Öt kategóriában 13 díjazott a MOB Fair Play-díjátadóján

A Magyar Olimpiai Bizottság fair play bizottsága május 14-én tartotta éves díjátadó gáláját a Danubius Hotel Héliában, ahol a magyar sport- és művészeti élet 13 személyiségét, illetve csapatát jutalmazta fair play-díjjal hétfő esti gáláján. A résztvevőket Kamuti Jenő fair play-elnök, Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke, Gyurta Dániel, a NOB tagja és Sárfalvi Péter helyettes államtitkár is köszöntötte.

A Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapjának beszámolója szerint a Magyar Fair Play Bizottságot 1967-ben alapították. Az újonnan alakult bizottság elnöke Kerezsi Endre, a Testnevelési Főiskola tanszékvezető tanára volt, mellette Boros Ottó, sokszoros olimpiai és Európa-bajnok vízilabdázó, Körmöczy Zsuzsa, örökös magyar bajnok teniszező, Moldova György író, Parti János, többszörös olimpiai bajnok és világbajnok kajakozó, illetve Rajcsányi Károly és Vető József újságírók alkották a tagokat.

A jelenlegi elnök dr. Kamuti Jenő, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes vívó, mellette Deregán Gábor főtitkár, dr. Cserháti László, dr. Farkas Péter, Gór-Sebestyén Júlia, Gém Zoltán, Kő András, Makray Katalin, Medvegy Iván és Mizsér Attila tagjai a MOB tagbizottságának.

A Magyar Fair Play Bizottság hat különböző kategóriában hirdetett pályázatot, amire január 15-ig több mint harminc jelölés érkezett. A bizottság végül a márciusi ülésén bírálta el a beadott jelöléseket, és végül öt kategóriában – fair play életműdíj, fair play cselekedet, ’a sport szolgálatában’, a fair play eszméjének népszerűsítése, illetve művészet/tudomány – ítélt oda elismeréseket.

MOB_Fair_Play_dijatado14_Kamuti_Jeno_Rothfotok_2018_sportmenu

Nagy öröm számomra, számunkra, hogy ismét ünnepelhetjük azokat a sportolókat, edzőket, sportvezetőket, tudományos kutatókat, akik kiemelkedően, a fair play szellemiségét tükrözően versenyeztek, vagy életük során mindig úgy viselkedtek és segítették a sportolókat. Jacques Rogge, a NOB korábbi elnöke a következőket mondta megnyitó beszédeiben: “Fair play nélkül a sport elveszíti igazi értékét: az örömteli játékot, egymás tiszteletét, és show biznisszé válik, annak negatív tulajdonságait felvonultatva.” Ez a tendencia sajnos folytatódik. Ennek ellenére örömmel tapasztaljuk, hogy a ma este kitüntetésre kerülő sportolók, vezetők és újságírók ez ellen küzdenek több-kevesebb sikerrel. A játék közben sokszor kerülünk válaszút elé. József Attila, koszorús költőnk “Két hexameterében” így válaszolt: Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis! Mért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis. Én úgy vélem, és veletek együtt biztos vagyok benne, hogy érdemes a fair play szellemében versenyezni és élni, mert ez teszi a sportolót boldoggá, hasonlóan számomra, mint orvost, amikor a betegeket gyógyítom. Ti is gyógyítotok, a testtel együtt a lelket is. A fair play filozófiájának viselése erre tanít, és erre lehettek büszkék. Gratulálok a kitüntetetteknek!” – írta köszöntőjében dr. Kamuti Jenő.

Öröm és megtiszteltetés természetesen, hogy ma ezen a Fair Play Gálán itt lehetek, és büszke vagyok arra, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság saját függetlensége óta, azaz 1989 óta ad szó szerint is otthont a fair play-mozgalomnak. Egy ideig csak itthon, de dr. Kamuti Jenő Nemzetközi Fair Play bizottság elnökévé választása óta a nemzetközi fair play mozgalomnak is” – mondta köszöntő beszédében Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke.

MOB_Fair_Play_dijatado09_Kulcsar_Krisztian__Rothfotok_2018_sportmenu

A sport, a fair play igen is csodákra képes. Nem is olyan régen, Phjongcshangban lehettünk tanúi annak, hogy a két Korea közös zászló alatt vonult fel, és közös zászló alatt versenyzett. Mára már továbbfejlődött ez a folyamat, amiben meggyőződésem szerint a sport tette meg az első lépést” – tette hozzá.

