Öt magyar érem a veterán judo-vb-ről

A 10. IJF veterán-világbajnokságra Mexikóban, Cancún városában került sor, a magyar színeket hat versenyző képviselte, s közülük öten fel is állhattak a dobogóra!

A Judoinfo szakportál hivatalos honlapjának közlése szerint negyvenkilenc ország 826 judósa nevezett a viadalra, a harminc évnél idősebb és legalább első kius (1. kyu – barna övfokozat) versenyzők összesen tizenegy korcsoportban mérték össze tudásukat.

A mieink közül Vészi Klárának (F3, 63 kg) sikerült a legjobban a cancúni világbajnokság, mind a négy mérkőzését megnyerve megvédte világbajnoki címét!

Veszi_Klara_veteran_judo_vb2018

Ezüstérmet akasztottak Ónody Beáta (F1, 57 kg), Sinka Szabolcs (M2, 66 kg), Fónay Zsolt (M4, 81 kg) és Szőcs László (M5, +100 kg) nyakába, Novák Szilvia (F3, 48 kg) pedig a negyedik helyen végzett.

A magyar csapat egy arany- és négy ezüstéremmel az éremtáblázat tizenötödik helyén végzett, a legsikeresebben Brazília (20 arany, 13 ezüst, 18 bronz) szerepelt, megelőzve Franciaországot (18, 19, 29) és Németországot (7, 5, 6).

A mieink az IJF Grand Masters-, újabban veterán világbajnokságok történetében Cancún előtt már több tucatnyi medált – egészen pontosan kilencvenegy(!) érmet – nyertek el: 2009-ben Sindelfingenben két arany- (Gyáni János és Péter Sándor) és hét bronz-, 2010-ben Budapesten tizenkét arany- (Kunyik Zsolt, Tölgyesi Krisztián, Bíró Tamás, Németh Tibor, Szemler István, Kersics Antal, E. Kovács János, Csihi János, Vass Barnabás, Domonkos Bernadett, Nagy Patrícia, Tamás Ibolya), négy ezüst- és tizenhárom bronz-, 2011-ben Frankfurtban két arany- (Tamás László, Péter Sándor), egy ezüst- és öt bronz-, 2012-ben Miamiban egy arany- (Péter Sándor), három ezüst- és egy bronz-, 2013-ban Abu-dzabiban egy arany- (Péter Sándor), egy ezüst- és egy bronz-, 2014-ben Malagában egy arany- (Pósán Edina), négy ezüst- és három bronz-, 2015-ben Amszterdamban két arany- (Sinka Szabolcs, Vészi Klára), egy ezüst- és tíz bronzérmet szereztek.

2016-ban Fort Lauderdale-ből nyolc éremmel térhettünk haza, Illés Anikó és Ónody Beáta arany-, Szőcs László, Vészi Klára és Szabó Szilvia ezüst-, míg Sinka Szabolcs, Fónay Zsolt és Horváth Tamás bronzéremmel gazdagodott. Tavaly Olbiában a tizenhét fős magyar csapat kitűnően szerepelt, s nyolc éremmel térhetett haza. A férfiak részéről Géra Nándor (M8, +100), a nőknél pedig Vészi Klára (F3, 63 kg) a legfényesebb medál birtokosa lett, ezüstérmet szerzett ifj. Nagysolymosi Sándor (M2, 81 kg), Péter Sándor (M9, 100 kg), Novák Szilvia (F3, 48 kg) és Nagy Olga (F2, 78 kg). Sinka Szabolcs (M2, 66 kg) és Szőcs László (M4, +100 kg) révén pedig bronzérem is került a tarsolyba.

Vészi Kláráék remeklésével a magyar mérleg Cancún után: 26 arany, 25 ezüst és 45 bronz!

Fotó: IJF, Eurelian Brandenburger