Németország jutott a Davis-kupa Világdöntőjébe

Az Alexander Zverev nélkül kiálló németek a szombati páros győzelemmel és Jan-Lenard Struff Valkusz Máté elleni magabiztos sikerével kvalifikálta magát a Davis-kupa őszi Világdöntőjébe, így Magyarország az előző két kiíráshoz hasonlóan szeptemberben ismét a Világdöntő-selejtezőjébe jutásért játszhat.

Az elmúlt három Világdöntő-selejtezős összecsapáshoz hasonlóan ezúttal is 1:1-es állásról kezdődött a Magyarország-Németország Davis-kupa mérkőzés második napja Tatabányán.

A csütörtöki sorsolásnak megfelelően a Marozsán Fábián, Valkusz Máté páros kezdte a szombati programot, az eredetileg kijelölt Kevin Krawietz, Tim Puetz kettős ellen. Az első magyar bréklabdára egészen a hetedik játékig kellett várni, 1:5-ös állásnál kétszer is eljutott fogadóelőnyig, a másodikat már érvényesíteni tudta, így az alkalmi „ValMar” páros 2:5-re szépített, Marozsán első sikeres adogatójátékával pedig még tovább zárkózott. A későn ébredő magyarok ellen a németek 5:3-nál kiszerválták a szettet, egy lépéssel közelebb kerülve a párharcon belüli vezetéshez.

A második szett 4:3-as német vezetésig magyar fogadópont nélkül csordogált, ám a legnehezebb pillanatok csak 4:4-nél következtek, amikor Marozsánnak kellett breaklabdát hárítania. A közönség hatalmas ovációja mellett 6:5-nél felcsillant a remény, hogy fogadóként meglepje a németeket, de két labdánál közelebb nem került a szett megnyeréséhez, tiebreak döntött a játszma sorsáról. A rövidítés a párharc pénteki nyitó találkozójához, a Marozsán-Koepfer mérkőzéshez hasonlóan ezúttal sem hozott szerencsét, miután rögtön minibrékhátrányba került a magyar duó, amelyet 7-3-ra elveszített, így nagyon nehéz helyzetbe került a magyar Davis-kupa csapat… Az elmúlt két évben lejátszott Világdöntő-selejtezőn 2-1-re vezetett a magyar válogatott három mérkőzést követően, ám mindkét alkalommal elveszítette a párharcot. Akkor még abban reménykedhettünk, hogy ezúttal hátrányból sikerül fordítania Nagy Zoltán csapatának.

A negyedik mérkőzés előtt az elmúlt évek egyik legsikeresebb magyar Davis-kupa játékosa, a 35 esztendős Balázs Attila ünnepélyes keretek között jelentette be a visszavonulását, aki pályafutása csúcsán (2020 márciusában) a 76. helyen is állt az ATP-világranglistán.

Nagy Zoltán szövetségi kapitány a párost követő 30 perces szünetben cserélt: ezen a hétvégén kevésbé jó formában játszó Marozsán Fábián helyett a januári Ausztrál Nyílt Teniszbajnokságon pályafutása során első alkalommal Grand Slam-főtáblára jutó, korábbi junior világelső Valkusz Mátét (világranglista-213.) cserélte be, aki az első számú német Jan-Lenard Struff (24.) ellen próbált szerencsét, aki pénteken csalódottan távozhatott a Tatabányai Multifunkcionális Sportcsarnokból, miután két szettben kikapott a fantasztikusan teniszező Fucsovics Mártontól.

Az esélytelenek nyugalmával pályára lépő Valkusz 3:2-ig tartotta a lépést Struffal, aki a játékrész második felében 6:3-ra elvitte az első játszmát. A második szett elején rögtön breakváltással kezdtek a felek, majd 2:2-nél sorozatban két kettős hibát ütve elbukta az adogatását. A német szett és breakelőnyben egyre magabiztosabban teniszezett, két játékkal később ismét elvette ellenfele szerváját, így 5:2-nél már a mérkőzés megnyeréséért adogathatott. Struff az első adandó alkalommal pontot is tett a találkozó, egyben a két napos összecsapás végére. Magyarország szeptemberben osztályozót játszhat a Világcsoport I. divízió győztesének valamelyikével, míg a németek ősszel a Világdöntőben lesznek érdekeltek.

Bár úgy tűnt, hogy nem játsszák le az ötödik mérkőzést, végül mindkét kapitány belement a már eldőlt párharc folytatásába. Nagy Zoltán a Davis-kupa specialista Piros Zsombort, míg Michael Kohlmann Kevin Krawietzot küldte pályára a már félig kiürült Tatabányai Multifunkcionális Sportcsarnokban, aki ebben a sorozatban mindeddig sosem játszott egyesben.

A világranglista-129., Davis-kupa specialista Piros két szettben 7:6, 6:3-ra legyőzte a németek párosspecialistáját, így talán kevésbé rossz szájízzel hagyhatta el a a tatabányai létesítményt a maradék „nézősereg”.

Eredmények:

Davis-Kupa, Világdöntő,selejtező, Tatabánya:
Magyarország – Németország 2-3

Szombati eredmények:
Marozsán Fábián, Valkusz Máté – Kevin Krawietz, Tim Puetz 3:6, 6:7
Valkusz Máté – Jan-Lenard Struff 3:6, 2:6
Piros Zsombor – Kevin Krawietz 7:6, 6:3

Pénteki eredmények:

Marozsán Fábián – Dominik Koepfer 2:6, 6:7
Fucsovics Márton – Jan-Lennard Struff 6:3, 7:5

fotó: Magyar Tenisz Szövetség / facebook.com/huntennis