MOB_Fair_Play_dijatado10_Sarfalvi_Peter__Rothfotok_2018_sportmenu

A gálán részt vett Sárfalvi Péter nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, korábbi világ- és Európa-bajnok öttusázó, aki beszédében kiemelte a fair play fontosságát, és külön kihangsúlyozva mentorát, az idei eseményen ’a sport szolgálatában’ trófeával díjazott Pécsi Gábort is.

Mellette beszédet mondott a NOB-tag, olimpiai- világ- és Európa-bajnok úszó, Gyurta Dániel, aki 5 évvel ezelőtt nemzetközi fair play-díjban részesült, miután a londoni olimpiai bajnoki győzelme után elvitte aranyérmének másolatát a 2012 tavaszán tragikus hirtelenséggel elhunyt norvég mellúszó, Alexander Dale Oen családjának.

Én a fair play-el először a 2008-as pekingi olimpia döntőjében találkoztam, amikor is egy ausztrál versenyzőnek elszakadt a szemüveggumija pont a rajt előtt másfél perccel. Mellette állt egy kanadai versenyző, és elővett egy tartalék szemüveget, amit odaadott az ausztrál versenyzőnek, aki végül ezüstéremmel zárta a döntőt. A kanadai versenyző pedig pont a dobogóról lecsúszva a negyedik helyen végzett. Én utána számtalanszor beszéltem a kanadai versenyzővel, és kérdeztem, hogy miért döntött így, hogy a legnagyobb ellenfelének adja a tartalék szemüvegét. Ő erre csak annyit felelt, hogy ez a sport, ez az alázat, erre tanított meg bennünket az a számtalan hosszú év, amikor is készültünk a versenyekre, és egyáltalán nem bánja azt a tettet, hogy ő emiatt maradt le a dobogóról” – mondta Gyurta.

MOB_Fair_Play_dijatado37_Gyurta_Daniel_Rothfotok_2018_sportmenu

Mint fair play-díjas versenyző, számomra is hatalmas megtiszteltetés volt kint Párizsban állni Jenő bácsival, akitől átvehettem ezt a nemzetközi elismerést, még akkor is, ha az én díjam egy tragédiához köthető. Sajnos egy barátom és versenyzőtársam szinte napra pontosan hat évvel ezelőtt hunyt el. Mi megbeszéltük azt, a londoni olimpia előtt egy évvel a világbajnokságon, hogy Londonban ő fogja megnyerni a 100 métert, én pedig a 200-at. Összecsaptuk a kezünket, és aztán rá fél évre sajnos tragédia történt. Ezért is döntöttem úgy, hogy ha nekem sikerül, akkor az érmemnek a másolatát szeretném elküldeni a barátom családjának. Azt gondolom, hogy akkor is, ha azt mondom, hogy bár ne kellett volna fair play díjasnak lennem, hogyha már így alakult, akkor azt érzem, hogy az olimpiai győzelmem megkoronázását jelenti ez a díj, amit nagyon köszönök” – zárta gondolatait az olimpiai bajnok úszó.

A gálán külön köszöntötték Sebestyén Júlia Európa-bajnok műkorcsolyázót, aki az esemény napján töltötte be a 37. születésnapját. Ő a Magyar Fair Play Bizottság tagjaként, laudálóként vett részt. Rajta kívül a jelenlegi bizottság számos tagja vett még részt díjazóként, illetve laudálóként, de olyan kiváló sportolók is mondtak méltató beszédet, mint Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó.

Művészet/tudomány kategóriában trófeát kapott dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke, és Béres Klára, a cég kommunikációs igazgatója. A Béres brand évtizedek óta összefonódott a MOB-bal, a cég immáron hat olimpiai ciklus óta támogatja a szervezetet. Külön meg kell említeni, hogy a cég alapítója, a Béres Csepp feltalálója, id. Béres József 1995-ben, 75 éves korában már részesült fair play-díjban.

