Ötméteresekkel kikaptunk az amerikaiaktól, a hetedik helyért játszhat a férfi válogatott

A magyar férfi vízilabda-válogatott ötméteresekkel kikapott az Egyesült Államok csapatától pénteken, így a hetedik helyért játszhat vasárnap Montenegróval a hazai rendezésű világbajnokságon.

Elrontott előnyökkel kezdtek a csapatok, közel három percet kellett várni az első gólra, ekkor Varga Dénes vette észre, hogy az amerikai kapus látványosan kint tempózva a centerbejátszás megakadályozására készül, az olimpiai bajnok klasszis pedig egy remek ejtéssel talált a hálóba.
A hazai előnyt Manhercz Krisztián növelte, az amerikaiak pedig egy szabaddobás-góllal szépítettek. Egy újabb eladott labda után a tengerentúliak megúszásból egyenlítettek, majd egy ötméteressel a vezetést is megszerezték. Egy perccel a negyed vége előtt a kettős emberelőnyt Nagy Ádám értékesítette közelről, 1.3 másodperccel a dudaszó előtt pedig Manchercz lövése csúszott be az amerikai kapus hóna alatt.

A második negyed fele nagy tempóban, de találat nélkül pörgött le, majd Zalánki Gergő balkezes gólja törte meg a ritmust, egy perccel később pedig a helyére érkező Burián Gergely kapásból talált be. Az amerikaiak időkérés után fórból szépítettek, Alexander Bowen gyönyörűen, elhajlásból pattintott Vogel Soma kapujába, később Jake Ehrhardt bombázott Pohl Zoltán blokkja mellett a hálóba. Mindeközben három magyar fór is eredménytelenül zárult – számolt be az MTI.

A harmadik felvonás második percének végén kettős előnyből megint egyenlítettek amerikaiak, a túloldalon viszont egy rossz passz miatt kimaradt a fór. A magyarok Manhercz egyéni villanásának köszönhetően kerültek újra előnybe, az újabb előnyt pedig Nagy Ádám fejezett be sikerrel. A tengerentúli gárda nem szakadt le, Benjamin Stevenson lövése átcsorgott a hullámokon, ráadásul egy másodperccel a dudaszó előtt ötméterest kapott – Hárai Balázs pedig már nem jöhetett vissza -, és Hannes Daube nem hibázott.

A záró nyolc perc elején az amerikaiak fór után átvették a vezetést – közben Pohl Zoltán is kipontozódott -, Varga viszont egy megúszás után átverte az amerikai kapust, aki a passzra kimozdult, ahelyett viszont a labda a hálóban landolt. A magyar védekezés továbbra is lyukas volt, az amerikaiak újra könnyedén használták ki a fórt, majd a Manherczcel szemben megítélt kontrát követően egy megúszás után kettővel elmentek. Zalánki visszahozta a reményeket, Märcz Tamás pedig Lévai Mártonnal frissített a kapuban.

A hazaiak rendkívül sok hibával játszottak, Nagytól elvették a labdát, pillanatokkal később azonban jóvá tett valamit a hibájából, előnyből egyenlített.

Az amerikaiak egy perccel a vége előtt emberelőnybe kerültek, ám Lévai hárította a lövést. Az ítélet a túloldalon is érkezett, a kapitányi időkérés után viszont Manhercz lövését viszont védte Adrian Weinberg.

Az ötöspárbajban egyetlen játékos, Vámos Márton hibázott – Varga, Nagy, Manhercz és Zalánki magabiztos volt -, így az amerikaiak nagy sikert arattak.

Märcz Tamás szövetségi kapitány a találkozót követően elmondta, szörnyű, hogy a hetedik helyért kell küzdeniük, illetve azért, hogy becsületből egy győzelemmel fejezzék be a világbajnokságot, de ezt csakis maguknak köszönhetik, hiszen a negyedik negyedig kézben tartották a mérkőzést, ám nem voltak képesek összezavarni az amerikai együttest. Hozzátette, ugyan a végjátékban bravúrral sikerült visszajönniük, de szörnyű volt megélni, hogy rengeteg volt a fegyelmezetlenség, pontatlanság, és lassú volt az egész, ez várhatóan nyomot hagy majd a csapaton.

Manhercz Krisztián elmondta, a gárda nem tudott felállni mentálisan az olaszok elleni negyeddöntős vereségből, és ugyan az akarattal, a küzdéssel nem volt gond, ezzel most semmire sem mentek. Az OSC játékosa köszönetet mondott a közönségnek a buzdításért, és megjegyezte, reméli, az utolsó meccsen Montenegró ellen még meg tudják nekik ezt hálálni.

Az Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes magyar együttes a találkozó során többször is két-három góllal vezetett, de nem tudta végérvényesen leszakítani rendkívül lelkes riválisát, akik az ötméteres-párbajban nem hibáztak.

Märcz Tamás szövetségi kapitány alakulata a vasárnapi helyosztón azzal a Montenegróval találkozik, amelyet a csoportkör nyitányán 12-8-ra legyőzött.

19. FINA Világbajnokság – VÍZILABDA

FÉRFIAK
AZ 5-8. HELYÉRT (BUDAPEST)

MAGYARORSZÁG-EGYESÜLT ÁLLAMOK 11-11 (4-3, 2-2, 2-2, 3-4) – ötméteresekkel 4-5
Hajós-uszoda, vezette: Savinovich (horvát), Colombo (olasz)

Magyarország: Vogel – Angyal, Manhercz 3, Vámos, Zalánki 2, Varga D. 2, Hárai. Csere: Pohl, Mezei, Burián 1, Nagy Á. 3, Jansik Sz., Lévai (kapus). Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

Egyesült Államok: Weinberg – Dood 1, Gruwel, Daube 3, Hallock, Bowen 2, Irving 1. Csere: Vavic, Ehrhardt 1, Woodhead 1, Stevenson 2, Farmer. Szövetségi kapitány: Dejan Udovicic

Montenegró-Szerbia 7-10 (2-2, 2-3, 2-3, 1-2)

További eredmények
ELŐDÖNTŐ (BUDAPEST)
Olaszország-Görögország 11-10 (4-2, 2-3, 1-1, 4-4)
Spanyolország-Horvátország 10-5 (3-3, 2-0, 2-2, 3-0)
 
A 9-12. HELYÉRT (SZEGED)
A 11. helyért 
Ausztrália-Dél-Afrika 19-4 (3-2, 6-0, 4-1, 6-1)
A 9. helyért   
Japán-Georgia 16-15 (3-6, 7-3, 2-2, 4-4)
 
TOVÁBBI PROGRAM
HELYOSZTÓK (BUDAPEST)
Július 3.
A 7. helyért   
Magyarország-Montenegró 13.00
Az 5. helyért  
Egyesült Államok-Szerbia     17.00
A 3. HELYÉRT 
Görögország-Horvátország   14.30
DÖNTŐ          
Olaszország-Spanyolország  20.00

fotó: MTI / Koszticsák Szilárd