mi írja elő? – tette fel a kérdést.

Arról, hogy a sportszövetség jogosult lenne a sportoló képmásának használatára, azt mondta: a módosítás ellentétes a jelenlegi Ptk. szabályozással, nem elfogadható.

A sportakadémia bevezetéséről azt mondta: keveredne az amatőr és a profi sport, az állami és az üzleti szerepvállalás. A kormány a számára kedves sportágaknak és személyeknek ellenőrizetlenül juttathatna forrásokat – vélte.

Arra is kíváncsi volt, hogy ha Budapest Európa sportfővárosa lesz, várható-e még további sporttörvény-módosítás.

KDNP: igen a javaslatra

Földi László, a KDNP vezérszónoka kiemelte azokat a fejlesztéseket, amelyek az elmúlt években megvalósultak, és a jövőben várhatóak, hogy még több európai szintű, illetve világversenyt tudjanak Magyarországon rendezni.

Ugrásszerűen megnőtt a sportoló fiatalok száma, nemcsak a csapatsportágakban, hanem egyéb sportágakban is. Az a kormányzati cél, hogy a magyar sportoló nemzetté váljon, egyre inkább megvalósul – vélte, hozzátéve: az ehhez vezető út jó.

A KDNP-s politikus kulcskérdésnek nevezte, hogy a kormány sikerágazatként tekint a sportra.

Ha a fiatalok egyre többen használják a létesítményeket, sokkal egészségesebbek lesznek, ami hosszú távon befolyásolja a gazdaságot is – jegyezte meg.

MSZP: meglepő a javaslat iránya és terjedelme

Varga László, az MSZP vezérszónoka felidézte, hogy két éve fogadták el a sporttörvény átfogó módosítását. Ennek fényében a javaslat iránya és terjedelme meglepő – jegyezte meg.

A sporttörvényt nagyon sokat módosította az Országgyűlés, minden volt már, és annak az ellenkezője is – mondta az ellenzéki politikus

Kitért arra, hogy a két évvel ezelőtti módosítás lefejezte a Magyar Olimpiai Bizottságot, és gyökeresen más irányt vett azóta a hazai sportélet.

Az, hogy nagy költségvetési forrásokat fordítanak a területre, nem kegy, hanem hatalmas felelősség, hogy olyan fejlesztések valósuljanak meg, amelyekre valóban igény van, és mindenki számára elérhetővé tegyék a létesítmények használatát – tette hozzá.

Több tornateremre, és kevesebb élettel meg nem töltött luxusberuházásra van szükség – jegyezte meg.

A regisztrált szabadidő-sportoló kategóriával összefüggésben szintén felvetette, hogy Garancsi Istvánnak van-e hozzá köze. Úgy fogalmazott: meglátják, mi sül ki ebből, nem világos, mi szükség van rá.

Szerinte a támogatások odaítélésekor a nézőszámra is tekintettel kellene lenni.

A kormány által épített létesítmények jelentős részére valódi társadalmi igény nem volt, azok nem telnek meg – mondta Varga László.

A sportrendezvények biztonságára vonatkozó javaslatról rengeteget tárgyaltak, a problémákat sikerült megoldani, nem nagyon járnak az emberek ilyen rendezvényekre, így biztonsági problémák sincsenek – vélte.

DK: több pénzt kellene a tömegsportra fordítani

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció vezérszónoka kiemelte: nagyon sok pénz áramlott a sportra, de nem mindenki gondolj, hogy ezt a pénzt a sportra kellett volna fordítani. Példaként hozta a tenisz- és az ökölvívó-szövetséget.

Ugye nem építenek 20 ezres kézilabda-csarnokot? – tette fel a kérdést. Szerinte ez elképesztő pazarlás lenne egy olyan országban, ahol kórházi fertőzésekben nagyon sokan halnak meg egy évente.

A tömegsport támogatására több pénzt kellene fordítani. Még több gyermeket kellene a sportolásba bevonni – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy “sok a luxusberuházás”, és a stadionokba a közönség nehezen jut be a regisztrációk miatt.

Fontos lenne a tao-pénzek átláthatósága is, sokakat zavar, hogy a támogatást sportlétesítmények fenntartására is lehet majd fordítani – jegyezte meg.

Képviselői hozzászólások

Kósa Lajos (Fidesz) arról beszélt, hogy ellenzi a pirotechnikai eszközök használatát a stadionokban, mert veszélyesnek tartja.

Hozzátette: szerinte az elhangzottakból az derül ki, hogy a sportakadémiai rendszert a kritizáló képviselő nem nagyon érti. A tervezett rendszer nagyon különbözik attól, amit egy átlag sportszervezet tud – rögzítette. A kormánypárti politikus kiállt a tao-támogatások megnyitása mellett.

Szilágyi György (Jobbik) azt mondta, nem tudja követni Kósa Lajos logikáját. Hozzátette: előbb elkezdték építeni a stadionokat, létesítményeket, aztán keresték az üzemeltetőket, az üzemeltetéshez a forrásokat. Most pedig a tao-ból kell ezeket pótolni, ami közpénz – hangoztatta.

Államtitkári zárszó

Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár zárszavában azt mondta: a kormány támogatja a sportot. A győzelem közös nevezőre hoz, nemzeti egységet teremt. Az a feladat, hogy ezt az erőforrást kihasználják és még inkább a társadalom szolgálatába állítsák – vélekedett.

Az ellenzéki kritikákra reagálva közölte: javasolja, ne csak a sportsikereknél legyenek “közösen, ott”, hanem próbáljanak együtt dolgozni. A módosító javaslatokat várják, át fogják tekinteni, meg fogják vizsgálni. Jelezte: idén további sporttörvény módosítására nem készülnek.

Hiszik, hogy minden egyes forint amit a sportra fordítanak a nemzet építését, a gyermekek fejlődését szolgálja – fogalmazott, és szintén hangsúlyozta: a szabadidős sport támogatása kiemelten fontos.

(MTI)

fotó: MTI/Máthé Zoltán