MOB_Fair_Play_dijatado58_csoportkep_Rothfotok_2018_sportmenu

A 13 díjazott mellett elnöki speciális diplomát kapott Oláh Bence, a phjoncshangi olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolya váltó tartalék versenyzője, aki nagyszerű sportemberként és teljes értékű tagként támogatta társait az olimpiai felkészülés és a versenyek alatt, orvosi tanulmányai mellett.

A díjazottak közül Péni István sportlövő tengerentúli versenyzés, míg dr. Takács Ferenc professzor betegség miatt nem tudott jelen lenni az eseményen, utóbbi helyett fia vette át az elismerést.

Díjazottak:

Kategória: Fair Play cselekedet

Díjazott: Péni István, sportlövő (DIPLOMA)

Az Új-Delhiben rendezett Világkupa döntőn különösen sportszerű cselekedete volt Péni István sportlövőnek 2017. október 29-én. A reggel 9 órakor kezdődő alapverseny előtt egyik legnagyobb riválisa a cseh Filip Nepejchal nagy bajba került, mert fegyverének diopter rögzítő csavarja elveszett. Ezzel döntőbe jutásnak lehetősége gyakorlatilag a minimálisra csökkent.

Péni István érzékelte, hogy gondjuk van és azonnal kisegítette a cseh versenyzőt. Megszakította a bemelegítést és hosszas kutatás után a fegyvercsomagjában talált csavart a sporttársa részére átadta. Ezt követően mindketten a döntőbe jutottak, ahol Filip második, István a harmadik helyen végzett!

A verseny után a cseh sportoló és edzője hosszasan hálálkodtak a segítségért, hiszen ezzel Filip élete legjobb eredményét érte el.

A fiatal magyar sportlövő sportszerűségből is jelesre vizsgázott. Nemcsak eredményével, hanem sportszerűségével is dicsőséget szerzett hazánknak.

Kategória: Fair Play cselekedet

Díjazott: Knoch Viktor, rövidpályás gyorskorcsolyázó (TRÓFEA)

MOB_Fair_Play_dijatado27_Knoch_Viktor_Rothfotok_2018_sportmenu

2017 november 10.-én az olimpiai kvalifikációs versenysorozat 3. állomásán Shanghaiban Knoch Viktor az 500 méter előfutamában, önhibáján kívül, ütközött egy dél-koreai versenyzővel, amely során olyan súlyos, mély vágási sérülést szenvedett a hátán, amely 30 perces sebész orvosi beavatkozást igényelt. A beavatkozás során több öltéssel varrták össze a hátát. Másnap a sérülés és annak kapcsán esetlegesen fellépő komplikációk veszélye ellenére önként jelentkezett a férfi váltóban való szereplésre. Felmérte, hogy az olimpiára történő kijutás a tét, és tudta, hogy a csapatnak szüksége van rá, hogy a legütőképesebb felállásban vehessék fel a harcot az ellenfelekkel. A váltóverseny során be is igazolódott, hogy szükség volt rá, hiszen a legerősebb külföldi csapatokat felvonultató olimpiai kvalifikációs váltóverseny futamából csapatunk továbbjutott az elődöntőbe, és így bekerültünk a legjobb 8 közé. Knoch Viktor kiemelkedő fair play cselekedete meghatározó jelentőségű volt a Phjonghcsangban megrendezendő XXIII. téli olimpiai játékokra történő kijutásunk szempontjából.  

Kategória: Fair Play cselekedet

Díjazott: Pavuk Tíra, atléta (DIPLOMA)

MOB_Fair_Play_dijatado29_Rothfotok_2018_sportmenu

2017. július 20-23. között az olaszországi Grosettóban megrendezett junior atlétikai Európa-bajnokságon a nők 3000 méteres gátfutásának döntőjébe két magyar versenyző kvalifikálta magát a versenyszám selejtezőjéből: az európai ranglistát vezető Tóth Lili Anna (DOVASE), valamint a Békéscsabai AC ifjúsági Európa-bajnoki ezüstérmes atlétája, Pavuk Tíra. A várakozásoknak megfelelően a versenyszám esélyese, Anna vezette a döntő mezőnyét, amikor a harmadik kör elején egy akadály felett történő áthaladás során megbotlott és hatalmasat esett. Honfitársa, a selejtezők során egyéni csúcsot futó Tíra, nem foglalkozva a versennyel, megállt, és megpróbálta felsegíteni a társát, aki súlyos sérülései miatt, sajnos, nem tudta folytatni a versenyt. Az esetet követően Tíra folytatta a döntőt, és nézők vastapsától kísérve – egy versenyzőt megelőzve – végül a 12. helyen fejezte be a kontinensviadal döntőjét.

