Ötös lista az Év férfi és női atlétája díjra

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) a férfiaknál és a nőknél is közzétette azt az ötfős névsort, melyből kikerül az év atlétája.

Az IAAF által szervezett szavazás alapján a férfiaknál az amerikai sprinter, Christian Coleman, a svéd rúdugró, Armand Duplantis, a kenyai hosszútávfutó, Eliud Kipchoge, a francia többpróbázó, Kevin Mayer vagy a katari 400 gátas, Abderrahman Szamba lehet az év versenyzője.

Coleman az idén fedettpályás világcsúcsot (6.34 másodperc) futott és vb-t nyert 60 méteren, majd szabadtéren a Gyémánt Liga-sorozatban volt a legjobb 100 méteren. A mindössze 19 éves Duplantis fantasztikus versenyzéssel, 6,05 méteres ugrással nyert Európa-bajnoki címet, valamint nyolc alkalommal állított fel U20-as világrekordot az évben. Kipchoge neve papírformának nevezhető a listán, hiszen szeptember 16-án Berlinben 1 perc 18 másodperccel javította meg a maratonifutás világcsúcsát (2:01:39 óra), ezzel 1967 óta a legnagyobbat faragott az aktuális rekordon.

A francia Mayer tízpróbában ért el világrekordot (9126 pont), hétpróbában pedig fedettpályás világbajnok lett. A katari Abderrahman Szamba idén kilenc döntőben maradt veretlen, emellett 1992 óta a legjobb időt futotta (46.98 másodperc) 400 méter gáton.

Amíg a férfiaknál egy, addig a nőknél két szabadtéri Európa-bajnok fért fel a listára: a brit Dina Asher-Smith 100, 200 és 4×100 méteren is győzött Berlinben, ráadásul mindkét vágtaszámban övé a világ idei legjobb ideje (10.85 mp/21.89 mp). A belga Nafissatou Thiam pedig hétpróbában nyert az Eb-n, emellett egész évben veretlen maradt fő számában, míg magasugrásban 2,01 méterrel a harmadik helyen zárt a világranglistán.

A 200 méteren Nemzetközösségi Játékok-bajnok és a Gyémánt Liga-döntőben győztes, 400 méteren 2006 óta a legjobb időt futó (48.97 mp) bahamai Shaunae Miller-Uibo, a 3000 méter akadályon világrekordot (8:44.32 p) elérő kenyai Beatriche Chepkoech – aki az Afrika-bajnokságot és a GYL-finálét is megnyerte -, valamint az idén veretlen, ranglista-első kolumbiai hármasugró, Caterine Ibargüen szerepel még a névsorban.

A szavazás múlt kedden zárult. A szurkolók mellett – akik az IAAF közösségi oldalain adhatták le voksaikat – a szövetség tanácsa, valamint az „IAAF-család” (tagszövetségek, bizottságok, versenyszervezők, a sportág nagykövetei, a legjobb atléták, a sajtó, valamint a szponzorok képviselői) véleménye alapján dőlt el, kié lesz az elismerés. A tanács álláspontja 50, a szurkolóké, és a „családé” 25-25 százalékban számított bele a végeredménybe. A győzteseket december 4-én, Monacóban hirdetik ki.

(MTI)