Kategória: Fair Play cselekedet (DIPLOMA)

Díjazott: Magyar Curling Válogatott /Ézsöl Gábor, Fóti Balázs, Kalocsay Ottó Dániel, Riesz Gábor, Varga Balázs, edző: Kiss Bálint/

MOB_Fair_Play_dijatado30_Rothfotok_2018_sportmenu

A 2017-es novemberi csapat Eb nyitómeccsén az angol válogatott ellen 6:4-es vezetésnél a 8. endben az angol csapat befejező játékosának utolsó dobása előtt a magyar válogatottnak 3 jobb köve volt a házban. Az angol csapat célja az volt, hogy egy dupla kiütéssel 1 kőre minimalizálja a veszteségét, mert, ha hármat ír a magyar csapat, 9:4-es állásnál eldől a mérkőzés. A dobásnál a kőelengedés szabályosságát a köveken elhelyezett LED-villogók jelzik, ha pirosan villognak az elengedési vonal után, azt jelenti, hogy nem engedte el időben a kő fogantyúját a dobó játékos és ki kell venni a játékból a követ. Az angol befejező játékos utolsó kövénél kigyulladtak a piros fények, így a szabályok értelmében meg kellett állítaniuk a követ, mielőtt kiütötte volna a magyarok köveit a házból.

A magyar válogatott játékosai jelezték a versenybírónak, hogy véleményük szerint a piros lámpák már az elengedési vonal előtt is égtek, tehát hibás a kő érzékelője és hozzájárultak, hogy az angol játékos újra eldobja a kövét, amivel sikerült a dupla kiütés és végül csak 1 pontot gyűjtött a magyar csapat, 7:4-es állással életben hagyva az angolok esélyeit. Végül az utolsó endre 7:6-os szoros állással fordultak a csapatok, a mérkőzést végül szoros csatában megnyerte a magyar csapat. A hibás kő szabályok szerinti kivételével hamarabb és könnyebben nyert volna a válogatott.

Kategória: Sport szolgálatában

Díjazott: dr. Baráth Etele (TRÓFEA)

MOB_Fair_Play_dijatado06_Barath_Etele_Rothfotok_2018_sportmenu

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség közgyűlésének elnöke. Fiatal korában kajakosként aktívan sportolt. 1993 és 1995 között a Budapesti Kajak-Kenu Szövetség elnöke volt, majd 1995-ben a Magyar Kajak Kenu Szövetség vezetőjévé választották. Közben négy évig a Nemzetközi Szövetség Elnökségének tagja. A Magyar Olimpiai Bizottság korábbi tagja, 1997-ben elnökségi tag lett, majd 2000 és 2002 között a MOB alelnöke, 2004-ig pedig a gazdasági bizottság vezetője. 1998-ban a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség elnökségi tagjává választották. 2009-ben a Nemzeti Sportszövetség Az év sportvezetője díjjal ismerte el tevékenységét. 2016 decemberében nem jelöltette magát újra a Magyar Kajak Kenu Szövetség elnök választásán. Ezt követően a szervezet közgyűlésének elnöke és a stratégiai bizottság vezetője lett. Vezetése alatt hat olimpiáról 17 aranyérmet hoztak haza kajakosaink és kenusaink.

Kategória: Sport szolgálatában

Díjazott: Pécsi Gábor, öttusa (TRÓFEA)

MOB_Fair_Play_dijatado21_Pecsi_Gabor_Rothfotok_2018_sportmenu

Pécsi Gábor az öttusasport kiemelkedő egyénisége testvére hatására kezdett el öttusázni a Csepel színeiben, ahol megismerkedett kiváló mesterével, Benedek Ferenccel. Később ő maga is edzősödött a katonaság és a főiskola elvégzése után az Újpesti Dózsában. Ezt követően vezetőedzőként és szakosztályvezetőként is bizonyított. Kapitányként a válogatottat, főtitkárként pedig a sportágat is irányította 1997 és 2009 között 12 éven keresztül. Pályafutásának kiteljesedése az 1999-es budapesti világbajnokság volt, mely esemény megrendezése és eredményessége is jelentős részben nevéhez fűződik. Mindezeken túl a szakedzői, majd később mesteredzői elismerést is elérő szakember volt versenybíró, a szakmai bizottság első embere, technikai igazgató, és a juniorok kapitánya is. Pécsi Gábor, legendás gyűjtőmunkájának köszönhetően az “öttusa krónikása” állandó jelző birtokosa lett. Az öttusa sportágról való tudása felbecsülhetetlen értékű a jövő sportnemzedékei számára. Egész életét a tisztesség, becsületesség és a sportág iránt elkötelezettség jellemezte. Kiváló emberi és sport szakmai tudását, képességégét általános elismerés övezte és övezi még ma is, amikor a KSI színeiben fiatal 10 – 14 éves gyerekekkel próbálja megszerettetni a sportágat.

Kategória: Sport szolgálatában

Díjazott: Losonci György (DIPLOMA)

Jégkorongozóból gyeplabdázó. A sport igazi szerelmese. Ha valaki, akkor ő sokat tett azért, hogy a gyeplabda sportág életben tudjon maradni Magyarországon. Sportpályafutását jégkorongozóként kezdte, a Vörös Meteor SE kapusaként. Kétszeres magyar bajnok, hat évig a magyar jégkorong válogatott kapusa, az 1964. évi téli olimpia olimpikonja Innsbruckban. Az 1960-as években meg egyetlen fedett jégpálya sem volt Magyarországon, így a jégkorongozók közül sokan kiegészítő sportkent elkezdtek gyeplabdázni. Losonci György is így került a sportág közelébe, játszott a Kinizsi Sörgyár es a BVSC csapatában, majd a Volán gyeplabda csapatában. A magyar válogatott játékosaként reszt vett az 1970-es Európa-bajnokságon Brüsszelben. Teljes pályafutása alatt hálóőrként erősítette csapatát. Nemcsak játékosként, hanem edzőként és szakosztályvezetőként is nagyszerű munkát végzett. Kiváló szervezőképessége és zseniális helyzetkezelése legendás. Sportvezetőként négyszer rendezett terem Bajnokcsapatok Európa Kupáját klubjával, nagypályán Pannónia kupát kétszer. Minden alkalommal a szervezőmunka mellett személyes anyagi hozzájárulásával is támogatta az aktuálisan szűkös anyagi keretet. Nagyon jó kapcsolatokat ápolt az európai gyeplabda szövetséggel is. (EHF)

Losonci György az ezredfordulón hihetetlen szervezőképességével és nem utolsósorban saját megtakarított pénzével, nemzetközi kapcsolatait is mozgósítva létrehozott egy használt- Németországban leszerelt – műfüves pályát a Népligetben. Ekkor meg egyetlen labdarugó műfüves pálya sem volt Budapesten. Később a pesterzsébeti önkormányzat támogatásával még egy – szintén német használt borítást – sikerült lefektetnie az ESMTK Ady Endre utcai sporttelepén. Losonci György ebben az esetben is személyes vagyonával segítette a projekt megvalósítását. Ezeken a pályákon sikerült megmenteni a magyar gyeplabdát. Kevés sportágban lehet elmondani, hogy egyetlen személynek ilyen nagy és pozitív hatása lett volna az adott sportágra.

Kategória: „A Fair Play eszméjének népszerűsítése” kategóriában

Díjazott: Jocha Károly, újságíró (TRÓFEA)

MOB_Fair_Play_dijatado36_Jocha_Karoly_Rothfotok_2018_sportmenu

1972-ben az újvidéki Magyar Szóban 15 részes olimpiai sorozattal kezdte pályafutását, majd 1980-ban lett az MTI munkatársa. 1995-től szabadúszóként járja a sporteseményeket. 1988-tól öt olimpián vehetett részt, mindegyiken akkreditált volt, de mindig maga fizette az összes költséget. 2003-tól négy, olimpiai tárgyú könyve jelent meg arany-, ezüst- és bronzérmeseinkről, amelyeket a NOB 2014-ben a világon egyedülállóknak ismert el. Rajong családjáért, miközben hivatása nem nevezhető családbarátnak.

Kategória: „Fair Play Életmű” kategóriában

Díjazott: Hóbor Béla (DIPLOMA)

MOB_Fair_Play_dijatado46_Rothfotok_2018_sportmenu

Hóbor Béla, az utóbbi három évtized legtehetségesebb és legsikeresebb magyar röplabda játékvezetője.  Élete első hivatalos mérkőzését 20 éves korában, 1977-ben vezette, de 7 évvel később már bemutatkozott az NB I-ben is. 1986-ban Szófiában tette le a nemzetközi játékvezetői vizsgát a legendás Dr. Holvay Endre által dirigált tanfolyamon.

A nemzetközi pályafutását alapvetően meghatározó esztendőben, 1989-ben, részt vett a Svédországban rendezett férfi Európa-bajnokságon, majd az itteni sikeres működés eredményeként az FIVB által első alkalommal lebonyolított férfi Klubvilágbajnokságra kapott küldést.

Innentől kezdve pályafutása üstökösként ívelt felfelé. Számos világ- és kontinensviadal döntőjében kapott lehetőséget. Egyetlen magyar röplabda játékvezetőként 4 olimpián vett részt, Sydneyben, Athénban, Pekingben és Londonban. Közülük három esetben működött a férfi döntőn és pályafutására a koronát a 2012. évi finálé 1. játékvezetőjeként tette fel. Hosszú éveken keresztül minden Európa-bajnokság döntőjében, klubversenyek fináléjában bíztak rá a fontos mérkőzéseket.

8 évig volt megszakítás nélkül az un. FIVB kategóriájú játékvezetői keret tagja, ami a röplabda játékvezetők elitjét jelenti és közülük választották ki a legfontosabb versenyek játékvezetőit. Nemzetközi és hazai NB I-es pályafutását 2012-ben fejezte be. Azóta a hazai alsóbb osztályú mérkőzések játékvezetőjeként a fiatal kollégákat segíti, remélve, hogy valaki egyszer közülük megismétli az ő eredményeit.

Több éven keresztül az Európai Konföderáció Játékvezető Bizottságának ellenőreként működött.

Kategória: „Fair Play Életmű” kategóriában

Díjazott: Rákosi Gyula (TRÓFEA)

MOB_Fair_Play_dijatado43_Rakosi_Gyula_Rothfotok_2018_sportmenu

Olimpiai és Európa-bajnoki bronzérmes labdarúgó, edző. A Ferencváros saját nevelésű játékosa. 1957-ben mutatkozott be az első csapatban. 1957 és 1972 között négyszeres magyar bajnok, kétszeres kupagyőztes. Részese a Fradi nemzetközi sikereinek: 1965-ben VVK győztes, 1968-ban döntős, 1972-ben UEFA-kupa elődöntős.

Búcsúmérkőzése 1975. június 7-én volt az Üllői úton a Vojvodina ellen (1-1). Összesen 512 mérkőzésen szerepelt, ebből 332 bajnoki, 168 nemzetközi, 22 hazai díjmérkőzés volt. 116 gólt szerzett (63 bajnoki, 53 egyéb). 1974-ben az FTC örökös bajnokává választották. 1960 és 1968 között 41 alkalommal szerepelt a nemzeti tizenegyben és 4 gólt szerzett. 1960-ban a római olimpián a bronzérmes csapat tagja. Kétszer vett részt világbajnokságon: 1962-ben Chilében, 1966-ban Angliában. 1964-es Európa-bajnoki bronzérmes csapat tagja. 1973-ban a Fradiban kezdte edzői karrierjét. A Ferencvárosnál több alkalommal és többféle szerepkörben dolgozott. Először 1973-76 között az utánpótlás-nevelésében vállalt feladatot. 1980 és 1982 között a Kecskeméti SC vezetőedzőjeként tevékenykedett. Dolgozott Kuvaitban is, 1982-től két éven át irányította az el-Nasszer együttesét. 1982-88 között pályaedző, majd 1988-90 között vezetőedző. Mindkét idényben második lesz a Fradival a bajnokságban. Edzőként 163 mérkőzésen ült a kispadon. Dolgozott a magyar válogatottnál is. 1977-80 között az ifjúsági válogatott edzője. 1986-88 között a női válogatott szövetségi kapitánya. 1986-ban egy évre a Vácszentlászló edzője lett. Ezután egy évig a Tatabányát vezette, ’92 és ’94 között a III. Kerületi TTVE edzője volt, majd visszatért dolgozni a ferencvárosi utánpótlásba.

Kategória: Művészet-Tudomány kategóriában

Díjazott: A Béres házaspár /Dr. Béres József és Béres Klára/ (TRÓFEA)

MOB_Fair_Play_dijatado56_Rothfotok_2018_sportmenu

Dr. Béres József okleveles vegyész, a kémia tudomány kandidátusa, címzetes egyetemi tanár, a Béres Gyógyszergyár elnöke. 

Béres József az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem vegyész szakán 1977-ben szerzett diplomát. Tizenkét évig volt a Magyar Tudományos Akadémia Központi Kémiai Kutató Intézetének munkatársa. 1981-ben egyetemi doktori, 1986-ban kandidátusi címet szerzett. 2011-ben a Nyugat-magyarországi Egyetem címzetes egyetemi tanári címet adományozott neki.

1989-ben édesapja munkásságát támogatandó, a rendszerváltást követően elsők között megalakuló Béres Részvénytársaságban kezdett dolgozni. A Béres Csepp gyártására és forgalmazására szerveződött társaság tudományos igazgatójaként aktív szerepet játszott a vállalat elindításában, majd felépítésében. A Béres Gyógyszergyár ma hazánk legnagyobb magyar tulajdonban lévő gyógyszergyára, melynek 2006-tól elnöke.

Béres József mélyen elkötelezett a magyarság értékeinek védelmében. A Béres Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonosaként a tokaji bor, mint az egyik legjelentősebb magyar márka és hungarikum újbóli felemelkedésének elkötelezett szolgálója. Tagja a Százak Tanácsának, kurátora a Bethlen Gábor Alapítványnak, a Latinovits Zoltán Emlékmű Alapítványnak, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Alumni Tanácsának, Testületének és Alapítványának, tagja az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Társadalmi Bizottságának.

Béres Klára okleveles vegyész, a Béres Gyógyszergyár Igazgatóságának tagja, kommunikációs igazgató

Béres Klára az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem vegyész szakán 1981-ben szerzett diplomát. Hét évig volt a Chinoin Gyógyszervegyészeti Gyár tudományos kutatója, 1990-től a Béres Részvénytársaság tudományos munkatársa, majd PR osztályvezetője, 1998-tól igazgatósági tag és kommunikációs igazgató. A Béres Gyógyszergyár ma hazánk legnagyobb magyar tulajdonban lévő gyógyszergyára, melynek 2000-től igazgatósági tagja, kommunikációs igazgatója. Béres Klára elkötelezett az elesettek támogatásában, a Béres Gyógyszergyár jószolgálati tevékenységét szervező Béres Alapítványnak 1993-as megalapítása óta elnöke. Több könyv szerzője. A Béres Alapítvány elnöke (1993-tól), a Székesfehérvári SzC Vajda János Gimnáziuma Alapítvány kurátora, a Tokaji Borbarátnők Társaságának alapító tagja (2004-től)), a MOB Nők a Sportban Bizottságának tagja (2009-2017), a Budapesti Metropolitan Főiskola Magisztrátusi tagja (2014-től) és a 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány alapító tagja, kurátora (2017-től).

Kategória: Művészet-Tudomány kategóriában

Díjazott: Dr. Takács Ferenc (TRÓFEA)

Testnevelő tanár, filozófia szakos előadó, egyetemi tanár, kandidátus.  Magyar Testnevelési Főiskola tanári szakát 1964-ben végezte el, majd az ELTE Bölcsészettudományi Karán a filozófia szakot rá három évre. 1971-ben bölcsészdoktori címet szerzett. 1986-2003 között a Magyar Testnevelési Egyetem Társadalomtudományi Tanszékének vezetője. Fiatalon első osztályú atléta, magasugrásban és hármasugrásban országos csapatbajnok, később OB I-es kosárlabdázó. Több könyv, szöveggyűjtemény és oktatási anyag szerzője. Korábban a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, a Magyar Olimpiai Akadémia alelnöke, tanácstag.

Róth Tamás fotóalbuma:

MOB Fair Play díjátadó 2018.

főkép: Sportmenü / Róth Tamás